SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szénmonoxid-mérgezés végzett egy kisfiúval, szülei influenzának vélték a tüneteket

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-09-08
Tragikus eset történt Alaszkában. Egy tízéves kisfiú megfázáshoz hasonló tüneteket produkált, míg a hűtőből szivárgó szén-monoxid az életét nem követelte - számolt be a Mirror.
Szénmonoxid-mérgezés végzett egy kisfiúval, szülei influenzának vélték a tüneteket

Gavin Klebs és családja a hétvégi házukban tartózkodtak, amikor a kisfiú folyamatosan hányni kezdett, két évvel fiatalabb húga pedig fejfájásról panaszkodott. Anyjuk azt hitte, influenza tört ki rajtuk, ezért ágyba küldte őket. Később ő maga is rosszul lett. Nem sejtette, hogy tüneteikért nem egy ártatlan vírus, hanem a hűtőszekrényből szivárgó szén-monoxid felelős.

Hogy pontosan mi történt azon a végzetes estén, azt az anya, Sarah Klebs sem tudja felidézni. Miután ő is rosszul lett, ezt sms-ben megírta egy barátjának, aki gyanút fogott. Az ismerős aggódni kezdett, mert egy idő után nem kapott választ az üzeneteire, ezért elment a család házához, ahol az anyát és a kislányt eszméletlenül találta az ágyon, a kis Gavin pedig a nappaliban feküdt a kanapén. A családot kórházba szállították, de a kisfiú életét már nem tudták megmenteni.

A későbbi vizsgálatok feltárták, hogy a nyaralóban használt hűtőt gázpalack működtette, ami kilyukadt, így folyamatosan szivárgott belőle a szén-monoxid. A család már fel is szereltette a szénmonoxid-riasztót a házba, és mindenkit figyelmeztetnek a veszélyre.
 

Hogyan védekezzünk a szén-monoxid mérgezés ellen?

A szén-monoxidot nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak. Színtelen, szagtalan, csak a fellépő rosszullét figyelmeztet a veszélyre. A tünetek azonban nagyon hasonlítanak egy átlagos rosszullétre: kezdetben fejfájás, hányás, aluszékonyság jelentkezik. Mire olyan súlyossá válik a helyzet, hogy gyanút fognánk, sokszor már késő.

  • Ha potenciálisan veszélyes helyen – például kazánházban vagy fürdőszobában – jelentkeznek a tünetek, mindenképp menjünk ki a szabad levegőre! Ha ott enyhülést tapasztalunk, szinte biztos, hogy mérgezéssel van dolgunk. Akkor is gyanakodjunk, ha egy rokont rendszeresen felkeresve minden alkalommal ugyanazokat a tüneteket tapasztaljuk.
  • Ha a környezetünkben észleljük a mérgezés jeleit valakin, azonnal hívjuk a mentőket! Ha a mérges gáz koncentrációja a levegőben eléri a 40 százalékot, már eszméletvesztés is bekövetkezhet, 60 szálékos arány pedig már elég a halálhoz.
  • A lakás biztonságossá tétele érdekében tisztíttassuk ki rendszeresen a kéményt, kazánokat, kályhákat pedig csak szakemberrel szereltessünk fel, és gondoskodjuk a rendszeres ellenőrzésükről. Olyan szén-monoxid jelző készüléket pedig, amely jelez, ha magas koncentrációt észlel a levegőben, már viszonylag jutányos áron beszerezhetünk.
  • További tudnivalók: Szénmonoxid-mérgezés: még javában tart a fűtésszezon!

Fotó: shadowfirearts / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja