SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A férfiak örök félelme: a prosztata-betegség. Tudod, mi az a két dolog, amivel elkerülhető?

Családinet [cikkei] - 2016-03-02
Bár a leggyakoribb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható és a prosztata megnagyobbodás tünetei is kezelhetők. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a szűrés és az életmód jelentőségéről beszélt.
A férfiak örök félelme: a prosztata-betegség. Tudod, mi az a két dolog, amivel elkerülhető?

Az életmód döntő jelentőségű

A prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknak jóval kisebb esélyük van a végzetes kimenetelre, mint például szívbetegségek esetén – a Harvard School of Public Health tanulmánya szerint. Ezenkívül még egy jelentős eredménye van a kutatásnak: kiderült, hogy egészséges életmód nagyon fontos szerepet játszik a prosztatarákból való felépülésben. 
Az életmódunknak ugyanis számos olyan eleme van, amelyek befolyásolhatók – és így pozitívan hatnak vissza az egészségre. 

A prosztatarák megelőzésében az alábbi tényezők játszanak fontos szerepet:
 

  • monogám párkapcsolat,
  • rendszeres testmozgás,
  • alkohol, főként a tömény szeszek, a csípős ételek kerülése,
  • telítetlen zsírsavak beillesztését az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában,
  • tökmag és kisvirágú füzike tea fogyasztása.

Tudni kell, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású!


A szűrés lehetőségei

A prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganatfajta, és gyakorisága is megnőtt az elmúlt évtizedekben. Ugyanakkor a jó hír, hogy egyre kevesebben halnak bele a betegségbe.  A szakemberek szerint ebben jelentős szerepe van az ún. PSA (prosztata-specifikus antigén) tesztnek, amely könnyen, gyorsan elérhető és jelentősen hozzájárul a korai diagnózis felállításához.  

- A véranalízis során végzett PSA-teszten kívül nagyon fontosak még a szűrés más elemei is. Síkosított gumikesztyűben a legkönnyebben elérhető módon, a végbélnyíláson keresztül megtapintjuk a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselünk, amelyben később gyulladást okozó kórokozók után kutatunk. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat – hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológus szakorvosa.
Ezeken a diagnosztikus módszereken kívül fontos  még az ultrahang vizsgálat, amely a prosztata megtekintése céljából telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármit fedeznek fel, azt további kivizsgálásoknak is követniük kell. 


Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni?

Ötven éves kor felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztata szűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás.

A jellegzetes tünetek:
 

  • gyakori, sürgető vizelési ingerek,
  • éjszaka többször jelentkező vizelési inger,
  • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás,
  • szakaszossá váló vizelés,
  • utócsepegés,
  • akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom.

Forrás: http://oxygenmedical.hu
Fotó: smokedsalmon/FreeDigitalPhotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja