SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életet mentett pécsi orvosok tüdődaganat-kockázatot felmérő mobilos alkalmazása

Családinet [cikkei] - 2015-04-23
Megmentette egy nő életét a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosainak az az okostelefonokra letölthető alkalmazása, amelyet a tüdődaganat kialakulásának kockázati felmérésére fejlesztettek ki.
Életet mentett pécsi orvosok tüdődaganat-kockázatot felmérő mobilos alkalmazása

Heil Zoltánné a barátnője tanácsára töltötte ki a mobiltelefonos tesztet, amelynek eredményeként az egyébként nemdohányzó beteg azt a tanácsot kapta, hogy a családjában előfordult daganatos betegségek gyakorisága miatti magas rizikófaktor okán mielőbb jelentkezzen egy szakorvosnál - áll a PTE-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.
    
A vizsgálaton kiderült, hogy kisméretű rákos daganat van a tüdejében, ezért azonnal megoperálták, a korai stádiumnak köszönhetően a tüdeje beteg részét endoszkópos eljárással el tudták távolítani - idézte az intézmény Szántó Zalán orvost, egyetemi adjunktust, aki hozzátette: a nőnek összességében nagyon jók a túlélési esélyei.
    
A PTE korábban arról tájékoztatott, hogy az egyetem klinikai központjának mellkassebészeti osztályán, valamint bioanalitikai intézetében dolgozó szakemberek egyedülálló applikációja segíthet abban, hogy a daganatot már korai stádiumban felismerjék.
    
Az E-szűrő nevű, Androidra és iOS operációs rendszerre létrehozott, tavaly november óta elérhető ingyenes alkalmazásnak köszönhetően egy rövid kérdőív kitöltésével bárki felmérheti, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából.

Sőt, az alkalmazás képes tíz és húsz évre előre megjósolni a várható állapotot, például azt, hogy egy ma húsz éves nő melyik rizikócsoportba tartozhat harminc vagy negyven éves korában - közölték. Hozzátették, hogy a program a cellainformációk alapján rögzíti a kitöltés helyszínét és a teszt végén megmutatja a legközelebbi szűrőközpont címét.
    
Hangsúlyozták: a mobil szűrőprogramnak azért van nagy jelentősége, mert Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok, százezer lakosra évente több mint száz eset jut. Az előrehaladott tüdőrák ötéves túlélés esélye öt százalék, de korai stádiumban akár kilencven százalékos is lehet.
    
A tüdőrákos betegeknek mindössze tíz-tizenöt százaléka operálható meg, a többiek túl későn, akkor jelentkeznek, amikor a kór már előrehaladott állapotban van - közölte korábban a PTE.

Forrás: MTI
Fotó: play.google.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja