SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Okozhat-e a szénanátha orrvérzést a gyermeknél?

Családinet [cikkei] - 2024-08-15
A pollenszezonban előfordulhat, hogy a klasszikus szénanáthás tünetek mellett gyakrabban vérzik az allergiás gyermek orra. Dr. Holpert Valériát, a Gyermekgyógyászati Központ fül-orr-gégész, foniáter szakorvosát kérdeztük az okokról és a szükséges teendőkről
Okozhat-e a szénanátha orrvérzést a gyermeknél?

Szénanátha és orrvérzés?

Az orrvérzés gyakori tünet a gyermekek körében, amit elsősorban bakteriális és vírusfertőzések, kisebb sérülések, egy-egy erősebb orrfújás (orrpiszkálás), esetleg helytelen orrporszívózás okoz. Gyakran azonban az allergiás nátha a felelős a kellemetlen tünet kialakulásáért.

„Amikor a gyermek belélegzi a levegőben található allergént, szervezete egyfajta betolakodóként tekint rá, és azonnal aktiválja az immunrendszert (hisztamint szabadít fel). Ez okozza a szénanátha jellegzetes tüneteit, a bőséges vizes orrfolyást, a rohamokban jelentkező tüsszögést és orrdugulást, orrviszketést. Az orrjáratba került allergén gyulladást okoz az orrnyálkahártyán, irritálja és kiszárítja azt, ezért sérülékenyebbé válnak az ott található hajszálerek és kis erek. Emiatt alakulhat ki időnként orrvérzés a gyermeknél"

– mondja dr. Holpert Valéria.

Mi minden okozhat orrvérzést a szénanáthás gyermeknél?

Orrviszketés

A pollenallergiás gyermekeknél tovább súlyosbítja a helyzetet a szénanátha másik gyakori tünete, az orrviszketés. A kisebbeknél gyakran láthatjuk, amint tenyerükkel dörzsölik az orrcsúcsot, vagy húzogatják, piszkálják az orrukat, így megsértik az orrnyálkahártyán található kis ereket. Ezek pedig mind növelik az orrvérzés kialakulásának esélyét.

Gyakori orrfújás

Az allergia okozta orrfolyás és orrdugulás miatt előfordulhat a szokásosnál több és erősebb orrfújás is, ami szintén provokáló tényező lehet.

Szárazabb levegő

A nyári pollenszezonban a gyermekek gyakrabban tartózkodnak klimatizált, szárazabb levegőjű környezetben, ami tovább fokozza az orr nyálkahártyájának szárazságát és az orrvérzés kialakulásának esélyét.

Lohasztó orrspray

Sajnos még manapság is gyakori, hogy sokan recept nélkül kapható, ún. lohasztó orrspray-t használnak a szénanáthás tünetek enyhítésére, dacára annak, hogy ezeket a készítményeket nátha, megfázás esetén is legfeljebb csak 7-10 napig használhatjuk problémamentesen. A hosszú távú alkalmazás azonban súlyos károkat, orrdugulást, irritációt és orrvérzést okozhat, és orrspray-függőség kialakulásához is vezethet.

Antiallergén készítmények

Az orrszárazságot és az orrvérzést az allergiás tünetek enyhítésére használt antiallergén készítmények (antihisztaminok és kortikoszteroid orrspray-k) is kiválthatják.  

Hogyan lehet megelőzni az orrvérzést?

Ha gyermeked pollenallergiás, az első és legfontosabb teendő az allergénminimalizált környezet kialakítása. Az allergia okozta orrvérzést pedig néhány könnyen kivitelezhető, megelőző intézkedéssel csökkentheted:

  • Párásítsd a lakás levegőjét!
  • Fogyasszon elegendő folyadékot a gyermek!  
  • Az orrszárazság ellen érdemes kipróbálni a hidratáló orrkenőcsöt.
  • Vágd rövidre a kisgyermek körmeit!
  • Kerüld a lohasztó orrspray-ket! A szénanáthás tünetek kezelésére csak kifejezetten allergiaellenes orrspray használható! A lokális szteroid orrspray-t mindig megfelelően alkalmazd!
  • Ha az allergiagyógyszerek használatakor orrszárazságot tapasztalsz, és gyakori orrvérzés jelentkezik, jelezd a kezelőorvosnak! Elképzelhető, hogy gyógyszercserével orvosolható a probléma.
  • Használj naponta több alkalommal is tengervizes sós orrspray-t!
  • Körültekintően és óvatosan alkalmazd az orrszívó készüléket!
  • Tanítsd meg gyermekednek az orrfújás helyes kivitelezését!

„Ha az orrvérzés rendszeressé válik, és az óvintézkedések ellenére hetente több alkalommal is jelentkezik, mindenképpen szükséges egy részletesebb fül-orr-gégészeti kivizsgálást elvégezni a gyermeknél!"

– hívja fel a figyelmet dr. Holpert Valéria, a Gyermekgyógyászati Központ szakembere.

Forrás: Gyermekgyógyászati Központ (www.gyermekgyogyaszatikozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Jóval többen keresik fel a szemorvosukat nyáron a kontaktlencse túlhordása, valamint a nem megfelelő tisztítása és tárolása miatt kialakult betegségek kapcsán, mint a téli hónapokban. Leggyakrabban bakteriális fertőzés és szaruhártya-gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz ilyenkor a páciensek, de ha ehhez szemfelszíni sérülés is párosul, akkor akár végleges látásromlás is előfordulhat, amely az esetek egy-három százalékát teszi ki - mondta dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója. A nyári melegben a baktériumok könnyebben szaporodnak, így a fertőzésveszély is magasabb.
Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Megdöbbentő felvétel jelent meg a szolnoki kalandparkból - a felháborító eset több gyerek szeme láttára történt.
24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
A szerkesztő ajánlja