SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mondjunk búcsút a fognyaki érzékenység okozta fájdalomnak

Családinet [cikkei] - 2017-07-28
Bár a fognyaki érzékenység egy apró problémának tűnik, ugyanakkor igen komoly fájdalmat okozhat. Egy jéghideg fagylalt, vagy üdítő elfogyasztását követően érzett kellemetlen érzés jelezheti a fognyaki érzékenység megjelenését. Egy speciális kezeléssel igen hamar orvosolni lehet ezt a problémát, mely így legalább egy évig nem fog jelentkezni újra.
Mondjunk búcsút a fognyaki érzékenység okozta fájdalomnak

Éles, nyilalló fájdalom képében jelentkezik a fognyaki érzékenység

„A fognyaki érzékenység kialakulása az íny visszahúzódásának következménye. Emiatt ugyanis szabaddá válik a fognyak, melyet nem véd zománc. Ez a terület sokkal érzékenyebb, mint a felszíni rész, mivel tele van apró dentin tubulusokkal” – fejti ki Dr. Benkő Krisztina az Oxygen Medical fog- és szájbetegségek szakorvosa. A dentin tubulusok apró, mikroszkópikus méretű csatornák, melyek az idegvégződésekig jutnak és vezetik a különböző érzékenységre utaló fájdalmat. Ilyenek lehetnek a hideg, vagy meleg ételek, a különböző savas dolgok, köztük az alma, a vörösbor, a narancslé. Már az is igen fájdalmas tud lenni, ha csak a fogkefe sörtéje hozzáér az érzékeny területhez. Erre a fájdalomra jellemző, hogy amilyen hamar jelentkezik, a behatás elmúltával meg is szűnik. Ugyanakkor rendkívül kellemetlen és fájó érzés, annak rövidsége ellenére. Mindez szerencsére hatásosan és jól kezelhető.


A fognyaki érzékenység kezelése

Minden kémiai szer, amely a fognyaki érzékenységet hivatott kezelni úgy hat, hogy gyakorlatilag lezárja a fent említett dentin tubulusokat. „A nagyon apró, szemmel nem is látható apró kis szemcsék eltömik ezeket, megakadályozva ezáltal, hogy a fájdalom eljusson az idegvégződésekig” – teszi hozzá Dr. Benkő Krisztina. Minden fogkrém, öblögető vagy egyéb készítmény, köztük az Oxygen Medicalban használt is, arra való, hogy ezeket a csatornákat lezárja.


Nagyon nehéz megelőzni a fognyaki érzékenység kialakulását

Bár nagyon nehéz megelőzni azt, hogy fognyaki érzékenység kialakuljon, három fontos dolgot érdemes említeni, melyekre odafigyelve tehetünk annak érdekében, hogy a fogíny visszahúzódjon. Elsőként ki kell emelni a helyes fogmosási technikát, ugyanis ha nem jó módszer szerint tisztíjuk fogainkat, azzal akár bajt is okozhatunk. Dr. Benkő Krisztina hangsúlyozta, hogy semmiképp se súroljuk és sikáljuk fogainkat. A fogmosási technikát illetően a legjobbak a „söprögető”, fel-le mozgások.  A legjobb, ha elektromos fogkefét választunk, s abból is olyat, amely megáll, ha a sörtéket túl erősen nyomnánk a fogainkra. Ugyanis az is árthat. A helyes fogmosási technikán kívül Dr. Benkő Krisztina elmondta, nagyon fontos, hogy rendes csücsök-barázda érintkezés legyen az alsó-felső fogak között. „Abban az esetben, ha egy fog túlterhelődik az is az íny visszahúzódását okozhatja. A lényeg, hogy egyenletes legyen a fogakat érő terhelés. Amennyiben ez nem így van, akkor fogszabályozással, vagy becsiszolásokkal és harapásemelő sínnel tudjuk az érintett fog tehermentesítését elérni” – teszi hozzá. Végül pedig elmondható, hogy a fogcsikorgatás és a fogszorítás is összefüggésben áll az íny visszahúzódásával. Elképzelhető, hogy sokan nem is tudnak erről a rossz szokásukról, mely éjjel, alvás közben jelentkezhet akár stressz hatására. Ám előfordulhat azért is, mert rosszul állnak a fogak, vagy mert egy fogeltávolítás következtében a többi fog elmozdult, így nem azt a fiziológiás terhelést kapja, melyre hivatott.
 

A kezelés gyors és legalább egy évig hat

A visszahúzódott fogíny okozta fájdalomra gyors és hatásos kezelés áll rendelkezésre. A fogkő-eltávolítást követően a leszárított felületeket a fogorvos vagy a dentálhigiénikus beecseteli, egy helyileg alkalmazandó, egyebek mellett fluoridot, kalciumot és foszfátot tartalmazó készítménnyel, mely a nyál hatására köt meg. A készítmény különböző - epres és mentolos – ízben is elérhető. Ezt követően négy órán át nem szabad sem enni, sem inni. A teljes kezelés mindössze egy pár percet vesz igénybe. Dr. Benkő Krisztina az Oxygen Medical fog-és szájbetegségek szakorvosa hozzátette, tejfehérje érzékenység esetén nem szabad használni. A kezelést követően a fájdalom megszűnik és a gyakorlat szerint egy évig nem jelentkezik újra.

Forrás: Oxygen Medical
Fotó: rgerber / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja