SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elhízás és magas vérnyomás üdítőktől

Családinet [cikkei] - 2011-04-15
Csak üdítőt ittam - mondják sokan, és csak kevesen vannak tudatában, hogy a cukros üdítők nem csak jelentős plusz kalóriát tartalmaznak, de hosszútávon is rossz hatással vannak az egészségre. Dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa a kutatásokról és a személyre szabott tanácsadás jelentőségéről beszélt.
Elhízás és magas vérnyomás üdítőktől

Súlyos összefüggések

A cukros üdítők fogyasztását is felelőssé teszik az egyre terjedő elhízás-járványért, és az ezzel összefüggő betegségek kialakulásáért. Azonban míg egyes szakértők az ilyen innivalók magas kalóriatartalmának tulajdonítják ezt a hatást, addig mások az édesítők egyes összetevőiről állítják: fiziológiás hatásuk miatt emelkedik a vérnyomás, megnő az inzulin-rezisztencia és a zsírmáj kockázata.

A Lifestyle Interventions for Blood Pressure Control (Életmódváltás a vérnyomás ellenőrzésért) nevű szervezet 810 felnőttet vizsgált ebből a szempontból. A résztvevőknél célul tűzték ki a súlycsökkentést, a rendszeres mozgást, a nátriumbevitel visszaszorítását, illetve egy speciális, vérnyomáscsökkentő diéta hatásait is vizsgálták. Mindazok, akik korábban rendszeresen „üdítőztek”, a vizsgálat időtartama alatt mindössze 3,5 dl cukorral édesített italt kortyolhattak naponta. Ennek következtében 6 hónap alatt átlagosan 1,8 Hgmm-rel csökkent a szisztolés-, és 1,1 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomás.

Drámai következmények


Egyre több amerikai fogyaszt naponta cukros, szénsavas üdítőket, sportitalokat és édesített gyümölcsleveket (amelyek nem tévesztendők össze a 100 százalékos levekkel), amelyeket a szakértők egyértelműen összekapcsolnak a cukorbetegség és a szívbetegségek ugrásszerű emelkedésével az elmúlt évtizedben. Egy Coronary Heart Disease (CHD) Policy Model nevű számítógépes modell segítségével a kutatók megállapították, hogy 1990 és 2000 közt a cukros üdítők közel 130 ezer diabétesz, 14 ezer szív-koszorúér betegség, és 50 ezer ezekből adódó betegség kialakulásához járultak hozzá.

Az amerikai egészségügyi szervek már az ilyen típusú italok nagyobb arányú adóztatását is felvetették, amelytől a fogyasztás visszaszorítását várják. A Kaliforniai Egyetem szakértői szerint, ha sikerülne visszafogni az üdítők kortyolgatását, hatalmas egészségügyi előnyöket tapasztalhatnánk.

A tudás egészség
 
Minden hozzáértő a kiegyensúlyozott táplálkozást ajánlja, amely gyümölcsben, zöldségben, zsírszegény húsokban, tejtermékekben, halakban, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag. Csakis a tájékoztatással és lehetőleg a személyre szabott tanácsadással érhető el, hogy tudatosan törekedjünk arra, hogy a teljes értékű táplálékot ne helyettesítsük cukros, értéktelen rágcsálnivalókkal és üdítőkkel. Egyes ajánlások szerint a napi 2000 kalóriás táplálkozás mellett hetente maximum 450 kalóriát vihetünk be cukros üdítőkkel. Ezek olyan apróságnak tűnő, de a mindennapokban jelentős információk, amelyekről minden egészségtudatos, illetve életmódot váltó embernek tudnia kell. - mondja dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa. - Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az életmód tanácsadás és - orvoslás jelentőségét, hiszen a nyugati orvoslás is egyre inkább elismeri, hogy a betegségeket nem lehet elszigetelten kezelni. A személyre szabott vizsgálatok, a táplálkozási és mozgás-tanácsadás sokkal eredményesebbé teheti a klasszikus gyógyítást is.

Forrás: www.oxygenmedical.hu  

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja