SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Azok a rejtélyes E-számok

Kókai Kata [cikkei] - 2004-10-15
Színezék, csomósodást gátló anyag, tartósítószer… Sokszor azt sem tudjuk mennyire káros lehet egy zacskós leves elfogyasztása. Szinte minden ételünk tartalmazza az ismeretlen E-számokat, s ha nem figyelünk oda kellőképpen, akár komoly problémát is okozhatnak.
Azok a rejtélyes E-számok

 

Mivel az E-számokról eddig szinte csak akkor esett szó, ha mérgező- vagy allergén anyagként emlegették őket, valójában nem is vagyunk tisztában jelentésükkel. E-számmal rendelkezik a C-vitamin, és a kurkuma is, mely nyilván nincs káros hatással a szervezetre. De megtalálhatjuk ugyanitt a likopint is, melyet a paradicsomból nyernek, s rákmegelőző hatású.

Ugyanakkor a színezékek listáján szerepel például az alumínium, az arany és az ezüst is. Ezeket legtöbbször cukorkák díszítésénél alkalmazzák.

 

Az E számok csoportjai

 

  • Színezékek (E100-E180)
  • Tartósítószerek (E201-E285)
  • Antioxidánsok (E310-E321)
  • Savanyúság szabályzók (E510)
  • Ízfokozók (E620-E625)
  • Csomósodást gátló anyagok (E907)
  • Édesítőszerek (E951-E959)

 

Talán a színezékek között található a legtöbb ártalmatlan anyag, itt ugyanis sokszor a paradicsomból kivont likopint, vagy más zöldségekből nyert karotint alkalmazzák. Időről-időre felbukkannak rémhírek, és listák, melyeken a mérgezőnek kikiáltott adalékanyagok szerepelnek. Persze ezek legtöbbször magánkezdeményezések, egy-egy kutatóintézet vagy kórház neve mögé bújva ismeretlenek riogatják szegény vásárlókat.

 

Arról nem beszélve, hogy a listán leginkább a gyorsételeket (zacskós leves, pudingok) igyekeznek veszélyesnek feltűntetni, holott bármelyik vásárló elmondhatja: míg egy pudig csupán egy adalékanyagot tartalmaz, addig a Tesco gazdaságos májkrémben tizet is találhatunk!

 

Maguk az adalékanyagok, ha egészséges ember fogyasztja őket, legtöbb esetben nem járnak mellékhatással. Az étel- vagy gyógyszerallergiával, illetve más betegséggel küzdőknek viszont külön figyelmet kell fordítani az E-számokra! Példaként az E210 fogyasztása kerülendő az aszpirin érzékenyek számára, mert súlyos allergiát válthat ki. Természetesen ezt egyetlen étel címkéjén sem közlik.

 

És azt sem, hogy a legtöbb adalékanyag allergiás reakciót, vese- és májbetegséget, ájulást okozhat. Tehát, ha a gyártó köteles feltűntetni a címkéken az E-számokat, akkor mindent megtett? Egyáltalán nem. A vevőknek tájékoztató füzetre lenne szükségük ahhoz, hogy a több mint ezer adalékanyag közül kiszűrhessék a rájuk nézve káros anyagokat.

 

Linkek

 

Az E-számok káros mellékhatásairól:

http://www.hazipatika.hu/tools/enum?info=1

Az E-számok részletes listája:

http://www.sohagabor.hu/veggie/e.html

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja