SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 ok, hogy miért sportoljunk a szabadban télen

Családinet [cikkei] - 2024-01-03
A téli sportok szerelmesei alig várják, hogy végre beköszöntsenek a mínuszok, lehulljon az első hó és megnyíljanak a korcsolyapályák. Valljuk be, nincs is jobb élmény annál, mint amikor a hóval fedett pályán siklunk lefelé, vagy a nagy pelyhekben hulló hóban rójuk a köröket a jégen. Amellett, hogy a látvány csodálatos, a téli sportoknak számos előnye van az egészségünkre. Miért érdemes leküzdenünk a hideg iránti ellenérzésünket és kimenni a szabadba mozogni? Az alábbiakban megtudhatjuk.
5 ok, hogy miért sportoljunk a szabadban télen

„A téli szabadtéri mozgás nagyon jó hatással van többek között az immunrendszerre, az izmokra, tüdőre, de a mentális állapotunknak is nagyon kedvez. Nem kell, hogy mi legyünk a sípálya ördöge, vagy a korcsolyapálya legjobbja. Egy kellemes séta, egy önfeledt szánkózás is éppen olyan jó lehet, de az is előfordulhat, hogy épp idén szeretjük meg a snowboardot, vagy lesz a sí a kedvenc sportunk. A lényeg, hogy bármilyen hűvös is az idő, mozduljunk ki és válasszunk olyan mozgásformát, amiben örömünket leljük” – mondta dr. Reha Gábor, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa.

dr. Reha Gábor, ortopéd szakorvos

Hogyan kezdjünk neki a téli sportoknak?

A téli sportok esetében sem hagyható el a bemelegítés, ezek a mozgásformák ugyanis jelentősen megterhelik az izmainkat, ízületeinket. Ráadásul idénysport jellegű tevékenységek, amelyek speciális mozgásformát igényelnek. Mielőtt a pályára lépünk, szánjuk időt arra, hogy átmozgassuk a testünket, sőt, ha tudjuk a kikapcsolódásunk időpontját, nem árt, ha már előtte erősítjük az izmainkat és az állóképességünket.

Legyen szó korcsolyázásról, síelésről vagy snowboardról, de akár szánkózásról, nagyon fontos a megfelelő biztonság, így a bukósisak és a térd-, illetve könyökvédő, adott esetben síszemüveg használata. Ezek ugyanis megvédhetnek minket a fej- vagy végtagsérülésektől, agyrázkódástól, a szemüveg pedig óvja szemünket a vakító hótakarótól.

Miért sportoljunk télen a szabadban? Íme 5 ok!

  1. A téli sportok erősítik az immunrendszert
    A hidegben végzett szabadtéri mozgás miatt ritkábban leszünk influenzásak vagy kapunk el légúti betegségeket. Miért van így? Annak érdekében, hogy a test a hidegben fenntartsa a testhőmérséklet-szabályozást vagy energiával lássa el az izmokat, bizonyos hormonok és gyulladáscsökkentő folyamatok kiválasztása fokozódik.1 A téli napsütés beindíthatja a természetes D-vitamin-termelést, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. Hogy elkerüljük a megfázást, viseljünk mindig megfelelő, réteges öltözetet sportolás közben, amely vízálló, biztosítja a szellőzést, és elvezeti a nedvességet. Ha mégis átázott a ruhánk, vagy túlságosan megizzadtunk, érdemes mihamarabb szárazra cserélni.
     
  2. Erősítik az izmokat és fokozzák az állóképességet
    A síelés, snowboardozás és korcsolyázás során olyan izmainkat mozgatjuk meg, amelyekről korábban nem is tudtuk, hogy léteznek. Erősödnek a combizmok, a csípő, vádli és a farizmok. Egy-egy irányváltásban, az egyensúly megtartásában a boka és lábfej környékén található izmok is aktívan rész vesznek, de ne feledkezzünk meg a hasizmokról vagy akár a kar izmairól sem. Ha pedig a szánkózás mellett döntünk, az emelkedőre történő többszöri felmenetel jótékony hatással van az állóképességünkre is.
     
  3. Fokozzák a keringést, energikusabbnak, frissebbnek érzhetjük magukat
    A hidegben az erek összeszűkülnek, így a szívnek jobban meg kell dolgoznia azért, hogy elég vért pumpálhasson az erekbe. Mivel ezek a sportok kihívás elé állítják szervezetünket, így még inkább igénybe veszik a szív- és érrendszert, ennek hatására pedig hatékonyabb lesz a működésük, fokozódik a vérkeringés, erősödik a szív. Ennek köszönhetően energikusabbak, frissebbek leszünk, amely segít abban, hogy leküzdhessük a téli fáradtságot.
     
  4. Égetik a kalóriát
    A téli sportok jól megmozgatják az izmokat, így alaposan karbantartják a testet, ráadásul sok energiát használunk el már arra is, hogy körbe-körbe menjünk a jégpályán. Ugyanakkor a hideg időben a szervezetnek a test melegen tartására is energiát kell fordítania, így a szabadban végzett sport esetén több kalóriát égethetünk el.
     
  5. Javítják a közérzetet, a hangulatunkat, csökken a depresszió esélye
    A téli sportok amellett, hogy jótékonyan hatnak a testünkre, a lelkünkre gyakorolt pozitív hatásairól sem szabad megfeledkezni. A síelés, snowboardozás, sífutás, de akár egy erdei séta okozta szabadságérzet, a felszabaduló boldogsághormonok, a csodás táj látványa mind hozzájárul a hangulat javításához. Ne hagyjuk, hogy a hideg a kedvünket szegje! Irány a szabad levegő!

téli sportolás

Mire figyeljünk, ha télen sportolunk?

  • Hogy elkerüljük a baleseteket, a szánkózáshoz érdemes kevésbé meredek lejtőt választanunk, főként a szezon elején vagy míg nem vagyunk elég gyakorlottak. Akik leértek, vagy felfelé sétálnak, gyakran figyelmetlenek, kiléphetnek a lecsúszó szánkó elé. Ezért a pályán mindenkinek fokozott figyelemmel kell lennie másokra.
  • Síelés, snowboadozás, de még a szánkózás alatt is javasolt a bukósisak használata, ugyanis egy bukkanó vagy gödör megdobhatja a lécet vagy szánkót, egy kiálló kőbe pedig könnyen beüthetjük a fejünket.
  • Ne válasszunk olyan pályát, amely végét út keresztezi, vagy bármilyen akadály található rajta, ugyanis nem biztos, hogy időben meg tudunk állni, különösen akkor, ha jegesebb a pálya.
  • Ha futni, bringázni szeretnénk, arra is van lehetőségünk, ha az útviszonyok is lehetővé teszik. Futás esetén a megfelelő öltözet nélkülözhetetlen, bringázásnál pedig ne maradjon otthon a bukósisak. Mindkét mozgásformát érdemes még világosban végezni, mert sötétben kevésbé látszanak az úthibák vagy az esetleges lefagyások.

„Mivel a fent említett mozgásformákra csupán néhány hónapunk van az évben, így érdemes minden lehetőséget kihasználnunk. Sportolni a megfelelő öltözet mellett akár mínusz 10 fokig is lehet, meleg teával pedig pótolhatjuk a szükséges folyadékot. A biztonság azonban mindennél előrébb való! Ne sajnáljuk azt a pár percet, amíg felvesszük a bukósisakot vagy térdvédőt. Ha természetes vizeken korcsolyáznánk, tájékozódjunk attól, hogy kellő vastagságú-e a jég” – tette hozzá a doktor.

1 https://www.holokolo.hu/blog/hogyan-erositheti-a-teli-kerekparozas-az-immunrendszert

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja