SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyári "finomságok" - Tipikusan nyári betegség a szalmonella

Hidegh Sándor [cikkei] - 2010-08-17
Gyerekkoromban "celebek" helyett ez volt nyaranta a médiák kedvenc témája, hogy hol, merre és valószínűleg mitől, hány ember lett szalmonellától beteg.
Nyári

Több alfaja is ismert, ezek okozzák a fertőzéseket
A betegség kialakulása nemcsak a kórokozók jelenlététől függ, ezért is nem betegszik meg mindenki. Amiktől függ:

  • A szervezet érzékenysége, fogékonysága pl. a gyomorsav
  • Az elfogyasztott baktérium mennyisége (1millió csíránál több)
  • Baktérium fajtája

Mitől lehet szalmonellát kapni?

  • A leggyakoribb valami tojást tartalmazó ételtől, de széles a skálája, a fagylalttól a tojásos nokedliig.
  • Helytelenül tárolt nyersanyagok, hús, tejtermékek, zöldségek egy helyen, és nem kellő  hőmérsékleten való tartása, (kacsa-, libatojás felhasználása) melyek a tágabb pórusuk miatt eleve fertőzöttek lehetnek.

A szalmonella legfőbb ellensége a tisztaság, az úgynevezett HACCP idevonatkozó pontjainak ismerete és betartása.

Otthon, kicsiben ugyanezeket próbáljuk betartani!  A csöpögő véres húslé alá lehetőleg tálat tegyünk, hogy ne fertőzze össze az egész hűtőszekrényt, ételmaradékokat minél előbb szanáljuk, csak megmosott zöldséget, tojást tegyünk a hűtőbe! Kiolvasztott mélyhűtött ételt ne fagyasszunk vissza!  Főzés előtt - és ha szükséges, közben is - többszőr is mossunk kezet!


Tünetek:

  • Hányás
  • Hányinger
  • Hasmenés
  • Fej és végtagfájás
  • Köldökkörüli hasfájás
  • Gyomor és bélnyálkahártya gyulladás
  • Láz

Egyszerűbb esetben a láz csak egy két napig tart, a hasmenés azonban hetekig, ha a baktérium befészkeli magát a szervezetbe. Ilyenkor gazdaszervezeté válik az ember és mindenkit megfertőzhet. Ezért szükséges a laboratóriumi székletvizsgálat, mely egyértelműen kimutatja, hogy fenn áll  még a fertőzés.

Ha már megbetegszik az ember, legfontosabb, hogy nem szabad bevenni sem hasfogót, sem hányás elleni készítményeket, mert ezzel útját álljuk a szervezet természetes tisztulásának és könnyen baktériumhordozók lehetünk.

Az elveszett folyadékmennyiséget pótoljuk, lehetőleg buborékmentes ásványvízzel., keserű teával!
Diétázzunk, ne igyunk cukortartalmú üdítőket, alkoholt!
A tünetek elmúlása után legalább két hétig kerüljük a tejtermékeket!

Ha  a tünetek súlyosbodnak, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja