SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így óvjuk a családban egymást a vírustól!

Családinet [cikkei] - 2021-03-16
 [X]

Valószínűleg nem túlzás azt mondani, hogy az elmúlt másfél év bekerül a világtörténelembe, hiszen roppant rendhagyó időszakon vagyunk túl. Nem csupán Magyarországon, de az egész világon végigsöprő koronavírus járvány rányomta bélyegét az élet számos oldalára. Megszámlálhatatlan korlátozást kell megszoknunk a mindennapi életünkben, gondoljunk csak a boltok nyitvatartására, a munkavégzés módjának átszervezésére, az oktatásra, a sportolási vagy a szórakozási lehetőségek beszűkülésére.
Így óvjuk a családban egymást a vírustól!

A koronavírus, vagy más néven covid kialakulása, tünetei, kezelése, esetleges későbbi következményei napi beszédtéma mindenütt. Tekintve, hogy sokszor komoly szövődményeket maga mögött hagyó jelenségről van szó, érdemes megismerkedni a konkrétumokkal, a gyógyulás folyamatával, a covid szűrővizsgálat lehetőségével.


A covid leggyakoribb tünetei

Az egyik legnagyobb fejtörés, ami a covidhoz köthető, a betegség felismerése, hiszen kísértetiesen hasonlít az influenzaszerű megbetegedésekhez. Ráadásul az is roppant gyakori, hogy teljesen tünetmentes marad a páciens, és az esetleges később felbukkanó, szűnni nem akaró panaszok engednek csak következtetni a koronavírusra.

A legjellemzőbb covid tünet a láz, fejfájás, köhögés. Nem ritka az izomfájdalom, orrdugulás, torokfájás. Egyre többet hallani az íz- és szaglás elvesztéséről, amely gyakran az egyetlen árulkodó jel, főként az újabb fajta koronavírus esetében.

Fontos tudni, hogy az esetek jó részében tünetmentesen bonyolódik a betegség - főleg a fiataloknál. Ha mégis vannak tünetek, sokszor még családon belül is eltér a jelek intenzitása. Van, akinél enyhébb, másoknál egészen megterhelő a betegség lefolyása.

 

A koronavírus és a gyerekek

Noha több álláspont napvilágot látott a gyerekek covid általi érintettségét illetően, egyelőre még szakmai berkekben is megoszlanak a vélemények. Általánosságban azonban igaznak tartják a szakemberek, hogy a gyerekeket kevésbé viselik meg a tünetek. Kisebb a kórházban ápolt súlyos esetek száma ebben a korcsoportban, valamint a halálozási ráta is alacsonyabb. Mindazonáltal nagyon kell figyelni a kisebbekre. Egyfelől a későbbi esetleges szövődmények azonosítása miatt, másrészt potenciális vírushordozóként is érdemes szem előtt tartani ezt a korcsoportot.

Nem csupán a gyerekek veszélyeztetettsége okoz megosztottságot szakmai körökben, de az oltással kapcsolatos vélemények is. A jelenleg rendelkezésre álló oltások nem alkalmasak a kiskorúak oltására. Még jó pár kutatás és vizsgálat hátra van, hogy ez a korosztály is részesülhessen a megelőzés ezen formájából, legalábbis ami Magyarországot illeti.

 

A covid elleni védekezés módjai

Szerencsére egyszerre többféle módon van lehetőség védekezni a vírussal szemben. Az első és legfontosabb, hogy aki betegnek érzi magát vagy gyanús jeleket észlel, esetleg érintkezett fertőzöttel, az maradjon otthon, ne menjen közösségbe! Ezt szokták otthoni karanténnak nevezni.

Amennyiben a háziorvos az előzetes konzultálás után javasolja a mintavételt, többfajta teszt elvégzésére van lehetőség, amelyek során bizonyosság nyerhető a fertőzöttségről. Végül, de nem utolsó sorban az oltások jelentőségére is fel kell hívni a figyelmet, hiszen kulcsfontosságú szerepe van a tömegimmunitás biztosításában.


A koronavírus tesztekről röviden

Amennyiben fertőzésre utaló jeleket észlel valaki magán, kérhető a mintavétel, amelyet házhoz szállítva lehet kézhez venni. Ennek három fő típusát különböztethetjük meg:

  • PCR teszt – ezt tartják a legérzékenyebb tesztnek, amely a vírus jelenlétét már a fertőzöttség után 2.-4. napon kimutatja. A vizsgálat után néhány órával már lehet eredmény. Száj- és orrgaratból nyerhető a minta.
  • Antigén teszt – orrgarati mintavétel történik. Már 20 perccel a vizsgálat után értelmezhető az eredmény. Legalább 4, de nem több, mint 14 napja tartó tünetek vagy fertőzöttel történt érintkezés esetén javasolt a használata.
  • Antitest - vénás vérből nyert mintavétel, amely aránylag nagy pontossággal bizonyítani tudja az ellenanyag jelenlétét a szervezetben. Két típusa van, az IgM és az IgG. Míg az első a fertőzést követően a 7. naptól, a másik a 10.-14. naptól képes jelezni a fertőzöttség után a vírust.


Mi az a post-covid szűrőcsomag?

A koronavírus kellemetlen velejárója, hogy sokszor akár tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel lezajlott betegség esetén is maradhatnak hosszabb távon is érzékelhető szervi elváltozások, egyéb panaszok. Ezek azonosítására született meg az úgynevezett post-covid szűrőcsomag.


Mikor érdemes igényelni a covid szűrőcsomagot?

Amennyiben valaki bizonyítottan túlesett a koronavírus fertőzésen, és panaszai több hét után sem múltak el, érdemes lehet egy covid szűrővizsgálat során meggyőződni az esetleges szövődményekről. Az is gyakori, hogy tünetmentesen sikerült átvészelni a vírust, ugyanakkor szűnni nem akaró fáradtság, esetleg légzési nehézség teszi gyanússá a mindennapokat. Ilyenkor szintén érdemes átgondolni a szűrővizsgálat igénylését.

A covid szűrővizsgálatok szakorvosi ajánlásokkal kerültek összeállításra. Rendszerint laborvizsgálatokat, kardiológiai ellenőrzést, EKG-t, vérnyomás- és oxigénmérést, de antitest vizsgálatot is magába foglal.

 

Végszóként megállapítható, hogy nem szabad félvállról venni a korovanírust, hiszen korosztálytól függetlenül hosszú távon is maradhatnak egészségügyi panaszok, melyekre oda kell figyelni. Az egészséges életmód mihamarabbi visszanyerésében sokat segíthetnek a tesztek vagy egy covid szűrővizsgálat. A szűrővizsgálat által hatékonyan, gyorsan és alaposan felszínre kerülhetnek a panaszok mögött meghúzódó problémák, szakértői segítséggel pedig szépen kezelhetőek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja