SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Friss kutatások a cseperedők védelmi vonaláról

Családinet [cikkei] - 2014-10-06
Talán már mindannyian hallottunk róla, hogy immunrendszerünk igen fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. Egészségünk kulcsa, hogy ezen hasznos baktériumok összetételét - melyek az emberi test sejtjeinek tízszeresét teszik ki - optimálisan alakítsuk ki és tartsuk fenn, mert a bennünk élő hasznos baktériumflóra védelmi vonalként szolgál a kórokozókkal szemben.
Friss kutatások a cseperedők védelmi vonaláról

Indulunk a bölcsibe, oviba?

Már az első családi látogatás alkalmával lehet szájmaszkot adni a nagyszülőkre, vagy kézmosásra kötelezni a nagytesókat, de hatásosabb, ha a baba szervezetét közvetlenül segítjük a nagyvilág kórokozóival szembeni harcban. Érdemes viszont minél előbb elkezdeni a „védőbástyák” felhúzását, nem csak akkor, amikor az apróság kikerül az otthon falai közül. Gyakran akkor emlegetjük először a közösségbe kerülést, amikor bölcsödébe vagy az óvodába készül a gyerkőc, pedig ez elött, már a szülőcsatornán átjutva egy nagy közösséggel találkoznak: a probiotikumokkal. Viszont míg a bölcsöde, óvoda közössége általában a hazahozott kórokozókat, addig a bennünk élő bélflóra baktériumai a kórokozók elleni védelmet juttathatja eszünkbe.

Táplálkozással a védelemért

A kezdet az anyatej. A tapasztalatok és a kutatások is egyértelműen igazolják, hogy az anyatejet fogyasztó babák kevesebbszer betegszenek meg, és hosszú távon is kimutatható az anyatej egészséget védő, egészséget meghatározó szerepe. Azonban vannak gyerekek, akiknek ezt a természetes védelmet más módon kell biztosítani, vagy már elég idősek ahhoz, hogy elhagyják az anyatejet.

Az anyatejes babák a szoptatás során jutnak a Bifidobaktériumokhoz és Lactobacillusokhoz, vagyis olyan probiotikumokhoz, amik a fejlődő, formálódó immunrendszert támogatják. A tápszerrel, vagy junior itallal táplált babák számára ezek a jótékony baktériumok a jól megválasztott tápszerrel szintén biztosíthatóak.

Közösségben, betegségben?

Amíg a kicsi ideje zömét otthon tölti, a betegségek gyakorisága (persze gyereke válogatja) nem számottevő. Azonban amikor a szülő szembesül azzal, hogy gyermekét közösségbe kell, hogy adja, vagy a nagyobb gyermek kezdi meg közösségi életét, a betegségek, hurutok, hasfájások egyre gyakrabban környékezik meg a piciket.

Egy friss, tudományos vizsgálatban Gutierez és munkatársai arról számoltak be, hogy azok közül a bölcsisek közül, akik egy bizonyos, az anyatejben is előforduló probiotikumot, mégpedig Lactobacillus reuterit kaptak 4 héten keresztül, harmad annyian betegedtek meg, mint azok, akik nem fogyasztották az immunrendszert erősítő Lactobacillus reuterit.

Hasonló eredményekre jutottak egy másik vizsgálatban is, ahol szintén a Lactobacillus reuteri fogyasztásának a hatását vizsgálták: egy orvos, Dr. Weizman 4-10 hónapos, csecsemőknél a lázasan eltöltött napok számának csökkenését, az orvoshoz fordulás gyakoriságának, valamint az antibiotikumos kezelés iránti igény csökkenését, összességében pedig a bölcsődéből való hiányzások csökkenését tapasztalta vizsgálata során.

Jöhetnek hát a csúf napok, a jól felkészített szervezet, a megfelelő táplálkozás és az immunerősítő probiotikumok átsegíthetik a kicsiket és nagyokat az ősz és tél kihívásain.

Szerző: Dr. Kiss Zsuzsanna gyermekorvos

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja