SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tej, vagy nem tej - avagy a csodálatos szója

Kókai Kata [cikkei] - 2006-09-28
Nem csak állati eredetű tejet tölthetünk poharunkba, s nem ez az egyetlen hasznos és finom termék létezik.
Tej, vagy nem tej - avagy a csodálatos szója

Az anyukák előszeretettel tesznek reggelente tejet az asztalra. Hogy miért? Mert a tej kalciumban és fehérjében gazdag, amely nélkülözhetetlen nem csak a fejlődésben lévő gyerekek, de a felnőttek számára is. Persze akadnak olyan esetek, amikor laktóz intolerancia, vagy éppen tejfehérje allergia miatt a tej hamar lekerül az étlapról. Ekkor sem kell elkeseredni, hiszen nem csak az állati eredetű tej tartalmaz hasznos és nélkülözhetetlen tápanyagokat.

Miért jobb a növényi?

Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a növényi, vagy éppen az állati eredetű tej a jobb, hiszen mindkettőnek megvannak a maga jó tulajdonságai. A növényi tej számtalan előnye közé sorolható, hogy vegetariánusok, tejfehérje-allergiások, laktóz érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Emellett számtalan diéta ideális kísérője.

Míg a tej zsírosabb, állati eredetű, s így koleszterint is tartalmaz, addig a növényi eredetű tejekről ugyanez nem mondható el, tehát a diétázók is nyugodtan fogyaszthatják. Míg az állati eredetű termékek (tej, vaj, zsír) telített zsírsavakat tartalmaznak, mely a szervezetre nézve nagy mennyiségben ártalmas lehet (többek között túlsúlyhoz vezethet), addig a növényi tejek telítetlen zsírsavakban gazdagok, s nem, vagy csak kis mértékben tartalmaznak koleszterint.

A szójatej

Hazánkban is évek óta kapható az egyik legnépszerűbb növényi termék, a szójatej. Fehérjében gazdag, s magas vastartalommal rendelkezik, így fogyasztása segíthet a vashiányos vérszegénység megelőzésében. Mivel laktóz mentes, és egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű anyagokat, tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják.

A szójabab vizes főzetéből készül, állagát és ízét tekintve meglepően hasonlít a tehéntejhez (egy kevés gabona mellékíztől eltekintve). Felhasználható főzés, sütés során, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Egyes kutatások szerint a szója összetevői megnövelik a csontsűrűséget, így az osteoporosis megelőzésére is alkalmas lehet.

A szójatej előnyei:

· Magas rosttartalommal rendelkezik, amely kiegyensúlyozottá teszi az emésztést.
· Fontos kálcium-, cink-, vas-, magnézium-, kálium- és foszforforrás, így mindennapos fogyasztása segíthet az egészség megőrzésében.
· Nem tartalmaz koleszterint, diétázók is fogyaszthatják.
· Segít a csontritkulás megelőzésében, napi fogyasztása főként menopausa idején ajánlott.

A varázslatos szója

A szójababból számtalan ételt készítenek, melyeket nem csak ízük, de értékes tápanyagaik miatt is érdemes fogyasztani. A legismertebb a sárga szójabab, melyből szójavelőt, olajat, túrót, sajtot és lisztet is készítenek.

A legtöbb szójás termék házilag is elkészíthető, sőt, bioboltokból már csíráztatásra alkalmas magokat is be lehet szerezni. Akár házilag készítjük, akár boltban vásároljuk a termékeket, ideális kiegészítői lehetnek mindennapi táplálkozásunknak.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja