SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pajzsmirigyhormon- fittség- dopping hatás?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2011-03-04
Nem kívánok a bulvársajtó híreivel és ügyeivel foglalkozni és untatni a kedves Olvasót, azonban az alábbi elgondolkoztató történetet azért írom le, hogy segítsek, mielőtt az információk és gyakran fél-vagy dezinformációk öntik el az internetet.
Pajzsmirigyhormon- fittség- dopping hatás?

Miért tanulságos a hízással küzdő világsztár sportoló esete?

ronaldoAz elmúlt hetekben futótűzként járta be a világsajtót, hogy teljes nevén Ronaldo Luís Nazário de Lima, aki kétszeres világbajnok, beceneve "El Fenomeno" ("a fenomén”) bejelentette, hogy végleg felhagy a professzionális labdarúgással. Az okokat az újságírók találgatták és először a súlyos sérülések sorozatát említették, majd végül beismerték, hogy évek óta túlsúllyal, sőt elhízással küzdött. Ezért kapta az "El Gordo" („kövér ember”) nem éppen hízelgő másik becenevet. A világsztár beismerte, hogy évek óta van pajzsmirigybetegsége, az autoimmun eredetű csökkent pajzsmirigyműködést igyekeztek beállítani, de az nem járt kellő sikerrel. A helyzet az volt, hogy nem csak a TSH értéke volt magas, hanem az autoantitestek is. A helyzetét nehezítette az is, hogy allergiás betegsége (amely gyakran társul a pajzsmirigybetegséggel) miatt gyógyszereket szedettek vele, amelyek étvágynövelő hatása köztudott. Ennek ellenére nehezen lehet elképzelni, hogy a nyilvánvalóan hozzáértő orvosok nem tudtak segíteni. Ismert ugyan, hogy több híres személyiség is szenvedett pajzsmirigybetegségben (J. F. Kennedy és idősebb G. W. Bush és sok híres színésznő is) és a kezelésük nem volt egyszerű. Ennek oka az volt, hogy a pajzsmirigy autoimmun gyulladása más betegséggel is társult (Kennedynek pl. mellékvese elégtelensége is volt!). Nyilvánvalónak tűnt a számomra, hogy egy 33 éves világsztár (aki nem számít öreg focistának!) rendkívül nehezen  és sok hezitálás után juthatott egy ilyen döntésre, hogy a világsajtó előtt bejelentse pályájának végét.

Akkor mi lehet a rejtély kulcsa?

Az okok keresése során az egyik támpontom az volt, hogy Ronaldot több alkalommal vádolták meg dopping vétséggel (a szervezetében doppingszernek tartott növekedési hormont, ún. GH-t mutattak ki). A másik az, hogy -  erre korábbi írásaimban, válaszaimban gyakran kitértem -, hogy az egyes hormonok befolyásolják a mások termelődését és hatásait egyaránt. A rejtély kulcsa a következő. Tudott dolog, hogy a növekedési hormonok (GH és IGF-1) nem csak a gyermekek növekedéséért felelősek, hanem a felnőttekben fizikai és szellemi teljesítményfokozók is (ún. dopping hatású készítmények). Kiderült, hogy a pajzsmirigy hormonjának adagolása során megemelkedik a szervezetben a GH szint, amely hozzájárul a betegek közérzetének gyors javulásához, a fitt állapot létrejöttéért. Ez a jelenség azonban az élsportban azért veszélyes, mert a dopping ellenőrzések során nem tudják eldönteni, hogy a többlet GH mennyiséget kívülről vitték-e be (tehát az egyén csalt-e?) vagy az esetleg más gyógyszer hatásának a következménye.

pajzsmirigy  
2. ábra  

Mi volt a sportolót érintő betegség kialakulásának mechanizmusa? A családjában több egyénnek volt autoimmun betegsége. Nála már – sajnos későn – vették észre, hogy az autoimmun gyulladás a pajzsmirigyének jelentős részét károsította, ezért csökkent működés ún. hipotireózis alakult ki. Ennek következében növekedett a testsúlya, az addig gyors játékos fizikailag és szellemileg is lelassult. Ráadásul az allergiás betegsége miatt alkalmazott gyógyszertől (anti-hisztamin készítmények, amelyeket nálunk is szednek a betegek!) növekedett az étvágya és tovább hízott (hiába csináltak különböző „csoda” diétákat). A megoldás egyszerűnek tűnt. El kell kezdeni a pajzsmirigyhormon bevitelét, majd a dózis növelését. Valóban az állapota fokozatosan javult, szinte testépítő egyénnek tűnt (2. ábra). Később a dopping ellenőrző hivatal azt jelezte, hogy stimuláló hatás alatt áll, mivel a GH és IGF-1 jelentős mennyiségben mutatták ki a szervezetében (3. ábra). Ezzel az ördögi kör bezárult!  „A lenni vagy nem lenni” drámai kérdés így hangzott: egészségesen élni, gyógyulni vagy küzdeni a doppingvádakkal szemben? A történetnek sok tanulsága van számunkra, amelyekből csupán néhányat szeretnék kiemelni:

  • Az élsportolóink számára az eset komoly figyelmeztetésül szolgál a dopping ellenőrzések miatt!
  • A pajzsmirigy hormonjai nem csak a kiesett funkciót pótolják, hanem mind szellemi, mind fizikai értelemben stimuláló, doppinghatásúak, hozzájárulnak a minél korábbi fitt állapot kialakulásához.
  • Az egyes hormonok befolyásolják a másik képződését, lebomolását és hatásait. Ezt azért említem meg, mert több alkalommal kérdezik tőlem, hogy ennek vagy annak a készítménynek van-e hatása más hormon hatására. A példa is azt mutatja, hogy igen, vannak ilyen kölcsönhatások.
  • A csökkent pajzsmirigy működése elhízáshoz vezet. Ez a folyamat lehet fokozatos és viszonylag gyors is. Jellemző, hogy a beteg viszonylag kevés ételt fogyaszt, diétázik és ennek ellenére nem tud fogyni.  Ilyenkor a legkülönbözőbb diétával kínozzák magukat, pedig a megfelelő kezeléssel a testsúly fokozatosan redukálható. Az elhízás gyakorta fokozott szőrnövéssel is társulhat, mivel a zsírszövet aktívan vesz részt a hormontermelésben és elősegíti nőkben a szőrnövekedést (férfias típusú szőrösödés).  A legújabb adatok azt mutatják, hogy már a kezdeti lappangó szakaszban, az ún. „szubklinikus hipotireózisban” vannak klinikai tünetek. Mi az a szubklinikus hipotireózis?  Ilyenkor még nincsenek markáns tünetek, a betegség csak enyhe formában jelentkezik (elhízás, emelkedett koleszterin szint, fázékonyság, feledékenység, hajhullás, menzeszzavarok, terméketlenség stb.) A TSH és az antitestek szintje emelkedett. Fontos, hogy az antitestek szintjének emelkedése megelőzi a TSH szintjének növekedését és a tünetek fellépését. Ebben a stádiumban a folyamat megfékezhető, később – miként azt a példa is mutatta – a gyógyulási esélyek
    kisebbek.

     
3. ábra
Dicséretet kapott a FIFA a WADA-tól
2011-02-27 18:02:55
 
A FIFA közleménye szerint dicséretet kaptak a Doppingellenes Világügynökségtől (WADA), amiért a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség igyekszik a sportágat megtisztítani a nem megengedett teljesítmény fokozók használatától.
 
 
A FIFA 2008-ban fogadta el a WADA által tiltottnak minősített hatóanyagok listáját, a tavalyi VB-t megelőzően a két szervezett közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen együttesen kiálltak a tiszta küzdelem mellett. A labdarúgás világszövetsége az elmúlt esztendőben harmincmillió dollárt költött harmincháromezer doppingvizsgálatra, ennek eredményeként tíz játékost értek dopping használaton.


Prof. Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja