SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekkorban indul a harc a felnőttkori elhízás és társult betegségek ellen

Családinet [cikkei] - 2015-03-02
"A hatékony megelőzés csak kisgyermekkorban valósítható meg, később már csak a betegségek kezelésére van mód" - igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét azok a szakmai szervezetek, amelyek összefogásával indul mintaprogram a Pécsi Tudományegyetemen. A cél, hogy helyes kisgyermekkori táplálkozással, primer prevencióval előzzék meg a felnőttkori elhízást, és az ezzel járó betegségeket.
Gyermekkorban indul a harc a felnőttkori elhízás és társult betegségek ellen

Ma Magyarországon a legsúlyosabb népegészségügyi probléma az allergia és az elhízás, és az ennek következményeképpen kialakuló civilizációs betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség. Ezért kezdeményezett szakmai konzultációt a Magyar Gyermekorvosok Társasága az elhízás és más, epigenetikus eredetű civilizációs betegségek megelőzésének lehetséges módjairól. A szakmai egyeztetésen részt vett a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete, a Magyar Védőnők Országos Szövetsége és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet.

„Az elhízás megelőzésére tett népegészségügyi intézkedésekből eddig éppen az a korosztály maradt ki, ahol a legtöbbet tehetünk a megelőzésért” – mondta el Dr. Molnár Dénes, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a kerekasztal beszélgetés kezdeményezője. A szakmai szervezetek képviselői, és a legújabb kutatási eredmények szerint ugyanis az elhízás a megfelelő kisgyermekkori táplálással előzhető meg a leghatékonyabban.

A fogantatástól a második életév végéig tartó időszak jelentősége azért is fontos, mert ekkor alakul ki például a zsírsejtek száma, az anyagcsere szabályozás, melyek későbbi életkorban már nem befolyásolhatóak. „Ráadásul az ekkor kialakuló táplálkozási és életmódbeli szokások sem változtathatók meg egykönnyen felnőttkorban” – mondja a szakember. „Felnőttkorban ugyanakkor primer megelőzésről már nem, csak a szűrések fontosságáról, az idejében felismert betegségek kezeléséről beszélhetünk.”

Az „Összefogás a gyermekek egészségéért” kezdeményezés résztvevői ezért kiemelt céljuknak tekintik a közös fellépést a döntéshozók felé. A rendelkezésükre álló eszközöket és kommunikációs csatornákat felhasználva, folyamatosan juttatják el a tudományos élet legfrissebb híreit, eredményeiket a közvéleménynek és a döntéshozóknak is. Emellett céljuknak tekintik, hogy oktatási programokat dolgoznak ki, és azokat eljuttatják a házi gyermekorvosoknak és védőnőknek, a szakembereknek.

A kerekasztal résztvevői megállapodtak abban is, hogy szakmai tapasztalataik és a rendelkezésükre álló legújabb kutatási eredmények alapján elindítanak Pécsett egy kisgyermekekre fókuszáló prevenciós mintaprojektet, melynek módszertanát és tapasztalatait szakmai konzultáció keretében osztják meg az illetékes kormányzati és döntéshozó szervezetekkel is. A mintaprogramban az ismert eredmények felhasználásával az érintett korosztály részvételével a gyakorlatban is kidolgozzák és működtetik a civilizációs betegségek –különös tekintettel az obezitás és allergia - megelőzésére használható programot.

Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja