SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vesekárosodás a magas vérnyomás hátterében

Családinet [cikkei] - 2014-05-23
A magasvérnyomás alattomos betegség, sokan csak a szövődmények megjelenésekor szereznek róla tudomást. A magasvérnyomás egyik lehetséges oka és következménye a vesekárosodás, a rossz veseműködés pedig tovább emeli az értéket. Az ördögi kört csak a szakszerű kezelés segíthet megszakítani, ennek lépéseit dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája ismertette.
Vesekárosodás a magas vérnyomás hátterében

Mi volt előbb? Tyúk, vagy a tojás?

A magas vérnyomásnak két fajtáját különböztetjük meg: elsődleges magasvérnyomás, amikor a betegség önmagában áll fenn, és másodlagos magasvérnyomás, amikor valamilyen kór, szervkárosodás áll a probléma hátterében. A vesék mindkét esetben érintettek lehetnek, vagyis károsodásuk lehet következmény, illetve ok is. Bármelyik fajtáról is beszéljünk, fontos a mielőbbi kezelés, egyrészt az alapbetegség romlásának megakadályozása céljából, másrészt a vérnyomás emelkedésből adódó szövődmények elkerülése érdekében.

A vese szerepe a vérnyomás szabályozásában

Hormonok:  A vesebetegség által okozott hipertónia egyik lehetséges  mechanizmusa, hogy a vese szerkezetének károsodása miatt vérellátási zavar alakul ki, aminek következtében a vese olyan hormonokat termel, amelyek aktiválják a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert (RAS). A renin az angiotenzin I nevű anyag képződését segíti elő, amiből egy konverváló enzim (ACE) angiotenzin II- t képez. Ez közvetlenül is erős érösszehúzó hatással bír, de emellett még fokozza más érösszehúzó anyagok hatását is, és gátolja az ér simaizmot elernyesztő szerekéét. Ezáltal megemeli a vérnyomást, amihez hozzájárul, hogy a tartósan magas angiotenzin II szint az érfal átépülését is elindítja, a merevebb érfal pedig még tovább ronthatja a már amúgy is fennálló magasvérnyomást. Mindemellett fokozódik az ún. aldoszteron képződése is, ami szintén megnöveli a vérnyomást a só-és víz visszatartás következményeként. - magyarázza dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája

Só-és vízháztartás szabályozása: A vese további feladata, hogy érzékelje, ha több só jut a szervezetbe. Ebben az esetben a szervezet vagy több vizet vesz fel (pl. szomjúságérzettel), vagy kevesebbet ad le, szabályozva ezáltal a só-és vízháztartást. A hosszútávú, túlzott sóbevitel viszont megnöveli a visszatartott folyadékmennyiséget, ami magasvérnyomáshoz vezet.

Óvja veséjét megfelelő kezeléssel

A magasvérnyomás évről évre egyre több áldozatot szed, ezért érdemes kiemelkedő figyelmet fordítani kezelésére. Hogy ki lehessen kerülni a vesekárosodás-vérnyomásemelkedés ördögi köréből, egyrészt kezelni szükséges az veseproblémát, másrészt normalizálni kell a vérnyomást. Ehhez a gyógyszeres terápia elengedhetetlen, amit alapos kivizsgálás után javasol az orvos. Emellett kiemelkedő jelentőséggel bír a személyre szabott életmódorvoslás, ami megfelelő táplálkozás-és mozgásprogramot foglal magában. Ennek nagy előnye, hogy nem csak a vérnyomás csökkentésében, de a vesekárosodás kezelésében és az állapot romlásának megelőzésében is nagy szerepe van.

Forrás: Trombózisközpont
Fotó: http://fr.wikipedia.org/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja