SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Beszéljünk a hüvelygombáról!

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-05-19
A nők közel 75 százaléka életében legalább egyszer tapasztalja magán a hüvelygomba kellemetlen tüneteit, ami korántsem a megcsalás vagy megcsalatás jele. Mit tegyünk, ha felüti a fejét a betegség? Próbálkozzunk-e egyáltalán otthoni gyógymódokkal vagy forduljunk azonnal nőgyógyász szakorvoshoz?
Beszéljünk a hüvelygombáról!

A folyamatos diszkomfortérzetet okozó hüvelygomba kifejezetten gyakori betegség, mely legtöbbször belső eredetű. A strandszezon és a meleg idő közeledtével a fertőzés kockázata nő, így érdemes különösen odafigyelnünk a jeleire.

A hüvelygombát egy élesztőgomba, a Candida albicans elterjedése okozza. Az egészséges hüvelyben rengeteg tejsavbaktérium található, melyek savas közeget képeznek, mintegy védik a hüvelyt és többek közt meggátolják a különböző kórokozók elszaporodását. A Candida gombatörzsek normál esetben minden ember vastagbél flórájának alkotói és a női hüvelyben is előfordulhatnak kis mennyiségben, tünetek nélkül. Amennyiben a védő tejsavbaktériumok száma lecsökken, felborul a hüvelyflóra egyensúlya, elterjedhetnek a kórokozó baktériumok és gombák, melynek következtében gombás gyulladás alakul ki.

A hüvelygomba leggyakoribb tünetei

  • Viszkető és égő intim tájék.
  • Sajgó érzés a hüvelybemenet környékén.
  • Enyhén megduzzadt, kivörösödött szeméremajkak.
  • Fehér, túrós állagú hüvelyváladék.
  • Pirosas, esetleg felmaródott, berepedezett bőr a hüvely körül.
  • Kiütések az intim területen.
  • Nemi együttlét során tapasztalt fájdalom.
  • Vizeléskor jelentkező fájdalom.

Hogy néz ki egy hüvelygombás intim tájék?

A hüvely gombás fertőzése esetén a hüvely körüli bőr és a nyálkahártya meg van duzzadva és piros színű. A hüvely belső részén található nyálkahártyán foltokban fehér lepedék képződik. A legtöbb esetben ebből kívülről semmi sem látszik, mindössze az orvos látja egy nőgyógyászati vizsgálat során. Vannak azonban olyan esetek, amikor a szeméremtesten bőrkiütések és hólyagocskák keletkeznek. Ezen kívül az intim terület sokkal szárazabb lesz, így a bőr könnyen megrepedhet. A változó korban lévő nők esetében sokkal érzékenyebb a szeméremtest és a hüvely, így nekik erre fokozottan kell figyelniük.

Meddig maradnak velünk a panaszok?

A nyálkahártya sajnos csak lassan jön helyre, így a kezelés elhúzódhat. Épp ezért nagyon lényeges, hogy a betegek betartsák az orvos, illetve a használandó gyógyszer gyártója által javasolt kezelési módot és időtartamot. Ha ezt megteszik, akkor jó eséllyel az összes kórokozótól megszabadulnak és újra visszaáll a hüvelyflóra egyensúlya.

Amennyiben a kezelés a szükségesnél rövidebb ideig tart, úgy a hüvelyflóra nem tud 100 százalékosan regenerálódni és a gomba újra elterjedhet. Ha ez megtörténik, akkor a fertőzés bármikor visszatérhet, sőt mi több, a hüvelygomba akár krónikussá is válhat.

A hüvelyfertőzés kockázatát növelő tényezők

A hüvelygomba-fertőzés kockázatát növeli az anális közösülés, a tisztálkodó szerek, törölközők, fehérneműk közös használata. Strandokon, uszodákban szintén elkapható a fertőzés.

Nagyon gyakori a visszatérő hüvelygombás fertőzés azoknál a hölgyeknél, akik krónikus emésztési panaszokban szenvednek. Feltételezhetően, a vastagbélben túlzottan elszaporodó Candida okozza ilyen esetben a hüvelyi gombásodást.

A gyenge immunrendszerű személyek hajlamosabbak a fertőzésekre. A kockázatot növelik bizonyos gyógyszerek is, így például az antibiotikumok, a kortizontartalmú szerek és a rákgyógyszerek is megzavarhatják a hüvelyflóra egyensúlyát. A cukorbetegek szintén hajlamosabbak a gombás fertőzésekre.

Hormonális változások is állhatnak a gombák elszaporodásának hátterében. A hüvelyváladék összetételét hormonális hatások is befolyásolják. Terhes nők és hormontartalmú fogamzásgátlót szedők esetében gyakrabban fordulnak elő a hüvely gombás fertőzései, bár a hormonális fogamzásgátlók legújabb generációja már alig van befolyással a hüvelyi környezetre. Az esemény utáni tabletta is felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát.

A túlzásba vitt higiénia is káros lehet, mivel ennek következtében a „jó” baktériumok is elpusztulhatnak és nem tudják meggátolni az ártalmas mikroorganizmusok túlszaporodását.

A diagnózis felállítása

A pontos diagnózist a nőgyógyász állapítja meg. A nagyon jellemző, túrós jellegű folyás miatt a szakember gyakran rénézésre megállapítja a diagnózist. A hüvelyváladék minta mikroszkópos vizsgálata mellett laboratóriumi tenyésztésre is szükség lehet, melynél a bakteriális hüvelyfertőzés lehetőségét is vizsgálják.

Hogyan kezelhető a hüvelygomba?

Gombaellenes hatóanyagú (clotrimazol vagy fenticonazol) kúpok, hüvelytabletták, kenőcsök helyileg alkalmazhatók az orvos utasítása szerint.

Súlyosabb esetben a lokális terápiát szájon át szedhető (orális) gyógyszeres kezeléssel is ki kell egészíteni. Várandós nők esetében a szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazása ellenjavallt, lokális kezelésre azonban van mód, de kizárólag orvosi felügyelet mellett.

Megfelelő kezeléssel teljes gyógyulás érhető el, az esetek 90 százalékában nem újul ki a fertőzés. A fertőzés újbóli jelentkezésének hátterében többnyire a hüvelyflóra egyensúlyának ismételt felborulása áll, újabb gombaellenes terápiára van szükség. Visszatérő fertőzés esetén a partner orvosi vizsgálata is javasolt.

Ha évente négy vagy több alkalommal szenved hüvelygombától, fel kell deríteni a háttérben álló okokat. Ennek alapján szükség lehet fogamzásgátlószer-váltásra, illetve hat hónapig tartó orális terápiára.

Nem érdemes kísérletezni...

A hüvelygomba elmulasztását ígérő házi praktikákból számtalannal találkozhatunk különböző online fórumokon, azonban többségükkel nem szerencsés kísérletezni, mert könnyen lehet, hogy csak tovább rontunk az állapotunkon. A különféle összetevőkből készült főzeteket és házi készítésű hüvelyöblítőket inkább ne próbáljuk ki, még akkor sem, ha egyelőre nem szeretnénk meglátogatni orvosunkat. Amit a tünetek enyhítésének céljából biztonságosan megtehetünk otthon is, az egy tengeri sós ülőfürdő készítése. Ez sokaknak segít enyhíteni az első napokban megjelenő intenzív viszketést és fájdalmat. Ha hüvelygombára gyanakszunk a tapasztalt tünetek alapján és mindenképpen otthon szeretnénk első körben kezelni a panaszokat, legjobb, ha gyógyszerészünk segítségét kérjük és először egy vény nélkül kapható, helyi hatású készítménnyel próbálkozunk. Ezek közé tartoznak a különféle hüvelykúpok és kenőcsök. Enyhe hüvelygombásodás esetén, a recept nélkül kapható, néhány napos helyi kezelés elegendő lehet.

Az otthoni kezelés azonban sokszor csak félmegoldást jelenthet, így javasolt orvosunkhoz fordulni. Számos intim területen jelentkező betegség tünetei hasonlítanak, így könnyen lehet, hogy félrediagnosztizáljuk saját magunkat és nem az igazi problémát kezeljük. Ugyanakkor az sem ritka eset, hogy ugyan a hüvelygomba a bűnös a kellemetlen panaszok jelentkezésében, azonban a betegséget kiváltó kórokozó nem az, amely ellen a legtöbb vény nélkül kapható készítmény hatásos. Ezért, ha pár napon belül nem javul állapotunk az otthoni kezelés során, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Biztos diagnózist csakis orvosi vizsgálat során kaphatunk, és a mielőbbi gyógyulást is könnyebben érhetjük el a szakértő által felírt gyógyszerekkel, mint az otthoni próbálkozásokkal.

A hüvelygomba kezelésekor nagyon fontos, hogy partnerünkről se feledkezzünk meg. Ha panaszai nincsenek is, ő is a gomba hordozójává válhat, könnyen keveredhetünk egy hetekig-hónapokig húzódó oda-vissza fertőzésbe és a betegséggel való „pingpongozásba”. A hüvelygomba fertőzés leküzdése után hüvelykúppal támogathatjuk a hüvelyflóra megfelelő helyreállását és a hüvely pH-értékének normalizálását.

Hogyan előzzük meg a hüvelygomba kialakulását?

  • Természetes anyagú, kényelmes fehérneműt hordjunk.
  • Ne használjunk tampont.
  • Tisztálkodás után alaposan törölközzünk meg és minél hamarabb cseréljük le a nedves alsóneműt, fürdőruhát, mivel a meleg és nedves környezet kedvez a gombás fertőzéseknek.
  • Ne használjunk szappant az intim tisztálkodáshoz.
  • Ne fogyasszunk sok cukros ételt.
  • Hüvelygomba esetén törülközőinket naponta cseréljük és a patikákban kapható gombaellenes szerekkel mossuk ki.
  • Az óvszerhasználat csökkenti a fertőzés esélyét.

Feltétlenül és mihamarabb forduljunk orvoshoz, ha

  • a panaszok terhesség alatt vagy
  • láz kíséretében vagy
  • alhasi fájdalmakkal együtt jelentkeznek!

A cikket lektorálta:

Forrás: Semmelweis Egyetem STD Centrum

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja