SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Napozás - káros vagy sem?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-06-10
Az elmúlt hetekben sokszor volt téma a médiában a napozás - felmerült ugyanis, hogy némi extra dózis D-vitamin miatt délben érdemes napfürdőzni. Ezt Szendi Gábor állította, aki azt is mondta, hogy a naptejek rákkeltők. Állításait hamar megcáfolták hazai orvosok, valamint ellene szól egy amerikai tanulmány is.
Napozás - káros vagy sem?

Mivel az interjút, helyesebben annak tartalmát az egyik tv-csatorna (tv2) is leadta, érthetően sokan felfigyeltek rá. A napfény – helyesebben az UVB-sugárzás – arra készteti a májat, hogy D-vitamint termeljen, mely fontos anyaga szervezetünknek, a foszfor és a kalcium feldolgozásához, valamint a rákos sejtek elleni küzdelemben is. Logikusnak tűnhet, hogy minél többet napozunk, annál több D-vitamint termel a szervezetünk, Szendi Gábor (pszichológus, hazánkban a paleolit táplálkozás atyja) nyilván ezen a vonalon indult el tanácsával, mely szerint a kívánatos időszak a napozásra a déli órákban van. A Magyar Dermatológiai Társulat vezetősége azonban rávilágít arra, hogy ez nem ilyen egyszerű. A D-vitaminból nem termelődik és tárolódik korlátlan mennyiség a testünkben, hiába is ülünk a tűző napon órák hosszat. A bőrgyógyászok javaslata tehát továbbra is az, hogy tartózkodjunk a tűző naptól a legmelegebb órákban!

Már heti néhányszori, negyed-félóra délutáni napon tartózkodással is bőven előállítja szervezetünk a szükséges mennyiségű D-vitamint – emelte ki a bőrgyógyász. A túlzott napozás viszont - az amerikai kutatók szerint - többet árt a bőrnek, mint amennyi hasznos D-vitamint termelünk ez idő alatt.

Egy kísérletben megvizsgáltak 71 embert, akik 6 napig erősen napoztak. A megemelkedett D-vitamin szint valóban megvolt, azonban olyan anyagokat találtak, melyen arról árulkodtak, hogy a szervezet genetikai hibát próbál helyrehozni. Mivel a túl sok UV-sugárzás károsítja a bőrsejtek sejtmagjában a DNS-t, idővel bőrrákhoz is vezethet a túl sok napozás – hosszabb távon tehát több kár, mint haszon származik belőle.

A nehezen alátámasztható állítások között szerepelt az is, hogy a naptejek rákkeltők, ezt azonban cáfolja a bőrgyógyász. A különböző rákbetegségek kifejlődését segíti ugyan a D-vitamin hiánya, melyet azonban könnyű pótolni egészséges napozással, illetve táplálkozás útján. Ezért aztán kár azon izgulni, hogy a csúnya gonosz naptej nem engedi a bőrünkbe hatolni az UVB-sugárzást. Jobb tartani magától a sugárzástól, mely tényleg tud ártani nekünk.

A legfurcsább tanács, hogy szoláriumozással juttassuk szervezetünket D-vitaminhoz. A bőrgyógyász szerint ez semmire sem jó, mivel a Nap UVB sugárzása nem ugyanaz, mint a szoláriumok UVA sugárzása. UV és UV között nagy különbségek vannak, nem ugyanaz a hatása minden UV fénynek.

A legbiztosabb tehát, ha tartjuk magunkat az orvosok eddigi ajánlásához: 11.00 és 15.00 óra között, ha tehetjük, ne menjünk napra, ha pedig D-vitamin után áhítozunk, azt biztonságos időszakban napozással, illetve a megfelelő táplálékokkal – bizonyos tengeri és édesvízi halak, gombák, tej, tojássárgája vagy máj fogyasztásával – pótolni.

Fotó: adamkontor / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja