SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szemjóga minden nap - 1. rész

Bozsó Zsuzsanna [cikkei] - 2011-03-07
Sokat számítógépezel, munkád, szabadidőd monitor elé köt? Estére ég és szúr a szemed, megfájdul a fejed! Nem látsz jól messzire, esetleg közeli munkánál homályosodnak el a betűk? Ahogy telnek az évek egyre messzebbre tartod az olvasni valót? Nem kell így lennie!
Szemjóga minden nap - 1. rész

Ez egy olyan cikksorozat a szemjógáról, amely sok gyakorlattal és jó tanáccsal, szolgál látásunk megőrzése, illetve javítása érdekében. Ne feledd el, miután elolvastad, a gyakorlatokat Neked kell elvégezned, életmódodban a változtatásokat Neked kell megtenned!!A szemjóga komplex öngyógyító módszer, megfelelő lazítás után megtornáztatjuk, és megerősítjük a szemizmokat. Légző gyakorlatokkal és az akupresszúrás pontok kezelésével fokozzuk a vérkeringést, gyógynövények, gyógyfüvek használatával, helyes nézési szokások kialakításával javítjuk látásunkat.

Szemünk anatómiai felépítése:
Ahhoz, hogy értőn tudjuk kezelni magunkat, legalább dióhéjban, de ismernünk kell szemünk felépítését, és működését.  

szemanatomia

A szemgolyó kb. 2,5 cm átmérőjű, kissé lapított gömb alakú test, a szemüregben.
A szemgolyó három burokból áll:

 1. Külső burok  - feladata a szem védelme.
A rostos, kötőszövetes ínhártya, melyet szemfehérjeként ismerünk. A szem belsejében uralkodó nyomás tartja feszesen. Idős korban a lerakodó zsírszemcséktől sárgás színű lesz. Elülső nyílásába óraüveg szerűen illeszkedik a szaruhártya. Teljesen átlátszó, érzőideg végkészülék, ez biztosítja, hogy a leggyorsabb szervünk. CORNEA REFLEX, a legkisebb érintésre is zárul. A szaruhártya egyenetlensége fénytörési hibát, asztigmiát okoz. Tünete a homályos látás, fejfájás, a szem gyors elfáradása távolra, és közelre jelentkezhetnek a panaszok.

2. Középső burok - feladata a táplálás, ezért gazdag érhálózattal rendelkezik.
Iris, (szivárványhártya), kettős beidegződésű. A benne lévő pigment sejtek száma és elrendeződése adja a szemünk színét. Ha kevés a pigment sejt, áttűnnek az alatta lévő erek, piros színt kölcsönözve a szemnek, ők az albínók.

Pupilla, a szivárványhártya közepén elhelyezkedő kb. 4 mm átmérőjű kerek nyílás, mely a szembe érkező fényerőt szabályozza. Sötétben kitágul, világosban összeszűkül. Ezt a mozgást, a szivárványhártyában elhelyezkedő gyűrűs izom végzi. Sugártest, mely kettős szerepet tölt be. Érfonatai termelik a csarnokvizet (tápláló folyadék), és fontos szerepe van a szemlencse formájának szabályozásában.

Szemlencse, kétszer domború (bikonvex) test, a szem fő fénytörő közege, közvetlenül az Iris (szivárványhártya) alatt fekszik. Elhomályosodása, a szürkehályog.

3. Belső burok - ingerfelvevő funkcióval rendelkezik.
Ez az ideghártya, vagyis a retina, melyben fényérzékeny receptorok vannak. A csapok és pálcikák felveszik és átalakítják a fényingert idegi ingerületté, hogy a látóideg az agykérgi központba továbbíthassa. A retinán, a sárga folt közepén a Fovea centralisban fordított, kicsinyített, éles képet kapunk. A retina jó működéséhez nagyon sok tápanyagra, oxigénre van szüksége. Tartós oxigénhiány vakságot okoz.

Szemmozgató izmok a megfelelő szemmozgáshoz.
Szemgolyónk mozgatását hat pár különböző izom végzi, négy egyenes, két ferde. A két szemgolyónk mozgása optimális esetben rendezetten és egyszerre működik.
A szemmozgató izmok a szemüreg falán erednek és a szemgolyón tapadnak. Jelentős feladatot kapnak látásélességünk megőrzésében, illetve annak javításában.

A fény fontos szerepet tölt be életünkben. A fény hordozza számunkra a vizuális információt. A fény természetes közegünk, mégis sokan vannak, akiknek fájdalmat okoz a fény, esetleg fényérzékenyek lesznek. Ilyenkor kerül elő a napszemüveg, vagy kezdünk el hunyorogni, amitől megfeszülnek a szemizmok, és nem utolsó sorban a szem körüli szarkalábak is elmélyülnek.

A napszemüveg viselését ne vigyük túlzásba. Mivel sötét ernyőt vonunk a szemünk elé, a pupilla nagyra tágul, beengedve ezzel a nap káros sugárzását, emellett pupillareflexünk működését is ellustítja. Orvosi javaslatra viseljük, különben szélsőséges esetben hordjunk csak napszemüveget, és az is UV szűrős legyen, vakító hó, vagy erős napsütésben, autóvezetés közben. Szoktassuk szemünket a napfényhez, erősítsük meg gyakorlatokkal.

A következő gyakorlat segít, hogy fokozatosan a fényhez szoktassuk szemeinket, hogy ismét élvezhessük a napfényt.

Napoztatás:
Fordítsuk arcunkat a nap felé úgy, hogy a sugarak egyenesen a csukott szemhéjra essenek. Azonnal kezdjük el forgatni fejünket lassan egyik oldalról a másikra. Csukott szemhéjunk alatt mozgassuk szemünket fel-le, mintha pislognánk. Közben ne vegyünk néhány mély, lassú lélegzetet.

Amennyiben a szemünk előtt zöld fény jelenik meg, hagyjuk abba a gyakorlatot, és palmírozással (tenyerezéssel) lazítsuk ki szemünkből a feszültséget. (lásd előző cikk)
Télen, vagy borult időben „egezhetünk”. A gyakorlatot hasonlóan végezzük, de most nyitott szemeinkkel pislogunk az ég felé, miközben folyamatosan forgatjuk a fejünket. Esőben, bent a szobában, infra lámpát is használhatunk, ilyenkor két méterre állítsuk a lámpát, és természetesen SOHA NE NÉZZÜNK BELE A KÖZVETLEN FÉNYFORRÁSBA.! NE NAPOZTASSUK A SZEMÜNKET SZEMÜVEGBEN VAGY KONTAKTLENCSÉBEN! SZEMÜNKET FOLYAMATOSAN ZÁRVA KELL TARTANI!

Következő lépés, hogy a napoztatást és palmírozást felváltva végezzük. Leghatékonyabb, ha 2-2 percet, háromszor ismételve, idővel, ahogy mindjobban hozzászokik a fényhez a szemünk, fokozatosan növelhetjük a napoztatás időtartamát.


    Kellemes gyakorlást kívánok!

 

Fotó: Guiri R. Reyes: Eye

Szemjóga minden nap - 2. rész

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja