SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ilyen élelmiszereket érdemes kerülni magas vérnyomásnál

Családinet [cikkei] - 2024-07-29
A magas vérnyomás megelőzésében jelentős szerepe van a táplálkozásnak, sőt, a már kialakult betegség kezelésében is döntő szerepű az életmód. Vajdovich Dorottya, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató arra hívta fel a figyelmet, hogyan tud segíteni a személyre szabott étrend a vérnyomás kordában tartásában, és melyek azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztását ajánlott korlátozni.
Ilyen élelmiszereket érdemes kerülni magas vérnyomásnál

Miért fontos a magas vérnyomásértékek csökkentése?

A magas vérnyomás csökkentése nem csupán önmagáért való cél, de a kezeléssel elkerülhetővé válhatnak a komoly szövődmények is, mint például a stroke, az érelmeszesedés, a szív- és a vesebetegségek. Mindazonáltal a betegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az orvos életmódra vonatkozó tanácsait is fontos elfogadni és betartani. Az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Kutatások bizonyítják, hogy túlsúly esetén a testsúlycsökkentés, a sóbevitel mérséklése és a fizikai aktivitás fokozása a vérnyomás jelentős csökkenését eredményezi. Azt is egyre több adat bizonyítja, hogy az alkoholfogyasztás mérséklése és a dohányzás elhagyása kedvező a vérnyomás értékeire. Hasznos a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszer-ötszöri zöldség, gyümölcs, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, teljes kiőrlésű pékáruk, valamint kis mennyiségű fehér hús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere problémák, ízületi panaszok, növekszik az energiaszint.

Élelmiszertípusok, amelyeket érdemes csökkenteni az étrendben

Van néhány élelmiszertípus, amelynek nagy mennyiségű fogyasztása megnehezíti a vérnyomás csökkenését, elsősorban a magas sótartalom, illetve a só nátriumtartalma okán. A sóbevitel 5 g/nap alá történő csökkentése (ami körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg) a stroke kockázatát 23%-kal, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti.  A magasvérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket, 2013-as adatok szerint a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak.

Milyen élelmiszerek fogyasztását érdemes csökkenteni a magas sótartalom miatt?

Felvágottak

A felvágottak és a szalámik valóságos nátrium-bombák, hiszen gyakran sóval, vagy nátrium-nitrittel kezeltek, fűszerezettek és tartósítottak. Különösen a füstölt, pácolt húsoknak és az ún. löncshúsoknak magas a sótartalma.

Mirelit pizza

Bármelyik pizza rendelkezhet magas sótartalommal, amelyiken felvágott, sós sajt (például feta vagy márványsajt) és paradicsomkészítmény a feltét, de különösen a fagyasztott pizzák kerülendők a magasvérnyomás betegek számára. Ezekhez a termékekhez ugyanis több sót adnak, hogy felolvasztás és sütés után is megőrizzék az ízüket.

Savanyúság

A tartósítás maga meglehetősen sok sót igényel. Így egy gyárilag savanyított uborka kész nátrium-raktár lehet, és meglepően sok sót tartalmazhat például a savanyított erőspaprika.

Zacskós levesek, tésztás instant levesek

Bár valóban percek alatt elkészülnek és melegek, a zacskós levesek jellemzően rendkívül magas nátrium tartalmúak. Ha ragaszkodunk hozzájuk, érdemes a csökkentett sótartalmú termékeket választani.

Paradicsom készítmények

Talán meglepő, de a feldolgozott paradicsomkészítmények kifejezetten kerülendők magasvérnyomás betegség esetén, ugyanis legyen szó konzervről, tésztaszószról vagy paradicsomléről vagy ketchup-ról, a magas sótartalom majdnem bizonyos.

Sós nassolnivalók

A chipsek, a krékerek, ropik nem csak rengeteg sót tartalmaznak, de magas kalóriatartalmuk mellett alig található bennük értékes tápanyag, napi fogyasztásuk semmiképp sem ajánlott.

Így segít a dietetikus

- A magas vérnyomással élőknek rendkívül fontos a megfelelő étrend összeállítása, hiszen nem csak a sóbevitel az, amit ajánlott csökkenteniük, de figyelniük kell például a telített- és transzzsírsavakra is. Az előbbi anyag bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a zsíros húsokban és tejtermékekben, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat vagy halakat a tányérra tennünk – ismerteti Vajdovich Dorottya, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató. - A transzzsírokkal történő eljárást hidrogénezésnek nevezzük, a hidrogénezett olajok pedig növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Éppen ezért, ha ezt a feliratot olvassuk (főként az előre csomagolt és készételeken), tudhatjuk, hogy csínján kell bánni vele. Ugyancsak cél lehet a magas vérnyomással élő kliensnél a fogyás, amiben az étkezés kulcsszerepet játszik, és minél jobban összeállított az étrend, annál tartósabb a testsúlycsökkenés. Ahhoz pedig, hogy az adott páciensnek mindez könnyen menjen és mégis élvezetes legyen az étkezés, a személyre szabott dietetikai tanácsadás a leghatékonyabb eszköz.

Forrás: Kardioközpont (www.kardiokozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
A szerkesztő ajánlja