SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mivel mossunk kezet?

Családinet [cikkei] - 2007-02-14
A napjainkban közkedvelt antibakteriális kézmosók helyett a hagyományos szappannal végzett kézmosás is elegendő a fertőzések elkerüléséhez és kezünk tisztán tartásához, egy frissen közölt kutatás eredményei szerint.

Mivel mossunk kezet?

Az Egyesült Államok beli kutatók által végzett felmérések alapján elmondható, hogy mindössze 15 másodperces szappanos kézmosás segít a baktáriumok 90 százalékának eltávolításában.

Napjainkban a különböző testápolási termékeket gyártó cégek jóvoltából a folyékony kézmosók és antibakteriális szappanok igen széles skálájáról válogathatunk. A termékeken olvasható feliratok szerint mindegyik cikk a teljes higiéniát biztosítja számunkra, hiszen hatóanyagaik kiválóan alkalmasak a baktériumok eltávolítására.

A probléma valójában nem a termékek összetételében keresendő, sokkal inkább a felhasználókban. Ritka ugyanis, hogy bárki 15 másodpercig mosna kezet, s ennél rövidebb idő alatt a legkiválóbb termékek sem képesek kifejteni hatásukat.

Egy telefonos kutatás során a megkérdezett amerikai lakosok 90 százaléka állította, hogy rendszeresen kezet mos a nyilvános vécén tett látogatása után. Azonban a vizsgálatot végzők megfigyelései szerint a nőknek valóban 90 százaléka tett így, a férfiaknál ez az arány azonban csak 75 százalék.



Az alapos kézmosás tehát 15 másodpercnél tovább tart, kellő gyakorisággal történik és utána alapos kézszárítás szükséges. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű tisztítószert használjunk, s kezünk minden apró részletét érintsük vele. Gyakori eset, hogy az ujjak közti rész, illetve a kézhát mosásáról megfeledkezünk.

A hír alapjául a "Soap and water as good as sanitizers to clean hands" cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu
Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja