SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vajon kinek a gyermeke a gyermekem?

Dr. Nagy Zsolt (PhD) [cikkei] - 2011-03-04
"Csak az anya biztos!" - többször találkoztam már ezzel a kijelentéssel a munkám során. "Doktor Úr, tud segíteni abban, hogy kié a gyerek?" Vannak esetek, amikor bizony ez egy nagyon fontos kérdés, mind az anya, mind a feltételezett édesapa esetében egyaránt. A genetika tudomány közel 30 éve képes erre a kérdésre egyértelmű választ adni.
Vajon kinek a gyermeke a gyermekem?

A rokonsági genetikai vizsgálat alapját az képezi, hogy minden gyermek egy-egy teljes örökítő anyagot kap az édesanyjától és az édesapjától egyaránt.  Az apai örökítőanyag-mintázat egyedi, megkülönböztethető az anyáétól és más férfiakétól. Ebből a tudományos tényből kiindulva, ha összehasonlítjuk a gyermek örökítőanyag-mintázatát a feltételezett édesapáéval, akkor a rokonsági fok egyértelműen megállapítható pár nap alatt.

Csak a születés után!

drnagyzsoltA rokonsági genetikai vizsgálat elvégzéséhez sejtekre van szükség a vizsgált személyektől. A születést követően akár pár óra elteltével szájnyálkahártya-minta vehető a csecsemőtől és a feltételezett édesapától egyaránt.  Az édesanya mintája nem feltétlenül szükséges az apaság tényének megállapításához.  Az édesanya bevonásával teljesebb genetikai analízis végezhető el, de az apaság meghatározását lényegében nem befolyásolja. A szájnyálkahártya-mintavétel előnye, hogy fájdalommentes, bárhol és bármikor elvégezhető, szakértelmet nem igényel. A szájnyálkahártya-mintákból a genetikai laboratóriumban néhány nap alatt elvégzik a rokonsági vizsgálatot. A genetikai vizsgálatot lezáró leletből egyértelműen kiolvasható, hogy a gyermek apja valóban a vizsgált férfi-e.

Diszkréció

Véleményem szerint a rokonsági vizsgálat egy diszkrét szolgáltatás. Mivel számos kérdés felvetődik a vizsgálattal kapcsolatosan, ezért javasolt egy konzultáció megfontolása a génteszt kérése előtt. A vizsgálatot vezető genetikus szakembert köti a titoktartás, emiatt zárt ajtók között a vizsgálatot kérő személy nyugodtan el tudja mondani, milyen kérdésre keres választ. Sok esetben nehézséget okoz a szájnyálkahártya-mintavétel. A tanácsadás során átbeszélhetőek az alternatív mintavétel lehetőségei is (pl.hajszál, rágógumi, stb.). Néhány dolgot fontos előre átbeszélni a mintavétellel kapcsolatosan, hogy a laboratóriumba beküldött minta felhasználható legyen a vizsgálathoz.  

Honnan jöttünk?

Vannak bonyolult rokonsági vizsgálati esetek, melyekről általánosságban nehéz írni.  A legegyszerűbb eset, hogy a mintavétel megoldható a gyermeknél és az édesapánál egyaránt. Ha azonban ez valamiért nem elvégezhető, például a feltételezett édesapa időközben elhunyt, akkor az apa családjának bevonása szükséges a genetikai analízisbe. Ennek előzetes átbeszélése elengedhetetlen a vizsgálatkérés előtt. A XXI. században a rokonsági vizsgálatok már széles körben elérhetőek Magyarországon is. Egyrészt több magánlaboratórium vállal apasági vizsgálatokat, másrészt új hullámot képviselnek a családfakutatások, melyek során egyre gyakrabban használnak fel genetikai vizsgálati leleteket is.

Dr. Nagy Zsolt
genetikai szakértő
NAGY GÉN Diagnosztikai és Kutatási Kft.
www.nagygendiagnosztika.hu

Fotó: Monalisa: Jeans

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja