SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Döbbenet: 5 baba született ugyanazzal a rendellenességgel - mind ugyanabban az utcában laknak

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-09-05
A helyszín a kanadai Moncton. Andrea Cunningham-mel közölték az orvosok, hogy pocaklakó kisfia Dylan nem fejlődik normálisan. A rendellenesség nagyon ritkán fordul elő, ám meglepő módon az ő történetüket számos másik is követte, méghozzá a közvetlen szomszédságukban.
Döbbenet: 5 baba született ugyanazzal a rendellenességgel - mind ugyanabban az utcában laknak

A rendellenesség neve gastroschisis, magyarul hasfalhasadék. Azt jelenti, hogy a magzat belső szerveinek, főként beleinek egy része a testén kívül van, vagyis a magzatvízben lebeg. A világrajövetelt követően azonnal műteni kell és nagy a fertőzés veszélye. Igen jól gyógyítható, de sok műtét és hosszas utógondozás szükséges hozzá. Hazánkban már nem kötelező a régen annak számító AFP vizsgálat, mely nyitott hátgerincet, ikerterhességet, de akár a szóban forgó rendellenességet is jelzi. Mivel a megemelkedett szint több dologra is mutathat, a kismamák aggodalma többet ártott, mint amit a tudás használt, hogy esetleg magzatuk beteg, ezért nincs már rajta az elvégzendő vizsgálatok listáján.


Hasfalhasadék illusztrációja
Forrás: Wikipedia

Andrea aggodalmakkal és rettegéssel teli terhesség után az Izaak Walton Killam kórházban, Halifaxben adott életet kisfiának. Ez egy nőgyógyászati, szülészeti és gyermek-klinika. Ott ismerkedett meg két másik anyukával, akiknek gyermekei hasonló problémával születtek.

A döbbenet pedig csak ezután következett: Kiderült, hogy mindhárom család egyazon utcában lakik.

„Nem is értettük, először attól féltünk, mi rontottunk el valamit. Azután a vízre kezdtünk gyanakodni, talán abban lehet valami? Ez mindent megkérdőjelez az életedben, mit eszel, mit iszol... még azt is, hogy miből állhat a levegő, amit belélegzel.”

Dylan története szárnyra kapott, ez után pedig még két esetre derült fény ugyanabból az utcából, akik miután hallottak róluk, a Cunningham családhoz fordultak tanácsért, támogatásért. Az utcában így már 5-re gyarapodott az ilyen problémával küzdő családok száma.

Kanadában 2200 babából 1 születik hasfalhasadékkal, meglehetősen ritkán fordul tehát elő ez a rendellenesség. Akiknél kimutatják, azokat a szülés-születés pillanatában speciálisan felkészült csapat veszi körül, hogy azonnal be tudjanak avatkozni, mert bár jól kezelhető, de veszélyes ez az állapot. A halálozási arány szerencsére csekély, 5%, tehát a legtöbb baba túléli és teljesen fel is gyógyul a kitartó kezelésekkel.


Hasfalhasadékkal született baba
Kép: youtube

Kanadában az elmúlt két évtizedben megduplázódott az esetek száma, ennek pedig a kutatók nem tudják az okát. Mialatt ezt próbálták kideríteni, észrevették, hogy több területen is előfordult ilyen csoportosan, egy szűk területre korlátozottan ez a rendellenesség.

Andrea azt mondja, nagyjából havonta kap egy üzenetet, mely arról szól, hogy valakinek megint gastroschisis-el született a gyermeke, ha nem is feltétlenül Monctonból, de környéki településekről. „Körülbelül 20 esetnél járunk az elmúlt két évben” - mondta.

Nem csak Kanadában fordult elő ilyen csoportosulás, egy angliai városban, Kentben is megtörtént. Ott 9 csecsemő született néhány év alatt ezzel a rendellenességgel, és mindannyian egy utcában laktak és a közelükben évek óta kiugróan magas az ilyen esetek száma – már az átlaghoz képest. Ott egy az EU-ban betiltott növényvédő szerre gyanakodtak, illetve egy festékgyár és egy bezárt vízmű is szóba került a káros anyagokat illetően, de bizonyítani nem sikerült semmit. Mindenesetre az ottani édesanyák sem hiszik, hogy mindez pusztán a véletlen műve lenne.

A kutatók azt mondják, korai lenne még bármilyen következtetést levonni, de mindenképp érdekes kérdéseket vet fel ez a csoportos előfordulás.

Eric Skasgard, sebész és a kanadai gyermek-sebészeti hálózat vezető kutatóorvosa szerint érdemes az országos átlagon kívül alaposabban megvizsgálni azokat a területeket, ahol ilyen halmozódás van, hogy vajon miben tér el ezen közösségek élete – ideértve a környező élővilágot, légszennyezést, a gyárak károsanyag-kibocsátását de a helyi szokásokat, életmódbeli dolgokat is.

Persze a szülők ilyenkor magukat okolják a rendellenesség megjelenéséért. A nagyon fiatal(tizenéves) édesanyáknál gyakoribb, illetve a dohányzás és az alkohol is növeli a kockázatát. Az érintett anyukák persze folyamatosan vizsgálják önmagukat, sokan közülük magukat vádolják, és csak azon jár az eszük, vettek-e be valamilyen gyógyszert,ettek-e, ittak-e valamit amit nem szabadott volna a terhességük előtt vagy alatt és így tovább. Ők maguk is keresik a közös pontokat, fogódzókat, de valójában ők is, ahogy az orvosok, egyelőre csak a sötétben tapogatóznak.

Dylan, Andrea kisfia már három éves. Miután élete első két évét jóformán a kórházban töltötte, végre otthon van és a 24 sebészeti beavatkozás emlékét őrző sebhelyen kívül már semmiben sem különbözik kortársaitól. Vidám, élénk kisfiú.
Édesanyja azonban – sorstársaival és a kutatókkal egyetemben – továbbra is keresi a válaszokat, hogy vajon mi okozta a bajt, miért kellett ezen keresztül menni családjaiknak.


Andrea és kisfia, Dylan
Kép: ctvnews

Reméljük, egy napon fény derül a rejtélyre és ezeken a kicsiny területeken is ismét az lesz a hasfalhasadék, ami volt: egy rendkívül ritka születési rendellenesség.

Indexkép: Google Street View

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja