SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pajzsmirigy autoimmun betegségben szenvedek, de miért vagyok allergiás?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2010-06-07
Pajzsmirigy autoimmun betegségei és az allergia kapcsolata

Az utóbbi időben több szakgondozáson megjelenő beteg tette fel ezt a kérdést, ezért tartom aktuálisnak, hogy erről a témáról röviden írjak.
Pajzsmirigy autoimmun betegségben szenvedek, de miért vagyok allergiás?

Az allergiás betegségek lényegében autoimmun kórképek. Az allergiás kórképekben az ún. 1. típusú immunreakció zajlik, amelynek lényege, hogy az allergén (pollen, gyógyszer stb.) elleni immunreakcióban az „IgE” típusú, antitestek vesznek részt és ez azonnal, gyors szöveti immunválaszt eredményez. Tehát az allergén (pl. virágpor) megjelenése esetén az allergiás reakció perceken belül jelentkezik. A szerv-specifikus autoimmun betegségek (pl. pajzsmirigybetegségek) esetében az antitest nem IgE, hanem IgG típusú, ami azt jelenti, hogy a betegség nem azonnal, hanem az  autoimmun reakció kezdete után hetekkel, hónapokkal jelentkezik. Mivel az azonnali és a késői típusú autoimmun folyamatok egymással „rokonok”, ezért nem meglepő, hogy az allergiás betegségek (asthma, szénanátha, lisztérzékenység, cőliákia, csalánkiütés, bélgyulladások stb.) gyakran társulnak a pajzsmirigy autoimmun betegségeivel.  Ez a kísérletesen is igazolt adat azért fontos, mert felhívja az orvos és betege figyelmét arra, hogy  ezekben a betegségekben nem a pajzsmirigy, a tüdő, az ízületek vagy a bőr a beteg, hanem a hiba az immunrendszerben van! Ezért szükséges a holisztikus, integratív szemlélet, amely az embert egységes egésznek tekinti és nem az egyes szerveket, panaszokat, esetleg laboratóriumi adatokat kívánja gyógyítani, ill. enyhíteni, hanem a szervezet egészére koncentrál.


A helyzetet kicsit bonyolítják a következők:

  1. A hormonok hatnak az immunológiai és autoimmun folyamatokra. Ezzel magyarázható, hogy ezek a betegségek döntően nőkben fordulnak elő és a gyógyszerek között sok hormon vagy hormonszerű anyag található.
  2. A pajzsmirigy autoimmun betegségeiben is antitestek (TPO elleni antitest és TSH receptor elleni antitest) mutathatók ki (1.és 2. ábra).
  3. A betegségek kiváltásában az örökletes okok mellett környezeti tényezőknek (pl. fertőzések, dohányzás) meghatározó szerepük van.
  4. Az allergiás betegségekben alkalmazott immunterápiák egyik kontra-indikációja a fennálló autoimmun betegség. Ebből a szempontból is célszerű a pajzsmirigybetegségre gondolni és a szükséges immunológiai, ill. endokrin vizsgálatokat elvégezni és a megfelelő kezelést elkezdeni.
Pajzsmirigy peroxidáz elleni antitest (TPO
1. ábra Pajzsmirigy peroxidáz elleni antitest (TPO elleni antitest) kimutatása. Az antitest a sejtek felületéhez tapadt, ezt jól látható fénylő, zöldes-sárgás fluoreszcencia jelzi.
Basedow kórban a TSH receptorhoz kötődő IgG antitestek
2. ábra Basedow kórban a TSH receptorhoz kötődő IgG antitestek. A fénylő hatás erőssége arányos a betegséget kiváltó antitestek mennyiségével

Fontos tudni, hogy az immunológiailag aktív gyógyszerek nem egyszerűen elnyomják az immunreakciókat, hanem modulálják és a helyes irányba tudják „visszabillenteni”. Ezt bizonyítják azok a nemzetközi adatok, tudományos közlemények, amelyek megerősítették saját tapasztalatomat. Bansa és munkatársai azt közölték az egyik vezető allergiával foglalkozó lapban, hogy a hagyományos hisztamin ellenes gyógyszerekkel nem befolyásolható csalánkiütés meggyógyult, amikor a pajzsmirigy autoimmunbetegségét felismerték és szakszerűen kezelték (Bansal AS, Hayma GR: Graves'disease associated with idiopathic urticaria: 2 case report,. J Investig Allergol  Clin Immunol. 2009, 19, 54).
 

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja