SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új év - új étel!

Családinet [cikkei] - 2023-01-26
Sokaknál az újévi fogadalmak közé tartozik a tudatos táplálkozás és az életmódváltás. Szerencsére a kettő kéz a kézben jár, ugyanis a megfelelően összeállított étrend tekinthető az egyik leghatékonyabb eszköznek a testi és lelki egészség megőrzésében. Az egészséges alapanyagok felhasználása, megfelelő elkészítés után ideális mennyiségben elfogyasztva az első lépés az új életmód felé, amely mozgással kiegészítve jó hatással van a plusz kilók elleni küzdelemre is. Melyek azok az alapanyagok, amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében és hogyan érdemes fogyasztanunk?
Új év - új étel!

„A hidegebb hónapokban hajlamosabbak vagyunk a megfázásra, az influenza és egyéb vírusok könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Ebben az időszakban több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a szervezetünknek, hogy megbirkózzon a kórokozókkal. Az elérhető gyümölcsök és zöldségek tárháza nem olyan gazdag, mint a melegebb hónapokban, ám választék azért most is van, az elkészítés módja pedig lehet változatos. A legjobb, ha minden nap fogyasztunk belőlük, nyersen, vagy főzve. Az Okostányér táplálkozási ajánlás fele-fele arányban tartalmaz zöldséget és gyümölcsöt (napi 500 gramm mennyiségben), illetve gabonaféléket és a teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszereket” – mondta Tarnai Irén, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

Tarnai Irén dietetikus

Színezzük meg a hétköznapokat!

Lehetőleg az itthon is kapható idénygyümölcsökből és zöldségekből válogassunk, hiszen a természetes fényben termett finomságok vitamintartalma jóval nagyobb, ízletesebbek, zamatosabbak. A választék pedig legyen színes, minél több színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk! Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket, például paradicsomot, céklát, sárgarépát, brokkolit, kelbimbót, kelkáposztát, mangoldot. Az egyes gyümölcsök és zöldségek ugyanis eltérő vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Ha sokat fogyasztunk belőlük, segítenek a vírusok és baktériumok okozta fertőzések leküzdésében. A zöldségek és gyümölcsök napi szintű fogyasztása kedvezően hat egészségi állapotunkra, számos betegség, többek közt az elhízás kialakulásának esélyét csökkenti. A bennük található rostok és antioxidánsok előnyösek pl. a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében. Nagyobb mennyiségű zöld leveles zöldség és gyümölcs fogyasztásával jelentős mértékben csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

Mit fogyasszunk?

Télen is csodás gyümölcssalátát készíthetünk narancsból, mandarinból, banánból, almából, amelyet felturbózhatunk mandulával, mogyoróval vagy dióval, illetve zöldséggel, pl. zellerrel (Waldorf saláta: alma, zeller, dió, sajt). Ha igazi vitaminbombára vágyunk, a reggeli vagy esti szendvicsben mindig legyen C, B1, B2, B6-vitaminban és folsavban gazdag paprika. A fejes és vöröskáposzta szintén gazdag C- és B-vitaminforrások, de magas rosttartalmuk miatt segítik az emésztést is. Egy kis savanyúkáposzta az immunrendszer legfinomabb erősítője, kitűnő hatása van a bélflórára, különösen akkor egészséges, ha nyersen fogyasztjuk. A sárgarépa nagyon jó „nasi” az édesség helyett, így a bevitt kalóriát is tudjuk csökkenteni, viszont növelhetjük szervezetünk A-, B-, C- és E-vitamin tartalmát. A cékla gazdag többek között káliumban, magnéziumban, kalciumban és vasban, valamint antioxidánsokban is. A sütőtök remek C- és B-vitamin-forrás és karotinoidokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Nagyon finom önmagában is, de elkészítési lehetőségei változatosak, így akár krémlevesként is fogyasztható vitamindús csemege. Az alma, körte mindig jól jön, ha mondjuk tízóraira lenne szükségünk, de sajtok mellé is fogyaszthatók. Nemcsak, hogy számos vitamint, mint például C-, B-vitamint, de kalciumot, vasat, káliumot és magnéziumot is tartalmaznak, illetve pektintartalmuknak köszönhetően segítik az emésztőrendszer egészséges működését. Ha pedig szeretnénk megelőzni vagy legyőzni a náthát és C-vitaminra lenne szükségünk, a csipkebogyó, petrezselyem, snidling, turbolya, menta, citromfű és gyömbér lesz a segítségünkre. A csipkebogyót hideg vízben áztassuk a teakészítéshez, így megőrizhetjük a vitamintartalmát. A gyömbér természetes köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő.

„Ha eddig nem volt a táplálkozásunk része az egészséges alapanyagok felhasználása, akkor itt az ideje a változtatásnak. Lehetőség szerint válasszuk az évszaknak megfelelő, szezonális alapanyagokat, s ha tehetjük, vásároljunk hazai, helyben termesztett zöldséget, gyümölcsöt. A természet számtalan kincset tartogat, amelyek segítenek az egészségünk megőrzésében. Télen szükség lehet plusz vitaminkészítmények használatára is, ám ha minden nap eszünk friss zöldséget gyümölcsöt, salátát vagy főzeléket akkor nemcsak, hogy egészségesebbek lehetünk, de kiválthatjuk velük az édességeket és a nassolni valókat is, amely segítheti a megfelelő étrendünket” – tette hozzá a dietetikus.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?

A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
A szerkesztő ajánlja