SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Prosztatarák - Szűréssel a teljes életért

Családinet [cikkei] - 2022-11-07
Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek után a rákos megbetegedés a leggyakoribb halálok. A harmadik legelterjedtebb (a tüdő-és vastagbélrák után) daganattípus a prosztatarák, hazánkban évente több mint 4500 prosztatadaganatos beteget regisztrálnak. Sajnos a férfiak még mindig nehezebben szánják rá magukat a szűrővizsgálatokra, pedig nagyon fontos lenne megérteniük: a vizsgálat az egyetlen módszer arra, hogy időben felfedezhetőek legyenek a daganatos megbetegedések. A korai stádiumban diagnosztizált rákbetegség ugyanis nagy eséllyel sikeresen gyógyítható, így nemcsak az egészségüket, de férfiasságukat is megőrizhetik.
Prosztatarák - Szűréssel a teljes életért

November a férfiegészség hónapja, melynek keretén belül Magyarországon 2009-ben kezdetét vette a Movember elnevezésű mozgalom. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiakat érintő betegségekre, így többek között a prosztatarákra, hererákra, valamint az őket érintő és a betegséggel együtt járó lelki problémákra is.

„A KSH1 adatai szerint 2021-ben 77 099 férfi vesztette életét, melyből 16 181 főnél valamilyen daganatos megbetegedés állt az elhalálozás hátterében. A szűrővizsgálatok segítségével ez a szám csökkenthető lenne. Sőt, az is nagyon fontos, hogy a rohanó világban figyeljünk önmagunkra, mert bizonyos tünetek, így a fájdalmas vagy nehéz vizelés, a gyakori vizelési inger komolyabb megbetegedésekre is utalhatnak. Azonban nagyon fontos tudni, hogy a tünetek már egy előrehaladott betegséget is jelezhetnek. A prosztatarák például leggyakrabban tünetszegény abban a stádiumban, amikor még eredményesen gyógyítható. Ezért is nagyon fontos, hogy a férfiak is rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra, a családban korábban előfordult prosztata daganatos megbetegedés esetén már 40 év felett, egyebekben pedig 45 év felett évente részt vegyenek prosztatarák szűrésen” – mondta Dr. Kubik András, a Budai Egészségközpont urológus szakorvosa.

Dr. Kubik András urulógus

Melyek a leggyakoribb férfibetegségek?

A férfiak leggyakrabban vizelési panaszok, gáttáji -, heretáji fájdalom, merevedési zavar és nemi szerven található elváltozások miatt keresik fel az urológust. A merevedési zavarok hátterében testi és lelki rendellenességek egyaránt állhatnak, de akár komolyabb megbetegedésre is utalhatnak. A herékben jelentkező fájdalom, duzzanat, a gyulladás jellegzetes tünetei, és bármilyen, a herékben tapintott, akár fájdalmatlan elváltozás esetén is szükséges az urológus felkeresése. A hererák a fiatal férfiak leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, ami miatt 15-35 éves kor között havi rendszerességgel javasolt az önvizsgálat. A prosztatarák kezdeti szakaszában jelentkező tünetek hasonlóak a megnagyobbodott prosztata által okozott panaszokhoz, ezért probléma esetén érdemes mihamarabb felkeresni a szakorvost. A szűrővizsgálatoknak azért is jelentős a szerepe, mert a daganatos megbetegedéseknek gyakran egyéb tünetei, például hirtelen fogyás vagy emésztési problémák is lehetnek.

A daganatos megbetegedések hatásai

A daganatos megbetegedések egyaránt okozhatnak testi és lelki változásokat a férfiak életében, amelyek hatással lehetnek a családi és a házaséletre is. A műtéti, onkológiai vagy gyógyszeres kezelések merevedési zavart vagy az erekció teljes hiányát is eredményezhetik. Csökkenhet a libidó, állandósul a fáradtságérzet, mindehhez pedig lelki tünetek, depresszió is társulhat. A teljes gyógyulás nagyban függ attól, hogy mikor kerül felismerésre a betegség, ezért a rendszeres szűrővizsgálatok kulcsfontosságúak.

Szexuális élet prosztatarák után?

„A modern terápiás megoldásoknak köszönhetően ma már akár teljes életet lehet élni a prosztatarák után is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek átmeneti nehézségek, de a házastárssal, barátnővel folytatott beszélgetésekkel, valamint a szakemberekkel folytatott konzultáció segítségével könnyebben át lehet vészelni ezt az időszakot. A legjobb, ha már az elején pontosan tisztázzuk, milyen következményei lehetnek a kezelésnek, így nem éri a beteget váratlanul a férfiasságukban bekövetkező átmeneti zavar.” – mondta a doktor úr.

1 https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0010.html

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja