SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Iskolai prevenciós program a gerincbetegségek megelőzésére

Családinet [cikkei] - 2011-05-17
Az iskoláskorú gyermekek körében végzett felmérésekből kiderül, hogy évről évre igen magas a tartáshibák száma, amely főként a mozgásszegény, ülő életmód következménye. A KSH korábbi kutatási eredményei alapján a háziorvoshoz és a gyermekorvoshoz ellátogató 5-14 éves korosztályból 24.377 gyermek szenved gerincdeformáló hátgerinc elváltozásban. A felnőttkori gerincbetegségek elkerülésének érdekében már gyermekkorban fokozott figyelmet kell fordítani a megelőzésre.
Iskolai prevenciós program a gerincbetegségek megelőzésére

Az Országos Gerincgyógyászati Központ – a Budai Egészségközpont szakkórháza – prevenciós programjának keretein belül az iskolákban végezhető megelőzést szorgalmazza, valamint tanácsadással segíti a gyermekeket és a pedagógusokat a betegségek elkerülése érdekében.

Az iskolákban a prevenciós program célja, hogy a közoktatás-irányítás segítségével a diákok és a pedagógusok számára elterjessze azokat az iskolás korban végzendő fontos tennivalókat, amelyekkel megelőzhető az iskolás gyermekek majdani, felnőttkori porckopásos betegségeinek kialakulása. A gyermek- és ifjúkori megelőzés egyik fontos helyszíne az iskola, így a megelőzéshez kapcsolódó tennivalókat be kell építeni az iskolai élet mindennapjaiba. Az Országos Gerincgyógyászati Központ által kidolgozott iskolai prevenciós program magában foglalja a fokozott figyelmet igénylő területeket, valamint azokat a megelőző tevékenységeket, amelyekkel elkerülhetjük a gerinc felnőttkori porckopásos betegségeinek kialakulását.

Rendszeres sport és speciális gerinctorna

A megelőzés egyik legfontosabb eszköze a mindennapi iskolai testnevelés. Mivel a helytelen testtartást a gyermek nem megfelelően fejlődő izomzata okozza, így azt a mindennapi testedzéssel kell fejleszteni. Ennek részeként a gimnasztikai gyakorlatok között speciális tartásjavító tornát is rendszeresen végezni kell. Ez segít kialakítani a helyes testtartásért felelős izmok megfelelően erős és kellőképpen nyújtható állapotát, azaz a helyes testtartást megalapozó izomegyensúlyt. A speciális gerinctorna során megtanítjuk a gyermekeknek a helyes testtartás elemeit (pl. a medence helyes középállását), amelyek rendszeres gyakorlás mellett automatikussá válnak.

Egyenletes terhelés, minél kisebb súly



A megelőzés másik eleme a megfelelő iskolatáska. Ha iskolatáskát választunk, ne a divat legyen a döntő szempont. Nagyon fontos, hogy mindkét vállat egyforma mértékben terheljük, így elkerülhető a gerinc ferdülése. A megfelelő táska mellett figyelnünk kell annak súlyára is, hiszen a túl nehéz táska hosszú távon szintén elváltozásokhoz vezethet: a megrakott iskolatáska súlya nem haladhatja meg a tanuló testsúlyának 10-12 százalékát. Ennek segítésére kiváló megoldás az iskola által biztosított szekrény, így a gyermek az iskolában hagyhatja azokat a felszereléseket, amelyekre nincs szüksége az otthoni tanulásban.

Jó székkel a helyes testtartásért

Mivel a gyermekek az iskolában töltött idő nagy részében az iskolapadban ülnek, így nagyon fontos a megfelelő iskolabútor, ezen belül a jó szék biztosítása. A gerinc szempontjából akkor jó a szék, ha a gyermek egész a széktámláig hátra tud csúszni, miközben a talpa a földön marad. A szék támlája író és figyelő helyzetben is a medencecsont tetejét és a derekat támasztja, valamint nem akadályozza a lapockák és a hát felső részének elhelyezkedését. Az ülés ne legyen túl puha és az üléslap ne szorítsa a gyermek térdhajlatát, hiszen ez akadályozhatja a vérkeringést. Deréktámasztó párna használata és az ülőlapra helyezhető ékpárna sokat segíthet a kevésbé jó szék jobbításában.

„Nagyon fontos, hogy már iskolás korban tegyünk a gerincbetegségek kialakulása ellen, és még serdülő kor előtt kialakuljon a helyes testtartás” – mondta Dr. Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója. „Ha nem fordítunk kellő figyelmet a megelőzésre, a problémákon felnőtt korban csak visszatérő kezelésekkel, esetleg műtéttel lehet segíteni, de a gerinc porckopásos betegségét teljesen meggyógyítani, meg nem történtté tenni akkor sem tudjuk” – tette hozzá a doktornő.

Forrás: www.morpho.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja