SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kanyaró és a rubeola felszámolására hívják fel a figyelmet az európai védőoltási héten

Családinet [cikkei] - 2016-04-27
Az európai védőoltási héten az idén arra hívják fel a figyelmet, hogy Európa még soha nem állt ilyen közel a kanyaró és rubeola teljes felszámolásához - közölték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodája és az Országos Epidemiológiai Központ közös sajtótájékoztatóján, Budapesten
A kanyaró és a rubeola felszámolására hívják fel a figyelmet az európai védőoltási héten

A WHO európai regionális irodája 11. alkalommal hirdette meg az európai védőoltási hetet, amelyet az idén április 24. és 30. között tartanak. Magyarország tizedszerre csatlakozott a programhoz.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodavezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a világon ötből egy gyerek nem kapja meg a megfelelő védőoltásokat. A kanyaró okozta betegségben naponta 314 gyerek hal meg, ez évente mintegy 115 ezer halálesetet jelent. Európában azonban 2014-re az előző évhez képest a felére csökkent a kanyarós esetek száma: 2013-ban több mint 32 ezer esetet regisztráltak, míg 2014-ben már csak mintegy 16 ezret. Ennek ellenére voltak járványok Németországban, Olaszországban, Boszniában, Ausztriában, Kirgizisztánban - tette hozzá.

A rubeola esetében hasonló a helyzet, 2013-ban 39 500 rubeolás eset volt Európában, ebből 38 500-at Lengyelországban regisztráltak - közölte. Hangsúlyozta, 2014-ben a WHO 53 európai országa közül 32-ben sikerült a rubeolát és a kanyarót teljesen felszámolni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a védőoltások biztonságosak, komoly betegségek és azok szövődményeinek megelőzésében segítenek. A lakosságban 95 százalékos átoltottság mellett pedig azok is megvédhetők, akik valamilyen okból nem olthatók be - mondta.

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa elmondta, a kanyaró elleni védőoltást 1969-ben, a rubeola ellenit pedig 1989-ben vezették be Magyarországon.

Beszámolt arról, hogy a járványügyi helyzet Magyarországon kiváló, 98 százalék feletti az átoltottság a kötelező védőoltások tekintetében, az elmúlt két évben pedig sem rubeolás, sem kanyarós megbetegedést nem regisztráltak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy "ölbe tett kézzel ülhetünk", meg kell őrizni az éberséget, a többi között azért, mert ezek a betegségek ritkán fordulnak elő, így nehéz felismerni őket - emelte ki.

Beszélt arról is, manapság a védőoltásokkal kapcsolatban nagyobb az igény a tájékoztatásra, beszélni kell a védőoltások mellékhatásairól is, és fel kell hívni a szülők figyelmét arra, hogy mindenképpen jelezzék, ha az oltás után bármilyen mellékhatást tapasztaltak a gyereküknél.

Kérdésre válaszolva elmondta, a védőoltási héten elsősorban az egészségügyi dolgozók képzésére és tájékoztatására helyezték a hangsúlyt, mivel ők tudják továbbadni az információkat a lakosságnak.

Szentes Tamás országos tisztifőorvos kijelentette, azóta, hogy az 1800-as évek elején bevezették Magyarországon a feketehimlő elleni védőoltást, nagy fejlődésen ment keresztül a magyar védőoltási rendszer, amely a magyar népegészségügyi rendszer alapját képezi, ezért meg kell őrizni és tovább kell fejleszteni.

A kanyaró lázzal, köhögéssel és viszkető kiütésekkel kísért betegség, olykor halálos vírusos fertőzés, amely nagyon gyorsan képes terjedni a beoltatlan gyermekek között. A betegségre nincs speciális kezelés, és a legtöbb beteg néhány héten belül felépül. Különösen a szegény körülmények között élő és alultáplált gyermekek vagy gyenge immunrendszerű felnőttek esetében azonban komoly komplikációkat okozhat, így akár vakságot, agyvelőgyulladást, súlyos hasmenést, fülgyulladást és tüdőgyulladást is.

A rózsahimlő, más néven rubeola vírusos betegség, amely cseppfertőzéssel terjed. Általában enyhe lefolyású, hőemelkedéssel és kiütésekkel jár. Ha azonban várandós nő kapja el, a betegség károsíthatja a magzat egészségét.

Forrás: MTI
Fotó: Neale Bryan/flickr

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja