SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A cukorbetegséggel járó egyik leggyakoribb szövődmény továbbra is a vezető halálozási okok között szerepel

Családinet [cikkei] - 2023-07-27
Statisztikai adatok alapján, a 2021-es évben a második leggyakoribb halálozási ok ismételten a szív-és érrendszeri megbetegedések voltak Magyarországon, több tízezren vesztették életüket ilyen jellegű megbetegedésben.1 Ez az elrettentő adat újabb indok arra, hogy a jövőben még jobban odafigyeljünk egészségünkre. Mi több, kevesen tudják, hogy a szív- és érrendszer károsodása a cukorbetegség egyik legtöbbször előforduló szövődménye. A 2-es típusú diabéteszben szenvedők esetében 2-4-szer magasabb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűsége, mint az egészséges emberek között.2,3 Jelenleg a szív- és érrendszeri betegség a halálozás leggyakoribb oka a 2-es típusú cukorbetegek körében.4,5
A cukorbetegséggel járó egyik leggyakoribb szövődmény továbbra is a vezető halálozási okok között szerepel

A 2-es típusú diabéteszben és már kialakult szív- és érrendszeri betegségben egyaránt szenvedők életét évekkel megrövidítheti a cukorbetegség. Az alábbi ábra azt mutatja, hogy azok, akiket nem érint a diabétesz akár 6 évvel is tovább élhetnek, mint a 2-es típusú cukorbetegek. Ez a hátrány megduplázódik, ha a 2-es típusú cukorbeteg már átesett szívizom infarktuson vagy stroke-on.6  

Cukorbetegség szövődménye - diagram

Szív- és érrendszeri betegség során az erek keresztmetszete csökken, rugalmatlanabbá válik, s ez többféle problémát okozhat, attól függően, hogy az érrendszer mely részében jelentkezik a probléma. A szövődmény érintheti a szív- és érrendszer nagyobb ereit, de akár a szem vagy vese kisebb ereit és az idegeket is. Ezeket a kockázatokat azonban jelentősen lehet csökkenteni helyes életmóddal, már kialakult cukorbetegség esetén is.

De mi is az a cukorbetegség?

A diabétesz (cukorbetegség) azt jelenti, hogy a szervezet nem megfelelő módon termeli vagy használja fel az inzulint, vagyis azt a hormont, amely a táplálékból nyert glükóz (cukor) feldolgozását segíti a szervezetben. Ennek következményeként megemelkedik a vércukorszint. Becslések szerint a világon jelenleg 463 millió felnőtt ember szenvedhet a diabétesz valamely típusában és ezeknek az eseteknek a fele nem diagnosztizált.7 Ez sajnos azt jelenti, hogy a betegséget nem kezelik, ami hozzájárul a későbbi szövődmények kialakulásához.

A cukorbetegség kezelése

Rendszeresen konzultáljon orvosával!

Ha már megállapították Önnél a cukorbetegséget, nagyon fontos orvosának rendszeres felkeresése, aki így folyamatosan figyelemmel tudja kísérni a betegség alakulását, és testreszabott terápiát tud ajánlani. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak korszerű terápiás készítmények, mellyel a betegség jól karban tartható, azonban a terápia alapja minden esetben a megfelelő életmód és táplálkozás, illetve az egyénre szabott fizikai aktivitás.


Figyeljen oda testsúlyára!

Ha sikerül egészséges szinten tartani a testsúlyát, – rengeteg internetes programmal könnyedén ki tudja számolni a megfelelő testtömegindexét néhány egyszerű adat megadásával – az csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Testmozgás alatt nemcsak a versenyszerű sportolást értjük. Az egészséges testsúly elérésében és fenntartásában már olyan egyszerű tevékenységek is segíthetnek, mint például az, ha lift helyett gyalog megy fel a lépcsőn, rendszeresen sétál, biciklizik vagy kirándul a szabadban. Manapság az interneten számos különböző nehézségű, otthon is könnyen végezhető edzésterv érhető el, amelyek között könnyen megtalálhatja az Ön számára legmegfelelőbbet!

cukorbetegség elkerülése - kirándulás

Táplálkozzon egészségesebben!

A vitaminokban és rostokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása mindig ajánlott, emellett érdemes korlátozni a magas cukortartalmú ételek mennyiségét, a sóbevitelt, a telített zsírok arányát és az egészségtelen, magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását! Mindezek betartása nagyon fontos, mert a táplálkozásnak kulcsfontosságú szerepe van a cukorbetegség kezelésében. Az egészséges étrend segít megfelelő tartományban tartani a vércukorszintet, emellett jótékony hatással van a testsúlyra, a vérnyomásra és fontos szerepet játszik a koleszterinszint kiegyensúlyozásában.

cukorbetegség elkerülése - egészséges étrend

Törekedjen arra, hogy szívbarát alapanyagokból – például halból, babból, quinoából (kinoából) vagy brokkoliból – készült ételeket készítsen és fogyasszon!  Szintén javasolt a zabból készült reggelit megszórni némi egészséges diófélével, például mandulával vagy dióval, különféle magokkal és erdei gyümölcsökkel. Amennyiben kialakult szénhidrát-anyagcserezavara van, konzultáljon dietetikusával, és tartsa be az előírt szénhidrátmennyiséget! Továbbá ne feledkezzen meg a megfelelő napi folyadékbevitelről sem!

Igyekezzen megszabadulni egészségtelen, rossz szokásaitól!

A dohányzás rendkívül ártalmas szinte minden szervünkre, növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, illetve a már meglévő cukorbetegség szövődményeinek kockázatát is jelentősen fokozza. Ma már többféle módszer is van a dohányzás csökkentésére és a teljes leszokásra, érdeklődjön róluk kezelőorvosánál vagy akár az interneten! Emellett fontos tudni, hogy habár egy deciliter vörösbor valószínűleg nem árt meg, a túlzott alkoholfogyasztás hatással lehet a cukoranyagcserére.

cukorbetegség elkerülése - rossz szokások kiiktatása

Kétségtelen, hogy a 2-es típusú diabétesz komoly betegség, amely jelentős kockázatokat hordoz magában, és súlyos dominóhatást válthat ki a szervezetben, azaz más szervek, elsősorban a szív állapotának romlásához vezethet.  Azonban, ha a cukorbetegek ügyelnek életmódjukra és táplálkozásukra, valamint rendszeresen konzultálnak orvosukkal a betegségükkel kapcsolatos tapasztalataikról, azzal nagyban hozzájárulhatnak betegségük eredményes kezeléséhez.

Referenciák
1. https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0010.html
2. Cardiovascular Disease Risk Factors – Diabetes. World Heart Federation website. http://www.World-Heart-Federation.org/Cardiovascular-Health/Cardiovascular-Disease-Risk-Factors/Diabetes/. Last accessed March 2017
3. Jeerakathil T, Johnson JA, Simpson SH, Majumdar SR. Short-term risk for stroke is doubled in persons with newly treated type 2 diabetes compared with persons without diabetes. Stroke 2007;38(6):1739–1743]
4. DeFronzo RA et al. Nat Rev Dis Primers, 2015;1:15019
5. Morrish NJ et al. Diabetologia, 2001;44:S14–21
6. Emerging Risk Factors Collaboration. JAMA, 2015;314:52-60
7. https://www.diabetesatlas.org/en/

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja