SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Országos Melanoma Nap 2010

Családinet [cikkei] - 2010-05-04
"Mielőtt bőrét a Napnak mutatja meg, mutassa meg bőrgyógyászának is!" - tűzte zászlajára jelmondatát a Magyar Dermatológiai Társulat, amely ezúttal május 3-án, hétfőn biztosított lehetőséget azok számára, akik nemcsak napolajjal kívánják védeni bőrüket a káros ultraibolya sugárzások ellen.
Országos Melanoma Nap 2010

A 2006 óta minden évben megrendezésre kerülő Melanoma Nap keretében a Társulat immáron ötödik alkalommal szervezete meg prevenciós bőrgyógyászati vizsgálatait az ország számos városában.

A dermatológusoktól gyakran hallhatjuk, hogy különösen a nyári strandszezonban kiemelten nagy figyelmet kell fordítani bőrünk védelmére, hiszen számos veszélyforrás létezik, amely a bőrdaganatok valamely formájának kialakulását okozhatja. Hogy ne csak a szezonális bőrvédelem jelentőségét, hanem a folyamatos odafigyelést is a középpontba állítsák, a napokban több európai ország példáját követve, hazánkban számos helyszínen tartottak ingyenes bőrgyógyászati szűrővizsgálatot.

A szakorvosok május 3-án is arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a melanoma kialakulásában nagy szerepet játszó öröklött tulajdonságok - mint a világos bőr, a nagyszámú anyajegy vagy a családban előforduló melanoma - mellett a megváltozott életmódból származó rizikófaktoroknak is jelentős szerep tulajdonítható a bőrdaganatok e fajtájának kifejlődésében. Az életstílus kockázatnövelő voltát tökéletesen szemlélteti az az adat, miszerint a 20-as és 30-as éveikben járó nők - akik egyértelműen más ütemben élik mindennapjaikat, mint akár egy generációval idősebb társaik tették - körében a leggyakoribb haláloknak a melanoma számít.

A kezdeményezéssel a Társulat célja elsősorban a lakosság figyelmének felhívása volt a melanoma megelőzésére, a bőr fokozott védelmére, főleg így, a nyár közeledtével. A szakorvosok azonban kardinális fontosságúnak tartják, hogy az emberek ne csupán évente egyetlen alkalommal szenteljenek figyelmet bőrüknek, hanem mind a 365 napon tegyenek annak épsége megóvásáért. Hiszen a melanoma gyógyítható betegség, azonban csak abban az esetben, ha idejében felismerik és megkezdik a kezelését.

Mivel a bőr külső felszínében alakul ki, ezért a melanoma a beteg számára könnyen felfedezhető elváltozás. Azonban az egyszerű észrevehetőség és jó gyógyíthatóság ne tévesszen meg senkit sem, a melanoma komoly, magas halálozású betegség, amely megelőzésére igenis oda kell figyelni. A helyes életmód, az erős napfénytől és más sugárzástól (pl. szolárium) való tartózkodás, valamint a rendszeres önvizsgálat és kontroll lényegesen megkönnyíti a daganat prevencióját.



Sokan azonban legyintenek, amikor arra hívják fel figyelmüket, hogy testük más, fontos szerve mellett a bőrük is legalább ugyanolyan fokozott törődést igényel a mai, rohanó világ megváltozott körülményei közepette. Rákos elváltozások ugyanis a bőr sejtjeiben is kialakulhatnak, ráadásul az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre nagyobb valószínűséggel. A festéksejtekből kiinduló melanoma évről-évre elterjedtebb betegségnek számít, a diagnosztizált esetek száma minden egyes esztendőben 3%-kal növekszik.

A jelenlegi állapot komolyságát jelzi, hogy bőrdaganatok ezen fajtájának előfordulási gyakorisága az elmúlt két évtized során duplájára emelkedett. Mára odáig fajult a helyzet, hogy minden hetvenedik emberben kialakul a rosszindulatú betegség, és amennyiben a jelenlegi tendencia tovább folytatódik, pozitív irányú változás a jövőben sem várható.

A Magyar Dermatológiai Társulat - éppen a melanoma aggasztó térhódítását figyelembe véve - ebben az évben még nagyobb erőfeszítéseket tesz a betegség leküzdésére. A bőrgyógyász szakemberek az Országos Melanoma Nap keretében az ország több helyszínén ingyenes tanácsadással várták az érdeklődőket, elsősorban a megelőzéssel - ezen belül a korszerű fényvédelemről szóló módszerekkel - kapcsolatban. Mivel a bőrrák e formája különösen az anyajegyes bőrfelületet veszélyezteti, ezért a jobb felvilágosítás, valamint a hatékonyabb prevenció érdekében a szakorvosok anyajegy-tanácsadással is a látogatók rendelkezésére álltak.

Diamond Agency
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja