SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tej és tej - MiZo, Parmalat, Milli

Török Monika [cikkei] - 2005-04-20
Vizsgálódásunk tárgyául ezúttal a tejet választottuk, egyrészt, mert a Parlament előtt még nem hűlt ki a gazdák lába nyoma - igaz, ők nem elsősorban a tejtermékek miatt voltak ott -, másrészt mert ritka az a család, ahol nélkülöznék a tejet a mindennapokban. Ám vajon van-e különbség tej és tej között?
Tej és tej - MiZo, Parmalat, Milli

Hol vannak már a régi szép idők, amikor órákig válogathattunk az egyfajta, rlyukas zacskós tejek között?! Ma már igencsak tudatos vásárlónak kell lennünk, ha elsőre le tudjuk emelni a polcról a szánk íze szerint való tejet - gyakorlatilag ha nincs vezérelvünk, nagy zavarba kerülhetünk.

Különböző filozófiai iskolák vannak, mi tekinthető tejnek egyáltalán: az általában édeskevés, hogy a három betű kombinációja (t-e-j) szerepel a csomagoláson.

Magunk ezúttal az úgynevezett tetra pak csomagolású termékek közül választottunk hármat, mindegyik 2,8%-os zsírtartalmú, nem mintha érzelmi viszonyban volnánk a magas zsírtartalommal - sőt -, de a többségi álláspont szerint az ennél kevesebb tartalom már nem fedi a tej fogalmát.

A nagyjából azonos árfekvésű termékek közül tehát hazacsábítottunk egy-egy doboz egyszerre lejáró szavatosságú, UHT-s MiZo, Parmalat és Milli tejet, hogy aztán a magunk barkács-módján ízekre szedjük.

Olvasáspróba.

Első lépésben azt vizsgáltuk meg, mit árulnak el a termékek magukról a csomagoláson.

Nos, meglepő módon a Parmalat cég (Székesfehérvár, Seregélyesi út 127.) megtesz egy szívességet, amit a másik kettő nem: elárulja, mennyi energiaérték van a beltartalomban (kJ 233), fehérje (3,0 g), szénhidrát (4,6 g) és zsír (2,8 g) mellé.

A MiZo (Új-MiZo Rt., Csorna, Soproni út 1.) azt leszögezi, hogy ez itt tej, egészen pontosan 1000 köbcenti, azaz 1 liter, de ezen túl már csak a kötelezőkre pazarol felületet (minőségét megőrzi,  uht).

A Milli (Debrecen, Köntösgátsor 5-7.) kissé bőbeszédűbb ennél, részletesen terjeszti az ismeretet az uht mibenlétéről, továbbá nyilván méltán büszkélkedik azzal, hogy tagja a Kiváló Áruk Fórumának.

Zárpróba.

Egy dobozos tej kinyitásán már többen elvéreztek: magunk a húsvágó ollót részesítjük előnyben (bár állítólag van, aki puszta kézzel letépi a doboz sarkát), ám ezt például a MiZo tej esetében felesleges elővennünk: a feltépős kupak (az a bizonyos q-pak) praktikusnak tűnik, de csak elsőre. Egy szélesebb mozdulattól ugyanis a kezünkben marad az egész.

Mértékpróba.

Tesztünk következő lépéseként megmértük - házilagosan, persze -, mennyi is az 1 liter, mert bár vadul hiszünk az eu-szabványokban, de azért menjünk biztosra. Nos, meg kellett állapítanunk, hogy a három közül egyedül a Parmalat ragaszkodott az igazsághoz: az egy liter valóban egy liter volt. A Milli pár milliliterrel túlcsordult a literes mércén, de ez semmi a MiZo nagy vevőátveréséhez képest: itt ugyanis egyenesen féldecivel többet kaptunk a pénzünkért, ami egyenesen felháborító...

Forráspróba.

Nyilván nem mérnöki pontossággal, de mindenképp ugyanabban az edényben, ugyanakkora lángnál, stopperórával a kezünkben felforraltunk a termékekből fél-fél litert. A gyorsulási versenyt nagy fölénnyel a Milli nyerte (hét perc), második helyen a Parmalat végzett (9 perc), de a MiZo is feljutott a dobogóra a maga 11 percével. Jelentjük: kifutás előtt még vizuálisan szemrevételeztük a habot: nagyobb különbséget nem észleltünk. Egyetlen, a háziasszonyok szempontjából szóvátehető dolgot hányunk a MiZo szemére: ez a tej bizony leragadt forralás közben, dacolva az előzetes hidegvizes öblítésnek.

Fölpróba.

A felforralt tejet ezután leszűrtük, nem is elsősorban azért, mert gyermekkorunk óta ősziontén és szívből gyűlöljük a tej fölét, hanem hogy lássuk: az információk alapján tökegyforma tejek között van-e különbség. Hát van. Míg a Parmalat és a Milli nem produkált jelentősebb mennyiségű, számunkra degusztáló mellékterméket, addig a MiZo bizony igen - ez valószínűleg sokaknak szimpatikus lehet.

Színpróba.

Gondoltuk, hogy ha a föl szempontjából tapasztalható is volt némi különbség, az nem létezik, hogy színében tej és tej - dobozos, uht-s tejről beszélünk, nagyüzemi körülmények között gyártottakról! - különbözzék. Ezen a héten tehát már nem kötünk nagyobb összegű fogadásokat: még a szomszédot is áthívtuk, annyira hihetetlen volt az eredmény. A korrekt, féldecis vodkáspoharakban a három felforralt, majd leszűrt és lehűtött tej három különböző színt produkált! Nyilván a tájegységi különbségek teszik, mert a zsírtartalom nem lehetett (2,8% továbbra is mindháromban): a MiZo tej jelentősen mélyebb, testesebb színt öltött, szemben a másik kettő teljesen tejszínével. Mellékesen jegyezzük meg, hogy a falrakenődési próba során a színt követte a trutymósodás: ahogy sötétült a szín, úgy rakódott több izé a pohár falára. Nem lévén élelmiszerbiológusok, elképzelésünk nincs, mi okozza a pregnáns különbséget - hiszen adalékanyagról egyik cég sem számolt be a csomagoláson.

Íz- és romláspróba.

A felbontott tejeket - sem a felforralt felüket, sem a "nyers" másikat - az utasítással ellentétben nem tettük hűtőbe, így kóstolgattuk egymást követő öt napon át. A bűvös öt nap oka: bár sem a Milli, sem a MiZo nem mondott ilyet, a Parmalat azzal fenyegetett, hogy felbontás után már csak  3-4 napig lesz fogyasztható a termék. Jelentjük: az ötödik napon sem észleltünk egyáltalán semmi különbséget a tejek nyers és felforralt állapota között (leszámítva, hogy a MiZo tej rendületlenül rakódott az idő múlásával az edény falára, amely nem váltotta ki feltétlen szimpátiánkat - mások ezzel másképp vannak). A nes-kakaót egyformán oldották, a kávéban nem okoztak gusztustalan, sötétsárga foltokat, sőt, még a teában sem okoztak nagyobb botrányokat. Mintha romlatlan anyagból volnának - ami, valamennyire ismervén a proteinek bomlási idejét, több, mint hihetetlen.

A hatodik nap reggelét azonban egyik tej sem érte meg: mindhárom elvérzett az úgynevezett macskapróbán, amely során a vizsgálati anyag Mirci nevű ősöreg cicánkban végezte.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

A menstruáció előrehozása: így NE csináld! - Tények és veszélyes tévhitek

Az élet különféle eseményei - mint például egy nyaralás, egy fontos találkozó vagy egy sportesemény - gyakran igénylik, hogy a nők előrehozzák vagy késleltessék menstruációjukat. Ezzel kapcsolatban azonban számos tévhit kering, és van, amelyik kifejezetten veszélyes és tilos is - Dr. Elek Csaba nőgyógyász szakértőnket kérdeztük a témáról.
Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

Ezért kell rögtön lecserélni a vizes fürdőruhát

A nyári hónapokban gyakran előforduló húgyúti fertőzések komoly kellemetlenséget okozhatnak, különösen a nők körében. A megnövekedett hőség, a strandolás és a nem megfelelő higiéniai szokások mind hozzájárulhatnak a fertőzések kialakulásához. A Budai Egészségközpont urológus főorvosa, Dr. Póth Sándor összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a témában, továbbá hasznos tanácsokat ad a megelőzésre és a kezelésre vonatkozóan.
Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

Meglepő tények a látásunkról - Mindannyian színvakon születünk

A szem a testünk második legbonyolultabb szerve, ennél már csak az agyunk bonyolultabb. A látást annyira alapvető képességnek vesszük, hogy szinte bele sem gondolunk, mennyi mindent köszönhetünk neki. Az alábbi érdekességeket elolvasva pedig rá fogunk döbbenni, hogy eddig igencsak keveset tudtunk egyik legértékesebb részünkről.
A szerkesztő ajánlja