SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így tudhatod meg, mennyi éjszaka is a vérnyomásod

Családinet [cikkei] - 2015-08-12
A vérnyomás értéke a nap folyamán változó értékeket mutat, mely normálisnak tekinthető. Megfigyelhető ugyanis kisebb napszaki ingadozás ugyanúgy, mint edzés közben, vagy stresszes helyzetekben. Az éjszaka folyamán azonban az egészségeseknél a vérnyomás csökken, így figyelemfelkeltő, ha akkor magasabb értékeket mérünk, ráadásul ekkor nagyobb is a stroke és a szívinfarktus esélye. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája ezért a 24 órás vérnyomásmérő jelentőségére hívja fel a figyelmet.
Így tudhatod meg, mennyi éjszaka is a vérnyomásod

Magas vérnyomás, a csendes gyilkos

A magas vérnyomás az életkor előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel alakul ki, melynek megfelelő kezelése igen nagy jelentőséggel bír, hiszen terápia nélkül könnyen szívinfarktushoz, stroke-hoz, vesebetegséghez vezethet. 140/90 Hgmm feletti értékek esetén ugyanis nagyban megnő különböző szív-és érrendszeri problémák kialakulásának kockázata. A vérnyomás azonban a nap folyamán változhat, mivel befolyásolja többek között az időjárás, a stressz, a mozgás, ám az értékek ekkor rövid időn belül normalizálódnak. Hipertóniáról ezért akkor beszélünk, amikor a nap folyamán többször, hosszabb ideig a kelleténél magasabb a vérnyomás. Ennek ellenőrzésére remek szolgálatot tehetnek az otthoni vérnyomásmérő, ám még náluk is biztosabb eredményt ad a 24 órás vérnyomásmérő, mely meghatározott időközönként méri az értékeket, még éjszaka is: nappal 30 percenként, éjszaka óránként - mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.
 

Veszélyes emelkedett éjszakai értékek

Tanulmányok szerint minden 10 Hgmm-es éjszakai vérnyomás emelkedés 25%-kal növeli az szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. Ezzel azonban az a probléma, hogy az emberek inkább a nappali értékeikkel vannak tisztában, és az éjszakaiak rejtve maradnak, pedig ott is lehetnek eltérések- különösen az úgynevezett alvási apnoe esetében, hiszen ekkor a beteg alvása nem pihentető, ami könnyen vérnyomás-emelkedést vonhat maga után.

Hogy megtudjuk vérnyomásunknak alakulását, arra remek szolgálatot tehetnek az otthoni vérnyomásmérők, ám még náluk is biztosabb eredményt ad a 24 órás vérnyomásmérő. Ez a készülék már több évtizede elérhető, mégis a hipertónia diagnosztizálásában és a kezeléséhez szükséges gyógyszerek dózisának beállításában szinte az elsődleges szerepet tölti be, hiszen ekkor nem csak egyszer-egyszer, hanem rendszeresen rögzíti a gép az adatokat. A pontos adatokból kiindulva így az orvosnak nagy segítséget nyújthat a megfelelő terápia beállítása és ellenőrzése, így elkerülhetőek a hipertóniából adódó súlyosabb szövődmények.

Forrás: Trombózisközpont
Fotó: Myriams-Fotos/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja