SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A reflux nem csak a gyomor betegsége!

Családinet [cikkei] - 2022-12-20
Tévhit, hogy a reflux a gyomor betegsége, hátterében többféle probléma állhat. Az okokat érdemes endoszkópos vizsgálattal, gyomortükrözéssel kideríteni.
A reflux nem csak a gyomor betegsége!

A reflux ma már népbetegségnek számít a világon, különösen a fejlett országokban. A becslések szerint Észak-Amerikában a felnőttek 18%–27%-a, míg Európában a 9%–25%-a szenved refluxos panaszoktól, Ausztráliában pedig minden tizedik ember.1 A reflux nem más, mint a savas, emésztőenzimekkel teli gyomorváladék visszaáramlása a nyelőcsőbe. Bár a köznyelvben a refluxot a gyomorégés szinonimájaként használják a két jelenség nem teljesen azonos, még a tüneteket illetően sem. Ezzel kapcsolatban Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központjának vezetője, gasztroenterológus szakorvos elmondta: „A refluxos betegek panaszai rendkívül szerteágazóak lehetnek, de természetesen léteznek tipikusnak tekinthető tünetek. Egyrészt a beteg azt érzi, hogy valami feljön a nyelőcsövébe, azt marja, szorító érzést okozva a mellkasában, ami akár a hátába is kisugározhat. Ha régóta fennáll a probléma vagy a váladék túl magasra jut, akkor torokfájás, köhögés, esetleg krónikus orrmellékgyulladás jelentkezhet. Ezzel szemben a gyomorégés a gyomorsav túltengés okozta gyomorfalat irritáló hatásnak köszönhető, és egyfajta égő érzést, fájdalmat jelent.”  

A refluxos panaszokhoz vezethet strukturális rendellenesség fennállása, például egy rekeszizomsérv megléte, aminek következtében nem zár megfelelően a gyomorszáj, és ezért kerül a gyomortartalom a nyelőcsőbe. Sokszor a refluxot a gyomorürülés funkcionális zavara hozza létre. Ezt Dr. Sike Róbert így magyarázza: „Az emésztés során az elfogyasztott élelmiszer bejut a gyomorba, ahol maró sósav, pepszin és más emésztő enzimek termelődnek, amelyek alkotóelemeire bontják az ételt, majd ezután ez a félig elfolyósodott anyag kerül tovább a belekbe. Ma már jól tudjuk, hogy a bélműködés szabályozásában jelentős mértékben vesz részt a mikrobiom, azaz bélben lakó mikroorganizmusok összessége. Az emésztési folyamatban ezek a mikroorganizmusok is kiemelt szerepet játszanak. Amennyiben megváltoznak az emésztés körülményei, akkor a bélrendszerben található többmilliárd baktérium kóros mértékű bélrendszeri gáztermelést generál, mely az emésztőrendszer mozgási-mozgatási képességét negatívan befolyásolja. Ezáltal a gyomorban lévő maró-savas váladék kiürülését lassítja, akadályozza, a gyomorürülés nehezítettsége miatt annak tartalma könnyedén a nyelőcsőbe kerülhet.”

A kérdés az, hogy mit tehet egy refluxos beteg? Dr. Sike Róbert szerint a savlekötők nem oldják meg tartósan a problémát, mivel ezek a gyógyszerek huzamosabb ideig szedve átalakítják a gyomor PH értékét, és tovább ronthatnak a helyzeten: „Érdemes minden refluxos betegnél kivizsgálni, hogy mi okozza a tüneteket, van-e a háttérben esetleg rekeszizomsérv, kialakult-e felmaródás a nyelőcsőben. Ezt endoszkópos vizsgálattal állapíthatjuk meg egy gyomortükrözés során. A refluxos betegeknél egyébként – akiknél évekig fennáll a probléma –kialakulhat gyomorszáji daganat is, így nem érdemes a betegséget elhanyagolni. A panaszok csökkenthetők megfelelő diétával, a csípős, fűszeres ételek kerülésével, az alkoholfogyasztás mérséklésével, a szénsavas italok mellőzésével és a mikrobiom működésének helyreállításával.”

Nyitókép: depositphotos

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4046948/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja