SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tüdőrák - mit tegyen a beteg a kezelések után?

Családinet [cikkei] - 2021-10-28
Minél korábbi stádiumban sikerül a tüdőrákot diagnosztizálni, annál nagyobb az esély arra, hogy személyre szabott, célzott terápiával legyőzhető a betegség, vagy hosszabb ideig fenntartható a megfelelő életminőség. A terápiát követő időszakban különösen fontos, hogy a beteg valamennyi kontroll vizsgálatra elmenjen és kezelőorvosának minden kezelési utasítását betartsa.
Tüdőrák - mit tegyen a beteg a kezelések után?

A lehetséges tünetek

A tüdőrák kialakulásáért valószínűleg nagymértékben felelős a dohányzás, beleértve a passzív dohányzás okozta eseteket is, de sok megbetegedést a környezeti ártalmak okozhatnak, és szerepet játszhat a genetikai hajlam is. A környezeti hatások közül különösen veszélyesek az autók által kibocsájtott káros anyagok, a szálló por vagy a káros anyagoknak való kitettség a munkahelyen.

A tüdőrák nagyon alattomos betegség, ugyanis a korai stádiumában tünetmentes és amikor a tünetek jelentkeznek, akkor általában már késő, azaz műtéti beavatkozásra már nincs lehetőség. A nem műthető esetekben személyre szabott gyógyszeres terápiára, kemoterápiára, sugárterápiára, célzott és immunterápiára, illetve ezek kombinációjára van lehetőség, amellyel ideális esetben az élettartam növelése érhető el.

A tünetek sokfélék lehetnek attól függően, hogy hol található a daganat, és hogy a betegség melyik fázisában van a páciens. A rendszeres szűrések teszik lehetővé, hogy már egészen korai stádiumban, akár a tünetek - köhögés, véres köpet a köhögés után, légszomj, mellkasi fájdalom - jelentkezése előtt diagnosztizálják a tüdőrákot, és ezzel nagyobb esélyt kapjon a beteg egy eredményes terápiára. Ezért nagyon fontos, hogy ha állandósult köhögéssel, vagy egyéb légúti problémával találjuk szembe magunkat, minél előbb forduljunk orvoshoz.


A tüdőrák sokféle lehet

A tüdőráknak több típusa van, ezek különböznek többek között az agresszivitás, a növekedés gyorsasága és az alkalmazandó terápia tekintetében. Két fő típusa a kissejtes és a nem-kissejtes tüdőrák – az előbbi körülbelül egyötödét, az utóbbi pedig a négyötödét teszi ki a diagnosztizált eseteknek.1

Tüdőrák (illusztráció)


Túlélve a tüdőrákot

Azoknál a betegeknél, akiknél a terápia sikeres, műtéti úton eltávolítják vagy egyéb terápia alkalmazásával sikeresen elpusztítják a rákos sejteket. Természetes, hogy a (volt) betegek megkönnyebbülnek, fellélegeznek, hiszen hatalmas sikert értek el, sokan úgy tartják, ilyenkor kapnak egy második esélyt az élettől, ugyanakkor nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy a rák visszatérhet, amire sajnos, megvan az esély.


Nyomon követés

A kezelések befejeztével az orvos-beteg kapcsolat nem ér véget: bizonyos időközönként nagyon fontos, hogy a beteg felkeresse orvosát, hogy kontroll vizsgálaton vegyen részt. Sajnos, a járványhelyzet nem kedvez az orvos-beteg kapcsolattartásnak. Egészségügyi intézményenként eltér, hogy milyen szigorú szabályozást vezettek be a koronavírus járvány alatt: maszkviselés, oltási igazolás, kötelező lázmérés, nyilatkozat kitöltése, amely számos, COVID-19-cel kapcsolatos kérdést tartalmaz. Az adott kontroll időpont közeledtével a betegnek érdemes tartózkodnia a közösségi eseményektől, mert egy esetleges fertőzés akár hónapokkal tolhatja el a kontrollvizsgálat lehetséges időpontját.
A különféle vizsgálatok, képalkotó vagy éppen a laboratóriumi vizsgálatok felderíthetik a rák kiújulásának jeleit vagy a kezelés mellékhatásait. Vannak olyan mellékhatások, amelyek néhány napig jelentkeznek, de vannak olyanok is, amelyek akár hetekig is tarthatnak, sőt néhány mellékhatás akár évekkel a kezelések után jelentkezhet. Ezért is fontos, hogy a beteg minden tünetet, a megszokottól való eltérést említsen meg kezelőorvosának.

Az utógondozás évekig eltarthat, általában 5 év tünetmentességet követően lehet a beteg gyógyulásáról beszélni.

Egyszerű tanácsnak hangzik, de fontos: minden leletet, zárójelentést, vizsgálati eredményt érdemes egy helyen összegyűjtve tárolni, hogy szükség esetén teljes egészében megismerhető legyen a kórtörténet.


Mit tehet a beteg saját maga?

Az szinte evidencia, hogy aki eddig dohányzott, annak azonnal le kell erről szoknia. De az orvos a konzultáció során javaslatot tehet olyan életmódbeli változtatásokra, amelyekkel a beteg javíthatja egészségi állapotát, beleértve azt is, hogy csökkentheti a rák kiújulásának esélyét. Ilyen tanács lehet például az egészséges testsúly beállítása, a rendszeres testmozgás, az ülve vagy fekve töltött idő korlátozása, a diétára vonatkozó javaslatok összeállítása – sok nyers zöldség és gyümölcs, a vörös húsok kerülése, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása -, a magas feldolgozottságú élelmiszerek és a cukros üdítők elhagyása. És természetesen az alkohol fogyasztásának tilalma vagy nagyon korlátozott fogyasztása.

A fenti tanácsok nem csak a rák kiújulásának esélyét csökkenthetik, hanem egyéb egészségügyi problémák jelentkezését is megelőzhetik.

1 Nemzeti Rákregiszter

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja