SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új módszerekkel az agyi érkatasztrófák ellen - A vérrögoldások számának növelése a cél

Családinet [cikkei] - 2010-02-03
A szélütés a második leggyakoribb halálok, világszerte több millió halálesetet okoz évente. Ez azt jelenti, hogy minden hatodik másodpercben valaki szélütést kap a világon.
Új módszerekkel az agyi érkatasztrófák ellen - A vérrögoldások számának növelése a cél

Nagyon fontos, hogy minél előbb megkezdjék az úgynevezett vérrögoldó kezelést, hiszen az orvosoknak mindössze 4,5 órájuk van arra, hogy megmentsék a beteget a haláltól vagy a tartós bénulástól. Azonban hazánkban  az akut stroke-os betegeknek csak töredéke részesül azonnali vérrögoldásban. Új technikák új lehetőségek is „dörömbölnek” az ajtón.

Magyarországon évente 18 ezer ember veszíti életét stroke miatt. A betegek 8%-a  50 év, 25%-a 60 év alatti. Az agyi érkatasztrófa után az életvitelükben a betegek 32-42%-a szorul segítségre. Hivatalos becslések szerint napjainkban 200-250 ezer stroke-ot szenvedett beteg él hazánkban.

A szélütés olyan gyorsan kialakuló bénulás, amelyet valamilyen agyi keringési zavar okoz. Amint azt Dr. Csiba László, a Magyar Stroke Társasság elnöke hangsúlyozta, a betegség hátterében legtöbbször az agyat ellátó ér elzáródása áll, és csak az esetek mintegy 15-20%-ban beszélhetünk agyvérzésről, mint kiváltó okról. Ma már széles körben ismert, hogy a stroke kezelése azért sürgős, mert a szélütés minden órájában kb. 700 km idegpálya és 2 millió idegsejt pusztul el - emelte ki a professzor.

Az egyetlen hatékony kezelés az érelzáródást okozó vérrög feloldása, mely - az utóbbi vizsgálatok tanulsága szerint - csak 4,5 órán belül biztosítja a túlélést. Éppen ezért nagyon fontos, ha valaki a stroke tüneteit észleli - hirtelen kialakuló féloldali végtag gyengeség; bénulás, zsibbadt arcfél; hirtelen kialakuló beszédértési zavar, szóformálási nehézség; hirtelen bekövetkező kettőslátás, látótérkiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség; hirtelen szédülés, koordinációs zavarok; a térérzékelés hirtelen elveszítése, memóriazavar - azonnal hívja a mentőket. Ha túl sok idő telik el, a kezelés szövődményei jelentősebbek lesznek, mint a kezelésből fakadó haszon.

Mint Csiba László kiemelte, az éber tudatú, jó keringésű, valamint jó általános állapotú beteget egyenesen a CT-be kellene szállítani, hogy lehetőleg ott történhessen a szakorvosi vizsgálat. Ez dönti el, hogy szóba jön-e a vérrögoldó kezelés vagy sem.

Mivel a vénás kezelés „terápiás ablaka” mindössze 4,5 óra az időfaktor meghosszabbítására vannak új próbálkozások, pl. a combon található ütőéren keresztül felvezetett finom katéterrel az agyig eljutva oldják fel a vérrögöt. Ilyenkor némileg hosszabb a sikerrel kecsegtető kezelés időablaka, azonban ez a lehetőség lényegesen körülményesebb, bonyolult röntgen-hátteret igényel.
A szélütés nagy gyakorisága miatt különleges új módszerekkel is kísérleteznek. Az Egyesült Államokban már elfogadott az az eljárás, mely során egy dugóhúzószerű, vékony katéterrel próbálják a koponyán belüli eret elzáró rögöt - az ütőéren keresztül - kihúzni. A dugóhúzószerű eszközön kívül próbálkoznak még éren belüli „porszívóval”, mely szintén az artérián keresztül kísérli meg „kiszívni” a vérrögöt. Ezen eljárások mellett léteznek lézeres, valamint ultrahangos vérrögoldó megoldások is.


Noha ezen beavatkozások kivitelezéséhez komoly szakértelem és technikai háttér szükséges, segítségükkel a „terápiás ablak” bizonyos körülmények között akár 8 óra is lehet. Csiba László elmondása szerint ennyi idő alatt technikailag fel lehet készülni, így azoknak a betegeknek, akik nem fértek be a 4,5 órás vénás rögoldási időablakba, ezen korszerű kezelési eljárások a túlélést jelenthetik. Sajnos ezek befogadása és támogatása még nem megoldott Magyarországon.

Az akut stroke kezelés jövőjével kapcsolatosan a Stroke Társaság elnöke elmondta: hazánkban az összes szélütésnek mintegy 1%-t tudják csak vérrögoldó kezeléssel gyógyítani. Ezt a számot a jövőben mindenképpen tovább kell növelni, hogy egyre kevesebb legyen a tragédiák száma. Hatékonyabb szervezéssel, a lakosság felvilágosításával, és a stroke kialakulása és a kezelési idő közötti idő lerövidítésével (pl. a direkt CT-be való szállítás engedélyezésével, a beteg-utak lerövidítésével) jó eséllyel szállhatunk harcba az agyi-érkatasztrófák ellen.
Csiba doktor valószínűnek tartja, hogy a jövőben már egyénre szabott lesz a szélütés kezelése. Lesz, akinél a vénás vérrögoldás, másoknál az ütőeres vagy a mechanikus eszközök, esetleg mindezek kombinációja vezet majd sikerre. A neurológusok már azt is komoly eredménynek tekintenék, ha Magyarországon a vérrögoldó kezelések számát megháromszorozhatnák így legalább 1500-2000 ember részesülhetne ilyen terápiában.

Nagy áttörést jelentene, ha a mentőautók rendelkeznének a kereskedelemben már kapható kisméretű CT berendezéssel, mely segítségével, már a beteg lakásán kiderülne, hogy vérzés vagy érelzáródás okozza-e a tüneteket. Ennek fényében már a helyszínen megkezdődhetne a kezelés, megmentve sok millió idegsejtet.

Magyarországon ugyanakkor komoly problémát jelent a szakemberek hiánya. Éppen ezért komoly előrelépésnek tekinti az elnök a  TeleStroke rendszer létrehozását, amely lehetővé tette és teszi a szélütés eredményes kezeléséhez és a pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen konzultációt és ezzel az ellátás késlekedés nélküli elindítását. A TeleStroke segítségével a neurologus 24 órás videó - és hangkapcsolat segítségével  a beteget „megvizsgálja,” a CT-ről véleményt mond és a távolból a szó szoros értelmében „látja” a beteg állapotának alakulását.

Az azonnali ellátás, a vérrögoldás számának növelése, az új technikai vívmányok bevezetése, számtalan emberéletet menthetne meg.

www.diamondagency.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja