SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyomorégés rizikófaktor

Családinet [cikkei] - 2013-09-05
Új kutatások szerint gyakori gyomorégés akár 79 százalékkal növelheti a torok- és a hangszáldaganatok kialakulásának esélyét. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa szerint a kellemetlen érzés és a reflux kezelhető.
A gyomorégés rizikófaktor

A gyomorégés a reflux tünete lehet
 
Az Amerikai Rákkutatás Szervezetének lapjában megjelent cikk szerint a megnövekvő rizikó elsősorban a nem dohányzókat és nem alkoholizálókat fenyegeti. A kutatásból az is kiderült, hogy a savlekötők ebből a szempontból jelentős védőhatást képesek kifejteni.  
A gyomorégés maga nem más, mint egy kellemetlen, égő érzés a mellkasban, a szegycsont mögött, amely jellemzően hullámokban érkezik. Az is előfordulhat, hogy a fájdalom a nyakat, a torkot és az állkapcsot is érinti. Ez a jelenség a reflux nevű betegség egyik jellegzetes tünete lehet.

A savlekötők preventív hatásúak is

Az amerikai kutatók Boston környékén 631 daganatos beteget vontak be a vizsgálatokba, közülük 468-an torokrákkal, 163-an hangszáldaganattal küzdöttek. Kontrollcsoportnak 1234 önkéntest vontak be, akiknek semmiféle daganatos betegségük nem volt. Valamennyiükkel kérdőívet töltettek ki, amelyben rákérdeztek a gyomorégéssel kapcsolatos tapasztalataikra, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikra, a családban előforduló daganatos betegségekre és bizonyos szociodemográfiai adatokra.    
Ismervén a HPV vírus, és néhány nyak-, fejdaganat közti összefüggést, a kutatók vértesztekkel is analizálták, megtalálható-e a résztvevők szervezetében ez a vírus. Az eredményekből kiderült, hogy a gyomorégés (vagyis a hátterében álló reflux) 78 százalékkal megnöveli a nem dohányzó és nem alkoholizáló betegeknél a torok- és hangszáldaganat rizikóját.  
Ugyanakkor a szakemberek azt is megállapították, hogy a savlekötők 41 százalékkal csökkentették a daganatok kialakulásának esélyét. (A savlekötőkre vonatkozó megállapítás független volt a dohányzástól, az alkoholfogyasztástól, a HPV státusztól, ugyanakkor a preventív hatás klinikai igazolásához még további vizsgálatok is szükségesek.)  

A reflux kezelhető

- A gyomorégés egyik fajtája, az éjszakai saváttörésnek nevezett jelenség egyrészt zavarja az alvást, másrészt a savas visszafolyás veszélye lehet, mikor a folyadék a légcsőbe és a tüdőbe jut, és visszatérő tüdőgyulladást és hörghurutot okoz. A krónikus köhögés, torokfájás és - gyulladás mögött is rejtőzhet a reflux- ismerteti dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa.
- Fontos tudni, hogy az életmódbeli szabályok betartásával – például gyakori, kevesebb evés, dohányzás, irritáló ételek elhagyása - és orvosi segítséggel jól karbantartható a reflux. A kezelés már csak azért is elengedhetetlen, mert a kezelten betegség rákmegelőző állapothoz vagy akár daganathoz is vezethet. A leggyakoribb szövődmény mégis a nyelőcsőgyulladás vagy – fekély. A legfontosabb, hogy már a legkisebb, tartósan jelentkező panasznál is forduljunk orvoshoz, de fogyás vagy hányás esetén mindenképpen!

ww.oxygenmedical.hu
Fotó: Ohmega1982 - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja