SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem bírod a rövid sétákat sem?

Családinet [cikkei] - 2018-03-07
Pajzsmirigyed is lehet a bűnös!
Nem bírod a rövid sétákat sem?

Testmozgás hatására megnő a pulzusszám és a vérnyomás, ám minél nagyobb edzettségi szinttel bír valaki, annál kevésbé jelentkezik ekkor légszomj és heves szívdobogás.
Igen ám, viszont ha már egy kis séta után is rendszeresen kínozza a túl magas pulzus, úgy azt betegség is okozhatja. Hogy milyen hormonális probléma állhat a hátterében, arról dr. Tar Attila PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa adott tájékoztatást.


 

A heves szívdobogás okai

A terhelésre jelentkező heves szívdobogás és kifulladás gyakran az állóképesség hiányára vezethető vissza, így ha huzamosabb ideig nem végzett valaki testmozgást, vagy feljebb vett az iramon, úgy egészséges esetben is fellép a kellemetlen panasz. Ez szerencsére az edzettségi fok növelésével megszűnik, így ekkor nincs ok aggodalomra.
Betegségre akkor érdemes gyanakodni, ha huzamos ideig, már egészen kis mozgás hatására is jelentkezik a szapora pulzus (pl. kevés lépcsőzés, rövid séta). Ilyenkor célszerű orvosi vizsgálatoknak (laborvizsgálat, kardiológia, endokrinológia) alávetnie magát, ugyanis akár igen súlyos problémára hívhatja fel a figyelmet.
 

Ezek állhatnak a heves szívdobogás hátterében:

  • szívbetegség
  • vesebetegség
  • cukorbetegség
  • jelentős túlsúly
  • COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség)
  • asztma
  • vérszegénység, vashiány
  • hipertónia
  • pszichés zavarok, pánikbetegség


Pajzsmirigy túlműködés is okozhatja

Bár elsőre sokan a szív szerkezetbeli, illetve működésbeli zavaraira gyanakodnak ekkor, ám igen gyakori, hogy a pajzsmirigy fokozott hormontermelése okozza a szapora pulzust.

"Pajzsmirigy túlműködés esetén az anyagcsere és az egész szervezet működése felgyorsul, ami fokozott munkára készteti a szerveket. Ezért a hipertireózis (pajzsmirigy túlműködés) olyan tünetekben nyilvánul meg, mint a szapora pulzus, fokozott izzadás, hasmenés, menstruációs panaszok, idegesség, magas vérnyomás és normál étkezés melletti fogyás" - magyarázza dr. Tar Attila PhD, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, aki hozzátette, hogy vérvétel útján lehet megbizonyosodni a betegségről.

Ekkor a TSH (agyalapi mirigy hormon) a T3, a T4 (pajzsmirigyhormonok) és az ATPO (pajzsmirigy ellenes antitest) szintjét vizsgálják, ahol diagnosztizálásra kerülhet a pajzsmirigy túlműködés. Emellett szükség lehet még a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatára göbök, illetve a szerv megnagyobbodás (strúma) kimutatására. Ezt kiegészítheti még jódizotópos vizsgálat is, valamint 1 cm-nél nagyobb göbök esetén aspirációs citológia is.
 

Akár műtétre is szükség lehet

A pajzsmirigy túlműködés kezelése legtöbbször gyógyszerrel történik, mely során szabályozásra kerülnek a hormonszintek. Amennyiben az orvos indokoltnak látja, úgy jódizotópos kezelésre, illetve műtétre van szükség. A megfelelő terápia hatására a kellemetlen panaszok elmúlnak.

Forrás: Budai Endokrinközpont
Indexkép: pixabay - Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja