SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Koffeinfogyasztás gyermekkorban - milyen mennyiségtől ártalmas?

Németh Noémi [cikkei] - 2015-09-28
Sok szülő hiszi azt, hogy ha nem itat kólát gyermekével, akkor egyáltalán nem jut koffein a kicsi szervezetébe. Pedig más ételek és italok révén több koffeint fogyaszt gyermeked, mint gondolnád.
Koffeinfogyasztás gyermekkorban - milyen mennyiségtől ártalmas?

A koffeinről

Ha meghalljuk a koffein szót, a legtöbben rögtön a kávéra gondolunk. Pedig megtalálható a kávébabon kívül a kóladióban, kakaóbabban, tealevelekben és a guaranabogyókban. A központi idegrendszert stimulálja, élénkítő hatása közismert. Fogyasztás után azonnal a véráramba jut. Serkenti az idegrendszert, blokkolja az agyban az adenozin (fáradtság érzetét keltő anyag) hatását, így éber állapotot okoz.
A koffein nagyban befolyásolja szervezetünk működését, például emeli a vérnyomást, felgyorsítja a pulzust, növeli a gyomorsavtermelődést, vízhajtó hatású és gyorsítja az anyagcserét. 
 

Az én gyerekem ugyan nem kávézik, és a kóla is tiltólistán van...

Amikor felmerül a kérdés, hogy mennyi koffeint szabad fogyasztani a gyerekeknek, sok szülő  csak legyint, mondván, nem kávézik a gyerek, hogy máshogy jutna koffeinhez? Ők valószínűleg nem tudják, hogy a kóla, a kakaó, a tea (!), az energiaitalok, de még a csoki is tartalmaz koffeint. Nem is keveset! Míg az élénkítő hatásáról ismert kóla 100 ml-ére kb. 9-10 mg koffein jut, addig a zöldtea esetében ez a szám kb. 25-40 mg, a fekete teában kb. 40-70 mg, a tejcsokoládéban kb. 20-30 mg, az étcsokoládéban pedig kb. 70-80 mg.
Ugye, hogy mégis fogyaszt a gyerek koffeint? 


Miért káros a koffein a gyerekekre nézve? 

Az igazság az, hogy 12 év alatt egyáltalán nem szabadna koffeint fogyasztani. Bár nem befolyásolja a gyerek növekedését és fejlődését, de ma már tudjuk, hogy a koffein valójában drog. Mivel úgy hat, hogy az említett adenozin hatását gátolja, ezért ha például sokat kávézunk, teázunk, akkor szervezetünk fokozatosan többet és többet fog termelni belőle. Így egyre nagyobb mennyiségű koffeinre lesz szükségünk - tehát függőséget okoz. Annyira, hogy ha ezután csökkentjük a bevitt mennyiséget, jelentkeznek az elvonási tünetek is: ingerlékenyek leszünk, csökken a koncentrációs képességünk, valamint émelygésre és fejfájásra is számíthatunk.

A koffeinfogyasztás mellékhatásai közé tartozik az idegeskedés, gyomorpanaszok, magas vérnyomás, erős szívdobogás és alvási, koncentrálási problémák. A túlzott mértékű fogyasztás emellett bizonyítottan csontritkulást is okoz. 

A koffein túladagolás tünetei a hányinger, hasmenés, extrém nyugtalanság, ingerlékenység, szédülés, kipirult arc, gyakori pisilés, gondolatok összefüggéstelen áramlása, erős szívdobogás és szívritmuszavar. A súlyos túladagolás akár agyvérzéssel vagy szívleállással is végződhet - szerencsére ilyen esetek nagyon ritkán fordulnak elő.


Mi az, amit mindenképpen kerüljünk?

A fentiek tudatában beláthatjuk, nagyon fontos lenne, hogy még jobban odafigyeljünk arra, hogy mit eszik és iszik csemeténk. Persze, mondani könnyű. A statisztikai adatok szerint az utóbbi években bár csökkent a szénsavas üdítőitalok fogyasztása a gyermekek körében, a jegeskávékból és koffeinnel teli energiaitalokból egyre többet isznak a 18 év alattiak. Az energiaitalok különösen veszélyesek, mert édes ízük vonzza a kisebbeket, élénkítő hatásuk viszont rendkívül erős. Magas cukortartalmuk miatt egyébként sem ajánlott, hogy gyerekek fogyasszák. 
Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics) 2011-ben ki is adott egy figyelmeztetést az energiaitalokról, melyben kijelentették, hogy a gyerekeknek egyáltalán nem szabadna energiaitalt inni, különösen erős hatása miatt. 

Fokozottan veszélyesek ezen kívül a koffeintabletták, a koffeinnel dúsított testépítő szerek, a sportitalok és a tiszta koffein por, amely ételhez és italhoz is keverhető. Ezek hirtelen és nagyon intenzíven hatnak, szinte sokkolják az idegrendszert. Ha kamasz gyermeked van, aki épp megpróbál kizárni téged magánéletéből, nem tudod, napközben mit eszik-iszik, edzőterembe jár, feltétlenül beszélgess vele a témáról. Kérdezd meg, használ-e hasonló szereket. 


A koffein bizonyos gyermekeknél különösen veszélyes

Azoknál a gyermekeknél, akik szorongással, idegrendszeri zavarokkal vagy szívbetegséggel küzdenek, a fent említett mellékhatások és tünetek sokkal erősebben jelennek meg, betegségük ugyanis felerősíti a koffein hatását. 


Mennyi koffeinbevitel számít még biztonságosnak egy nap? 

Ha az alább felsorolt mennyiségeket nem lépitek túl, koffeintúladagolástól még egészen biztosan nem kell tartanotok. 

  • Felnőttek: 300-400 mg – (2,5 dl kávénak felel meg)
  • Tinédzserek: 100 mg (kb. három doboz kóla)
  • 10 – 12 év közötti gyerekek: 85 mg (kb. 2 doboz kóla)
  • 7 – 9 év közötti gyerekek: 62,5 mg (kb. másfél doboz kóla)
  • 4-6 év közötti gyerekek 45 mg (kb. egy doboz kóla)


Mi a te dolgod szülőként? 
 

  • Amíg még kicsi, viszonylag egyszerű: nem adsz neki kólát, túl sok teát, korlátozod a csokifogyasztását. A legjobb, ha eleve rá sem szokik egyikre sem. Minél fiatalabb korában kezded el a tudatos táplálást, annál egyszerűbb dolgod lesz.  
  • Ha már nagyobb gyermeket nevelsz, beszélgess el vele a témáról, meséld el neki részletesen, hogy miért nem szabad túlzásba vinnie a kávézást, csokievést.
  • A legjobb, ha te magad is példát mutatsz - attól, hogy te megihatsz reggel két csésze kávét, kamasz gyermekednek még nem kellene. Ha ezt látja otthon, valószínű, hogy ő is fel fogja venni a rossz szokásokat. 
  • Nézz utána, mennyi koffeint tartalmaz az üdítő, mielőtt megvennéd. Minimális angol tudással könnyen leellenőrizheted az egyes ételek és italok koffeintartalmát, valamint a testsúly szerinti maximálisan fogyasztható mennyiséget is kiszámolja neked a program az adott ételből, italból. A google a barátunk: ha nem tudsz angolul, magyar nyelvű koffein-táblázatokat is kereshetsz.
  • Figyelj a jelekre! Ha gyermekeden a túlzott koffeinfogyasztás tüneteit látod (álmatlanság, nyugtalanság, gyomorsavtermelődés, stb…), lehetséges, hogy ez áll a probléma hátterében.

Kép: freestocks-photos / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja