SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A GMO és az ételallergiák II.

Családinet [cikkei] - 2007-03-12
A genetikailag módosított élelmiszerek az Egyesült Államokban közel 10 éve jelen vannak az üzletek polcain. Az egészségre gyakorolt hosszú távú hatásukról szóló kutatások napjainkban is folyamatosan zajlanak. Jelen álláspont szerint fogyasztásuk veszélytelen. Nézzük, miként hatnak az allergiáktól, asztmától szenvedők szervezetére.
A GMO és az ételallergiák II.

Allergiás reakció során az immunrendszer olyan tényező ellen indít támadást, mely valójában a szervezetre nézve veszélytelen. A folyamat közben a hisztamin kibocsátás hatására jelentkeznek az allergiás, -tüsszögéssel, könnyezéssel, orrfolyással járó- vagy bizonyos esetekben asztmás jellegű tünetek.

 

Az allergénként ismert fehérjék használta nem engedélyezett a génmanipulált termékek előállítása során, hacsak az élelmiszert előállító cég nem bizonyítja, hogy a hozzáadásával létrehozott termék nem allergizáló hatású. A piacon jelenleg megtalálható termékek közül egyik sem vált ki allergiás reakciót.

 

Az ételallergiák az ételek egy csoportjára adott allergiás reakciók. A legközismertebbek a tej, tojás és szója allergiák. A génmódosított élelmiszerek egyaránt befolyásolhatják pozitív és negatív irányban a szervezet reakcióit. Előfordulhat ugyanis, hogy míg egy hagyományos burgonya elfogyasztása semmilyen problémát nem okoz, addig egy GM-burgonya nem várt reakciókat vált ki. A génmanipuláció során ugyanis a burgonyákhoz halakból vett fehérjét adnak, melyek ezáltal allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékeny egyéneknél.

 

Másrészt viszont a génmódosítás által elérhetővé válik, hogy az ételallergiáktól szenvedők is bátran és bármit elfogyasszanak, az allergizáló fehérje eltávolítása után.

 

A GMO termékek szigorú szabályok szerint meghatározott módon készülnek, így biztosak lehetünk benne, hogy váratlan allergiás reakciók megjelenésére nem kell számítanunk. A probléma, hogy –különösen az Egyesült Államok országaiban- az élelmiszereken nincs feltüntetve, hogy GMO termékről van-e szó.

 

Amennyiben ez látható, úgy arra továbbra sem derül fény, hogy az így előállított termék mely más szervezet fehérjéit tartalmazza, megnehezítve ezzel az ételallergiáktól szenvedők életét. Az ő esetükben ugyanis az allergénből elfogyasztott legminimálisabb mennyiség is életveszélyes lehet, tehát fontos az összetevők, az eljáráshoz használt anyagok pontos ismerete.

 

A vásárlók biztonsága érdekében a GM-termékeknek tehát számos biztonsági előírásnak meg kell felelniük, melynek betartását többek közt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) is felügyeli.

 

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közösen dolgozták ki azokat a szempontokat, melyek alapján a GM-termékek allergiát okozó vizsgálata történik, illetve megakadályozható az allergént tartalmazó élelmiszer piacra kerülése.

 

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben a Budai Allergiaközpontban.
web: www.allergiakozpont.hu
email: info@allergiakozpont.hu
tel: 06 30 6319309

A hír alapjául a „Genetically Modified Foods” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja