SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi tegyünk és mit NE tegyünk, ha eltörött a gyerek keze? - Teendők csonttörés esetén

Németh Noémi [cikkei] - 2017-09-04
Az Országos Mentőszolgálat hívta fel a figyelmet arra, milyen súlyos károkat okozhatunk, ha ösztönösen, de meggondolatlanul cselekszünk, és nem tartjuk be a tanácsaikat.
Mi tegyünk és mit NE tegyünk, ha eltörött a gyerek keze? - Teendők csonttörés esetén

Az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán osztotta meg a történetet. Mit ne tegyünk, ha eltörik egy velünk tartózkodó személy keze vagy lába? 

"MEGGONDOLATLAN LÉPÉSSEL RONTOTT SÉRÜLT BARÁTJA ÁLLAPOTÁN EGY FIATAL

Focizó fiatalok kérték a mentők segítségét a közelmúltban Budapesten. Egy játék közben elesett fiúnak, már a bejelentés szerint is eltört az alkarja, hisz deformitásról számolt be a segélykérő. A mentésirányító megkérte az izgatottan telefonáló 16 év körüli bejelentőt, hogy helyezzék nyugalomba a sérültet és ne mozgassák az érintett végtagot! Ennek ellenére helyszínre érkező bajtársaink ijesztő helyzettel találták szembe magukat. A fiatalok azzal próbálták barátjuk fájdalmát csillapítani, hogy a deformált végtagot természetes helyzetébe húzták vissza. A meggondolatlan lépés hatalmas fájdalommal járt, melytől a sérült állapota jelentősen romlott. A lépés olyannyira elhibázott volt hogy komoly szövődményeket okozott az amúgy is súlyos sérültnek. A fiatal fiút bajtársaink fájdalom csillapítás és rögzítés után stabil paraméterekkel szállították kórházba a tettét sokszorosan megbánó bejelentő kíséretében.

Kérjük az elsősegélynyújtókat, hogy minden deformált sérülést a talált helyzetben rögzítsenek, és helyezzék nyugalomba. Ez az egyszerű lépés a fájdalomcsillapítás első lépése!

A sérültnek mielőbbi felépülést kívánunk!"


Tennivalók csonttörés esetén

Hogyan ismerhetjük fel a csonttörést? Ha a gyerek nem tudja használni a sérült végtagot és éles fájdalom kínozza, valószínű, hogy töréssel állunk szemben. Mit tegyünk ilyenkor?

  • Ha a kicsi keze vagy válla sérült, háromszögletű kendővel rögzítsük a karját könyöknél behajlítva, a test előtt - és azonnal vigyük orvoshoz.
  • Ha a láb vagy a medence sérült, nem szabad mozgatni a gyereket: támasszuk meg két oldalról, és így várjuk meg a mentők kiérkezését.
  • Bordatörés esetén félig ülő helyzetben fektessük le a gyereket, és ne mozgassuk tovább, várjunk türelmesen, amíg megérkezik a segítség. Fontos, hogy - bármilyen nehéz is - ne pánikoljunk, ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk meggondolatlanul cselekedni. Az egyébként is rémült kicsi pedig még jobban megijed majd, ha azt látja, hogy elveszítjük a fejünket.
  • Nyílt törés esetén (amikor a törött csont átszakítja a bőrt), fertőtlenítsük a sebet és fedjük be steril gézlappal. Mielőtt nekiállnánk, a kezünket is mossuk meg alaposan fertőtlenítő kéztisztítóval.
  • Ha a sérült végtag el van deformálódva, a legfontosabb, hogy nyugtassuk meg a gyereket és mi se mozgassuk a törött végtagot - minél többet mozgatjuk ugyanis, a törött csontvégek annál súlyosabb sérülést okozhatnak, s annál nehezebb lesz az orvosok számára a megfelelő helyzetben rögzíteni azokat. Gerincsérülés esetén mindez fokozottan érvényes: a sérültet ilyenkor egyáltalán nem szabad mozgatni, ezzel ugyanis akár végleges bénulást is okozhatunk!

Kép: sferrario1968 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja