SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

72 millió dolláros kártérítés a halott nő családjának - tényleg rákot okozhat a hintőpor?

Németh Noémi [cikkei] - 2016-02-29
Egy újabb babaápolási termékkel szemben merült fel a gyanú, miszerint az egyik összetevője rákkeltő hatású lehet.
72 millió dolláros kártérítés a halott nő családjának - tényleg rákot okozhat a hintőpor?

Jackie Fox 2015 októberében hunyt el, két évvel azután, hogy megállapították nála a petefészekrákot. Évtizedeken át használta a Johnson&Johnson által gyártott tusfürdőket és hintőport, nevelt fia szerint ezek már olyan természetes kellékek voltak a fürdőszobájukban, mint a fogkefe és a fogkrém. Az asszony mindig is hűségesen ragaszkodott ehhez a márkához.

Később Fox azt állította, hogy a betegségének kiváltó oka az általuk forgalmazott babahintőpor volt, melyet intim higiéniás célokra használt. Beperelte a céget, halála után pedig a fia, Marvin Salter vette át a felperesi szerepet. 
A szomorú történet ezután megdöbbentő fordulatot vett, a Missouri-i bíróság ugyanis a felperesnek adott igazat, és 72 millió dolláros kártérítést ítélt meg a halott nő családja számára.

Ez csak egy abból az 1200 perből, melyek jelenleg is folyamatban vannak a Johnson&Johnson és elégedetlen fogyasztók között, a vád pedig minden esetben az, hogy a cég nem tájékoztatott az esetleges veszélyekről. E perek között Fox esete volt az első példa arra, hogy pénzbeli kártérítést ítéljenek meg egy családnak.

Sokan vitatták a döntést, attól tartva, hogy ez az eset egy valóságos pereskedési lavinát indít majd el. Nora Freeman Engstrom jogászprofesszor szerint a Johnson&Johnson egyértelműen fellebbezéshez fog folyamodni, az pedig nem valószínű, hogy a másodfokú bíróság jóváhagyjon egy ekkora összegű kártérítést.

A meglepő ítélet egy nagyon fontos kérdést vet fel: vajon tényleg rákot okoz a hintőpor? A téma a szakértőket, kutatókat is megosztja.


Mit tartalmaz a hintőpor?

A zsírkő egy szilíciumból, magnéziumból, oxigénből és hidrogénből álló ásvány. Hazánkban is bányásszák Nyugat-Magyarországon, a felsőcsatári bányában, melyet 1950-ben nyitottak meg. A bánya rendkívül szilikózis-veszélyes: ez egy tüdőbetegség, mely a tüdő heges átalakulásával jár, és azoknál fordul elő, akik tartósan lélegeznek be szilícium-dioxidot. Az apró kristályok eljutnak egészen a léghólyagocskákig, innentől pedig reakciók sorozata indul be, melynek a vége (évek alatt) a tüdő átalakulása, nehézlégzés, légszomj, és esetleg szívelégtelenség is lehet. A kialakult betegségre nincs gyógymód, maximum a tüneteken lehet enyhíteni.

Amikor először kezdtek el hintőport gyártani, az összetevők között szerepelt a zsírkő, vagy más néven talkum: széleskörűen alkalmazták a testápolási és kozmetikai termékek, hintőporok gyártása során, mivel felszívja a nedvességet.
Később felmerült, hogy a zsírkő bizonyos fajtái esetleg azbesztet tartalmaznak, ami belélegezve köztudottan rákkeltő hatású. A feltevés 1970-ben bizonyítást is nyert, így akkor az összes gyártó kivonta termékeiből a zsírkő ezen fajtáját - áttértek helyette a kukoricakeményítő használatára, ami sosem került összefüggésbe a rákkeltő anyagokkal, valamint az azbesztmentes zsírkőre. 
Ez utóbbit - az azbesztmentes zsírkőt - használja a Johnson&Johnson a mai napig, csakúgy, mint a legtöbb angol hintőporgyártó is. Úgy gondolták, hogy ez teljesen biztonságos.

Ám időközben elkészült néhány tanulmány, mely arra az eredményre jutott, hogy petefészekrákhoz vezethet, ha a női nemi szerv tájékán alkalmazzák. A tudósok figyelmeztettek: a szemcsék eljuthatnak a petefészekig, ott irritációt és gyulladást okozhatnak, így növelik a rák kialakulásának kockázatát.

Mielőtt ezt tényként kezelnénk, és azzal zárnánk le a kérdést, hogy rákot okoz, tudnunk kell, hogy a szakértők nincsenek egységes állásponton a témában. Egyes kutatók szerint ez az elmélet hibás, mivel már nagyon sokan használták a fent említett célokra a hintőport, mégsem alakult ki mindenkinél petefészekrák. 
 

Akik szerint nincs összefüggés

A témában több szakértő is megszólalt már, Dr. Ahmed Ismail nőgyógyász így nyilatkozott arról a kijelentésről, hogy a zsírkő okozta Jackie Fox halálát: "Ez nagyon tudománytalan érvelés. Képtelenek vagyunk kideríteni a petefészekrák valódi okait. Bárki is hozza összefüggésbe a hintőporral, ez csupán tévedés. Egyszerűen nem mondhatjuk ki, hogy tudjuk, hogy van összefüggés a hintőpor és a petefészekrák között."

Egy petefészekrákról készült, kiterjedt tanulmány szintén nem említ ilyen felfedezést,  a zsírkő kérdése még csak fel sem merül. Az azonban tény, hogy még nagyon keveset tudunk a petefészekrákról - ez az 5. leggyakoribb ok a rákkal összefüggő betegségek között, de senki nem ismeri a kialakulásának pontos okát, és szűrővizsgálat sem létezik rá. A tudomány eddig mindössze néhány tényezőt tudott csak meghatározni, aminek bármilyen szerepe lehet a rák kialakulásában, vagy elkerülésében:

  • Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok a nők, akiknél a BRCA-gén mutálódik (ezek a gének felelősek az emlősejtek egészséges működéséért, ám előfordulhat, hogy mutálódnak - öröklődés, vagy környezeti hatások miatt. Ebben az esetben nagyobb az esély többek között a petefészekrák kialakulására is)
  • Az 50 év feletti nőknél nagyobb eséllyel alakulhat ki petefészekrák
  • A fogamzásgátló szedése, illetve ikrek kihordása csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.


Miért került a figyelem középpontjába a zsírkő?

Ha nincs semmilyen bizonyíték arra nézve, hogy a zsírkő okozta a nő halálát, akkor miért merült fel egyáltalán a kérdés, hogy rákot okozna?

Tracie Miles szakértő szerint (aki szintén rendszeresen hangot ad véleményének, miszerint nincs rá bizonyíték, hogy bármilyen összefüggés lenne a hintőpor és a rák kialakulása között) talán az történhetett, hogy egyszer egy petefészekrákos nő petevezetékében találtak egy kis lerakódott zsírkőt, és mivel annyira kétségbeesetten keresik a rák kialakulásának okát, megszületett a feltevés, ebből az egy esetből kiindulva.

Az eltérő szakértői vélemények között nekünk, egyszerű felhasználóként nehéz kiigazodni.

Nem könnyíti meg a döntést a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) sem, az ő álláspontjuk a következő: a ma használatos zsírkő nem sorolandó a rákkeltő anyagok közé - belégzés esetén. Azonban a női nemi szerv környékén alkalmazva esetleg rákkeltő lehet.


Furcsa dolgok a Johnson&Johnson körül

Mindenképp elgondolkodtató a tény, hogy több, mint ezer peres ügye van a világ egyik legnagyobb kozmetikai és babaápolási szereket forgalmazó cégének. Többek között az a vád is érte már őket, hogy a Nincs Több Könnycsepp (No more tears) nevű babasampon szintén rákkeltő összetevőket tartalmaz.
2009 májusában a Kapmány a Biztonságos Kozmetikumokért (Campaign for Safe Cosmetics) elkezdte sürgetni a vállalatot, hogy vonja ki a vitatott összetevőket a babák és felnőttek számára készült termékekből is.
3 évnyi petíciók, negatív reklám és egy bojkottálási fenyegetés után a társaság 2015-ben végül beleegyezett az 1,4-dioxán és a formaldehid kivonásába - mindkettő valószínűleg rákkeltő anyag.

A Fox-ügy és a 72 millió dolláros kártérítési összeg kiszabása után Carol Goodrich, a Johson&Johnson szóvivője közölte: visszautasítják a vádakat, és bár együtt éreznek a családdal, meggyőződésük, hogy több évtizedes kutatások bizonyítják a hintőpor biztonságosságát.

Ennek élesen ellentmond azonban egy bizalmas feljegyzés 1997-ből - melyet a felperes ügyvédje szerzett meg -, ami egy titkos, cégen belüli levelezés része volt. Ebben a Johnson&Johnson egyik orvosi tanácsadója így fogalmazott: 
"Tagadni az összefüggést a hintőpor intim higiéniás használata és a petefészekrák kialakulása között olyan lenne, mintha tagadnánk a dohányzás és a tüdőrák közti kapcsolatot." 
Ez az 1997-es feljegyzés végül olyannyira fontos bizonyítékká vált, hogy éppen erre hivatkozva ítélték meg a Fox-ügyben a hatalmas összegű kártérítést.

Ha ez igaz, akkor miért védi magát a cég "több évtizednyi kutatással" és "biztonságos alkalmazással"? A per végén a Johnson&Johnson nem ismerte el felelősségét, továbbra is kitartottak a véleményük mellett, miszerint nincs összefüggés a betegség kialakulása és az általuk használt anyag között.


Mit mondanak az orvosok?

A többség továbbra sem kezeli bizonyított tényként a zsírkő rákkeltő hatását, sőt, hevesen tagadják azt. Ám Dr. Ahmed Ismail nőgyógyász mégis azt tanácsolja, hogy a nők ne használjanak hintőport a nemi szervükön. Na nem azért, mert petefészekrákot okoz, hanem azért, mert bekerülhet a méhnyakba és a méhbe, medence- és hüvelyi fertőzéseket, gyulladást okozhat, ez pedig meddőséghez vagy krónikus medence-fájdalomhoz vezethet.

"Igazán szükségtelen a hintőpor használata. Egyes nők azt gondolják, hogy kiszárítja azt a területet, de nem fogja. Csak gyulladást okozhat, ezzel pedig kiteszi a szervezetet a fertőzések támadásainak" - mondja.

Clare Byam-Cook, volt szülésznő és babaszakértő hozzáteszi, hogy a szülőknek sem kellene hintőport használniuk babájukon - nem azért, mert rákot okoz, hanem egyszerűen csak felesleges. "Régebben a babákat mindenhol behintőporoztuk, de ez csak kidobott pénz volt. A babák nem igényelnek semmilyen testápolót, krémet, olajt, egészen addig, amíg rendesen meg vannak fürdetve és alaposan megszárítva. Ellentétben velünk, idősekkel, az ő bőrük tökéletes és semmire nincs szükségük. Nem igényelnek hintőport, akkor miért használnánk?"

Az angol szakértők ezzel zárják a témát. Szerinted ki mond igazat? Miért védenék ilyen elszántan a Johnson&Johnsont és termékeit olyan kutatók, akik (elvileg) nem érintettek az ügyben? Ugyanakkor miért tagadja a felelősségét a cég, ha már 1997-ben tudomásuk volt a zsírkő és a rák közötti összefüggésről? És ezután miért állítják a tudósok, hogy még sincs kapcsolat a két dolog között?

Egyre több a kérdés, a válaszok között pedig nehéz eligazodni, az orvosok tanácsát mindenesetre érdemes megfogadni: a hintőpor nem való a női nemi szerv környékére - egyrészt azért, mert hatástalan, másrészt azért, mert esetleg rákkeltő lehet.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja