SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem csak a frontoktól fájhat a fejünk

Családinet [cikkei] - 2016-02-29
A tavasszal gyakori időjárási frontok sok embernél erős fejfájást okoznak, de a hűvös, szeles időben az arcüreggyulladás miatt is fájhat a fejünk. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, de utóbbi esetben a fájdalomcsillapító mellett antibiotikumra is szükség lehet.
Nem csak a frontoktól fájhat a fejünk

Az arcüreggyulladás jelei

Az arccsontokban összetett üregrendszer – az orr két oldalán az arcüregek, a szemek között, az orrgyök mögött a rostasejt rendszer, felettük a homloküreg, a koponyaalapon az iköböl - található. Amit a köznapi nyelvben arcüreggyulladásnak, helyesebben orrmelléküreg-gyulladásnak hívunk, az érintheti bármelyik területet. Az orrmelléküreg-gyulladás során, a nyálkahártya gyulladásos duzzanatának következtében az üregek elzáródnak és a termelődő folyadék felgyülemlik. Ez okozza a nyomó, gyakran kisugárzó fejfájást – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Attól függően, hogy a gyulladás melyik területet érinti, a fájdalom jelentkezhet a homlok, a szemüreg felső részén, vagy a szemek alatt, akár a fejtetőre vagy a felső fogsorba is sugározhat.


Front, vagy gyulladás?

A fejfájásnak több típusát ismerjük, az időjárási frontok változatos tüneteket okozhatnak az arra érzékenyeknél. Ami azonban egyértelműen megkülönbözteti a panaszokat az orrmelléküreg eredetű fejfájástól, az a náthás tünetek egyidejű jelentkezése, gyakran ez a gyulladás kezdeti jele is. Az orrfolyás, orrdugulás, esetleg láz mellett a mozgásra, különösen az előrehajláskor fokozódó fájdalom erősödése az orrmelléküreg-gyulladás tipikus tünete.


Az orrmelléküreg-gyulladás kezelése

Habár a tünetek könnyen összetéveszthetők a migrénes, vagy tenziós fejfájással, a mielőbbi diagnózisra azért is van szükség, mert az orrmelléküreg-gyulladás más terápiát igényel. Kezeléséhez a fájdalomcsillapítók mellett antibiotikumra is szükség lehet, illetve nyálkahártya-lohasztó orrcseppek, antihisztaminok szedése is segíti a gyorsabb gyógyulást. A kivizsgálás azért is fontos, mert gyulladást nemcsak fertőzés, hanem orrpolip, allergia, vagy orrsövényferdülés is okozhat, ilyenkor, ha a panaszok folyamatosan kiújulnak, már krónikus orrmelléküreg-gyulladásról beszélünk, amely csak a kiváltó ok – akár műtéti úton történő – kezelésével szüntethető meg.


Házi praktikákkal is csökkenthető a fájdalom

- A lábadozás ideje alatt a gyógyszeres kezelést segíthetjük, ha a lakás páratartalmára ügyelünk. A túl száraz levegő irritálja a gyulladt nyálkahártyát, ezért hasznos segítség a párásító készülék.
- A száraz levegő mellett a dohányfüst, az erős illatok, parfümök, festékek, kozmetikumok is irritálják a nyálkahártyát, ezeket mellőzzük a lakásban.
- A nyálkahártya nedvesítéséről belsőleg is gondoskodni kell, ehhez fogyasszunk sok folyadékot, így is segíthetjük a gyulladás csökkenését.
- A tengervizes orrspray mellett érdemes orrmosót is beszerezni és a fiziológiás sóoldattal akár naponta többször is átmosni az orrmellék-üregeket.

Forrás: http://www.fulorrgegekozpont.hu
Fotó: Ambro/FreeDigitalPhotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja