SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért nem hat az aszpirin mélyvénás trombózis ellen?

Családinet [cikkei] - 2014-05-27
Az aszpirin szedése bevett kezelési forma szívinfarktus és a sztroke megelőzése céljából, viszont gyakori félreértés, hogy a vénás trombózis prevenciójaként is hatásos terápiás módszer. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája eloszlatja az aszpirinnel kapcsolatos tévhiteket.
Miért nem hat az aszpirin mélyvénás trombózis ellen?

Mire jó az aszpirin?

A főként láz-és fájdalomcsillapítóként ismert aszpirin hatása igen széleskörű, és az utóbbi időkben előszeretettel használják artériás trombózisok (pl. szívinfarktus, sztroke) megelőzése céljából. Az acetilszalicilsav - ami az aspirin hatóanyaga - ugyanis a vérlemezkék un. arachidonsav anyagcseréjét blokkolja, és ezáltal nem keletkeznek olyan végtermékek, ami a vérlemezkéket összecsatolná, mintegy dugót képezve. Ez az artériás oldalon fordul elő. Ezért az artériás trombózis megelőzése céljából nagy segítséget nyújthat, ám a vénás trombózisok kialakulása ellen hatástalan.

A vénás trombózis esetén nem hatásos

Széles körben elterjedt tévhit, miszerint az aszpirin az artériák mellett a vénák trombózisát is megakadályozza. Ebben az esetben a kezelés azonban hatástalan, mivel ilyenkor nem a vérlemezkék diszfunkciója a probléma fő forrása – mint az artériás trombózisnál-, hanem a vénás keringés zavara, a váráramlás lelassulása és az alvadási rendszer aktiválódása.(Épp ezek miatt alakul ki gyakrabban mélyvénás trombózis tartós mozgásképtelenség - pl. fekvőgipsz-, hosszabb repülő-vagy autóút, illetve visszértágulatok esetén) - mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Vénás trombózisok megelőző kezelésében jó bevált gyakorlat az aszpirinkezeléssel szemben az alvadásgátló szerek alkalmazása (heparin/LMWH, cumarinok és az un. „új típusú alvadásgátlók). Ezek használata fokozott trombózishajlam, illetve mélyvénás trombózis után javasolt, melyet a betegnek nem ritkán élete végéig kell szednie, viszont szigorúan orvosi javallatra, rendszeres kontroll eredménye függvényében! Tanulmányok szerint az alacsony dózisú heparin alkalmazása mellet a kompressziós harisnyák viselése a leghatásosabb a mélyvénás trombózis megelőzése céljából, így orvosával érdemes annak erősségéről is konzultálnia.

Forrás: Trombózisközpont
fotó: jarmoluk - pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja