SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így úszhatod meg a téli sportbaleseteket!

Családinet [cikkei] - 2015-01-05
Síelés, korcsolyázás, snowboard-ozás, sőt szánkózás közben is érhetnek balesetek, különösen, ha felkészülés nélkül érkezünk a pályákra. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa a felkészülés fontosságára hívta fel a figyelmet.
Így úszhatod meg a téli sportbaleseteket!

Felkészülés 3 lépésben:

1. Felvezető tréning

- Téli sportok esetében fontos a jó erőnléti, edzettségi állapot, amely több hetes felvezető tréninggel érhető el. Az intenzív síelés a nagyobb magassággal járó alacsonyabb oxigénkoncentráció miatt is igénybe veszi a szervezetet, erre legjobban hónapokkal korábban megkezdett futással, biciklizéssel, személyi edzéssel készülhetünk fel. A leghatékonyabb, otthon is végezhető felkészítő gyakorlatok például a guggolás és a rugózás kombinálása, a páros lábbal jobbról-balra szökellés, és az egyik lábról a másikra történő szökkenés – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum ortopéd orvosa. - Mivel ilyenkor megnő az energia- és vitaminszükséglet, fokozottan kell figyelni a megfelelő táplálkozásra, a rendszeres folyadékpótlásra és a kellő pihenésre is. Aki valóban komolyan szeretne felkészülni, és biztonságosan szeretne mozogni, érdemes előzetesen egy orvosi vizsgálaton és tanácsadáson is részt vennie.

2. Helyszíni bemelegítés

A sportolás előtti bemelegítést nem érdemes kihagyni, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módszer a balesetek elkerülésére. Ha terhelés előtt alaposan átmozgatjuk izmainkat, ízületeinket és ínszalagjainkat, akkor baleset esetén jelentősen növelhetjük az esélyét annak, hogy szalagjaink ne szakadjanak el. Ha mégis sérülünk, így csökkenthető a sérülés mértéke.

3. Tanulás és felszerelés

A síelés szakszerűtlenül végezve, komoly balesetek forrása lehet. A felnőtteknek és a gyerekeknek is muszáj megtanulniuk az alapvető technikai elemeket, tartásokat, mozdulatokat, a kicsik esetében pedig ugyanilyen elengedhetetlen a folyamatos felügyelet is. A megfelelő felkészülésnek emellett része kell, hogy legyen a megfelelő fizikai erőnlét is. Az egész éves mozgáshiány nem lehet és nem is szabad egy hét síeléssel bepótolni!
Mindemellett lényeges még a jó minőségű és jól védő sportfelszerelés, amely réteges és meleg – a megfelelő hőmérséklet fontos ahhoz, hogy az izmok és szalagok olajozottan működjenek. Mivel síelés közben a térdet komoly sérülések érhetik, hangsúlyosak a különböző térdrögzítők, illetve a kötés helyes beállítása – amelyhez még felnőttként is bátran kérjünk segítséget szakembertől. Minden újabb szezon előtt idejében és alaposan végig kell vizsgálnunk öltözékünk minden darabját, hogy a cserélhessük, javíthassuk, amit kell.  

Muszáj koncentrálni!

A téli sportok legnagyobb ellenségei az alkohol és a fáradtság lehetnek. Tévhit, hogy a forralt bor és a röviditalok bemelegítenek, sőt inkább csökkentik a koncentráló képességet, tompítják a reakciókat és értágító hatásuk miatt a kihűlés esélyét is növelik. A fáradtságot is komolyan kell venni, hiszen aki elcsigázottan erőlteti a mozgást, sokkal könnyebben megsérülhet. Mivel a legtöbb baleset délután, a síelés végén történik, ügyeljünk rá, hogy ebben az időszakban még gyakrabban tartsunk pihenőt.

Forrás: www.oxygenfajdalomcentrum.hu
Fotó: dietmaha/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja