SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szívügyünk

Családinet [cikkei] - 2011-03-01
Hazánkban néhány éve már bárki számára elérhető a Cardio-CT (szív-CT) képalkotó diagnosztikai vizsgálat, amely a koszorúerekben előforduló, a szívinfarktus kialakulásáért felelős plakkok kimutatására képes. Néhány héten belül egy világszinten is új vizsgálati eljárás, a szív-PET is hozzáférhető lesz.
Szívügyünk

szivugyunkAz elmúlt évek technikai fejlődésének köszönhetően egy, speciálisan a szív vizsgálatára kifejlesztett szív-CT berendezés már szolgálja a gyógyítás ügyét a Pozitron-Diagnosztika Közponban. Most a már korábban a rákdiagnosztikából ismert eljárás, a PET/CT bevezetését tervezik a szívbetegségek vizsgálatában. Az eljárás lényege, hogy a beadott izotóp segítségével a koszorúserek által odaszállított, a szívizomzaton átfolyó vér mennyiségét pontosan megmérhetjük „ml/perc/gr szövet” skálán. Ez például egy Cardio-CT vizsgálattal megállapított szűkület esetében olyan fontos információkkal szolgál, ami a beteg további kezelését nagyban befolyásolhatja. A szűkületek mértékének növekedésével a szívizom egyre kevesebb oxigénhez jut, ami akár szívizom elhaláshoz is vezethet, amennyiben a szűkület hirtelen alakul ki. Lassan kialakuló szűkület esetén azonban a szívünket behálózó erek átvehetik a csökkent áteresztő képességű, vagy elzáródott ér feladatát, de nem biztos, hogy elegendő vért tudnak szállítani az ellátott területre, ezáltal oxigénhiány léphet fel, mely jellegzetes mellkasi fájdalommal jár együtt, különösen terheléskor. A legújabb módszerrel, a szív- PET vizsgálattal pontos információt kapunk a koszorúserekben és a szívizomban átfolyó vér, illetve az oda eljutó oxigén mennyiségéről. Amennyiben a szűkület megléte ellenére a vérellátás terhelés alatt is megfelelő, az azt jelenti, hogy a szívet behálózó erek átvették a koszorúsér feladatát, ezáltal a szükséges mennyiségű éltető oxigén eljut a sejtekbe, így nincs értelme a koszorúér-tágító eljárásoknak, ezáltal a beteg felesleges és kockázatos beavatkozások alól mentesülhet. A hamarosan induló szív-PET vizsgálat világszerte újdonságnak számít.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja