SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Riadó a Madách Színházban!

Családinet [cikkei] - 2010-04-30
A nagy sikert aratott Szegedi rendezvény után Budapestre érkezett a Magyar Kardiológusok Társaságának RizikóRiadó Programja, amely Szívhezszóló kampánykörútja során ezúttal a Madách Színház művészeit "vette kezelésbe". A társulat tagjai örömmel csatlakoztak a felvilágosító kampányhoz, örömmel vettek részt a szűrővizsgálatokon, ezzel is felhívva a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek okozta veszélyekre és a megelőzés jelentőségére.
Riadó a Madách Színházban!

RizikóRiadóMinden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy a Társaság és a színészek üzenete a lehető legtöbb emberhez eljusson. A road-show alkalmával a RizikóRiadóRizikóRiadó az ország 7 különböző pontján bukkan fel. A budapesti Madách Színház, a debreceni Csokonai Színház, a pécsi Petőfi Színház, a kecskeméti Katona József Színház, valamint a Veszprémi, Miskolci és Szegedi Nemzeti Színház színészei hezitálás nélkül vállalták a Program küldetésének népszerűsítését. A szegedi színészeket követve, ezúttal budapesti társaik hívták fel a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek okozta veszélyekre és a megelőzés jelentőségére. A Madách Színházban a sajtótájékoztatón, és az azt követő rizikószűréseken számos ismert és elismert színművész vett részt.

Prof. Dr. Forster Tamás, a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke a sajtótájékoztatón sokadszor hívta fel a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések továbbra is a vezető
RizikóRiadó road show a Madách 
színházbanhaláloknak számítanak nemcsak világviszonylatban, hanem hazánkban is. Ugyanakkor az elnök kiemelte, hogy Magyarországon 2,5-szer többen veszítik életüket kardiovaszkuláris megbetegedésben, mint Franciaországban, Angliában, vagy Németországban.
Szomorú tényként könyvelte el, hogy egyre több fiatal szenved magas vérnyomásban, fogalmuk sincs arról, hogy milyen drámai helyzetben van az egészségük, és mit kellene tenniük az egészségük megőrzése érdekében.

Prof. Dr. Merkely Béla, az MKT leendő elnöke hozzáfűzte: nagyon szomorúnak tartja, hogy hazánkban a betegek többsége a szívinfarktus tüneteinek észlelését követően, mintegy 3,5 óra elteltével riasztja csak a mentőket. Ennek megfelelően jóval később részesülhet szakorvosi ellátásban, így sok esetben már nem tudnak a betegen segíteni. Éppen ezért hangsúlyozta, hogy a kezdődő tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.
Különösen oda kell figyelni a rizikófaktorok karbantartására, kezelésére. Nagyon fontos a dohányzás mellőzése, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás.
Merkely professzor, mint mondta, nagyon örül a színészek támogatásának, véleménye szerint a segítségükkel lényegesen hatékonyabban ér el az MKT üzenete az emberekhez, miszerint a szűrővizsgálat életet menthet.

István Dániel, az RTL Klub ismert műsorvezetője, mint elmondta, nagyszülei magas vérnyomásban szenvedtek, ő is harmincévesen már megismerte a hypertonia fogalmát. Barabás Éva, RTL-es kolleganője nagyon fontosnak tarja a mozgást, részletesen beszélt az ülő életmód ártalmairól. Ugyanakkor a saját családjában is előfordult szív és érrendszeri megbetegedés, éppen ezért ő is odafigyel egészségére, jól tudja, hogy szűrővizsgálat mennyire fontos egy ember életében.

A programban résztvevő színészek rá kívántak világítani a prevenciós törekvések és az egészségesebb életvitel fontosságára „Mi, színházi emberek a színházi alkotófolyamat során különleges feszültségben élünk, égünk. Ahhoz, hogy hivatásunknak eleget tegyünk, és örömet szerezzünk nézőinknek, legfontosabb feladatunk: egészségünk megőrzése. Ez  a program hozzásegít mindannyiunkat a fenti cél eléréséhez.” - foglalta össze gondolatait Szirtes Tamás.

A kampánykörút budapesti állomásán a társulat tagjai vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésen vettek részt, majd kezükbe kapták az értékeiket tartalmazó kisfüzetet. Ha valakinél kóros eltérést tapasztaltak, az további kivizsgáláson vehet részt.



Annak ellenére, hogy egy rizikószűrés jelentős lépés a nyugodtabb, egészségesebb élet felé, önmagában még nem elégséges. Hiszen nem elég csupán egyszer ellenőrizni az értékeket, ahogy azt a Madách Színház igazgatója is elmondta, a hangsúly a rendszerességen, folyamatosságon van. Rendkívül fontosnak tartja, hogy ne csak akkor figyeljünk önmagunkra, amikor szervezetünk már bajt jelez. „Hiszen egészségünk rajtunk múlik: mi döntünk, mi a valóban fontos és mire fordítunk időt, energiát” - hangsúlyozta az igazgató.

A RizikóRiadó Program elsődleges célja a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása rizikófaktorainak csökkentése, elsősorban a vérnyomás csökkentését a középpontba állítva, ugyanakkor nem megfeledkezve más fontos kockázati tényezőkről sem. Ez utóbbiak közzé tartozik az egészségtelen táplálkozás is, amely komoly gondokat okoz felnőtt és gyermekkorban egyaránt.

RizikóRiadó - Hujber FerencHujber Ferenc fiatal kora óta magas vérnyomásban, szívelégtelenségben szenved. Sportol, nem áll távol tőle a mozgás mégis magas a vérnyomása. Való igaz tudott betegségéről, azonban a sajtótájékoztató előtt, amikor közölték vele a magas értékeket, láthatóan félelem kerítette a hatalmába, megijedt és fogadalmat tett, hogy rászánja magát a kivizsgálásra.
A magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek más rizikófaktorainak megelőzését nem lehet elég korán elkezdeni. A RizikóRiadó is felismerte, hogy érdemes már gyermekkorban felhívni a figyelmet a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás előnyeire, hiszen így jóval könnyebben lehet megalapozni egy hosszabb, teljesebb életet.

Dunai Tamás, a Madách Színház színtársulatának tagja szintén üdvözölte a Program kezdeményezését, hiszen a következő generációk oktatását ő is szívügyének érzi: „Különösen örülök annak, hogy a magas vérnyomás veszélyeire már fiatalabb korban is fel akarják (akarjuk) RizikóRiadó - Bencze Ilona és Dunai Tamáshívni a figyelmet. ”Ne csak beszéljünk róla, hanem tegyünk is érte" - tette, hozzá.

Bencze Ilona színésznőt egy sajnálatos, személyesebb esemény is ösztönözte arra, hogy világgá kürtölje a szűrővizsgálatok, mint az egészség megőrzése alappillérének szükségességét. „Ha tehetném, naponta fújnék riadót, és figyelmeztetnék minden embert, hogy vigyázzon magára, és vigyázzunk egymásra! ... Imádott öcsémet egy pillanat alatt veszítettem el. 57 éves volt. Kettő infarktus után - amiről nem is tudott - a harmadik már nem adott több esélyt. Talán, ha… Mert biztosan voltak jelek a saját számára és a miénkre is, de nem vettük komolyan, mindig akadt valami fontosabb.”. Éppen ezért a művésznő arra kér mindenkit, hogy vegye igénybe a rizikószűrések biztosította lehetőséget, valamint válassza az egészségesebb életvitelt, hiszen csak ezúton előzhetőek meg az övéhez hasonló személyes tragédiák: „Kérem, adjanak esélyt Maguknak, és egymásnak!”

A következő állomás Debrecen lesz, ahol a Csokonai Színház művészei fújnak riadót.

Diamond Agency

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja