SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nagyobb súly, magasabb vérnyomás

Családinet [cikkei] - 2007-05-16
A felszedett plusz kilókkal nem csak testsúlyunk, de ezzel egyenes arányban vérnyomásunk is nő, egy friss kutatás közlése szerint.
Nagyobb súly, magasabb vérnyomás
  Az American Journal of Hypertension folyóiratban közölt kutatásban 13,000 férfit vizsgáltak meg. Az eredmények szerint a magasabb testtömegindex (BMI) jelentősen növelte a 15 éven belül kialakuló magas vérnyomás betegség kockázatát még a normál, vagy enyhe túlsúllyal rendelkezó személyek körében is.

 Korábbi kutatások is igazolják a plusz kilók és a magas vérnyomás közti összefüggést. Ezzel együtt az is bebizonyosodott már, hogy fogyással a vérnyomási értékek is sikeresen normalizálhatók.

 Jelen kutatás esetében a vizsgált férfiak vérnyomása a kutatás kezdetén normális volt. Az évenkénti kontrollok alkalmával az orvosok rendszeresen ellenőrizék a páciensek egészségi állapotát.

 A 18.5 és 24.9 közötti BMI érték tekinthető normálnak, a 25 és 29.9 közötti túlsúlyt, míg a 30, vagy a feletti érték elhízást jelez. A vizsgált egyének adatainak összevetése után láthatóvá vált, hogy a 22.4 és 23.6 közötti, tehát még normál súlyú egyének körében is már 20 százalékkal nőtt annak az esélye, hogy 15-20 éven belül magas vérnyomás jelentkezik náluk.

 A betegség kockázata a testsúly növekedésével egyenes arányban fokozódott, s így a leginkább elhízott egyének esetében a veszély 85 százalékkal nagyobb a legvékonyabb páciensekhez képest.

 A vizsgálat eredménye tehát egyértelműen nem csak az elhízás elkerülésére, de a túlsúly mértékékének kontrollálására is felhívja a figyelmet. Ez ugyanis egyaránt csökkenti a felnőttkorban jelentkező, a magas vérnyomással gyakori szövődményeiként tapasztalható szív, -és vesebetegségek és a stroke kialakulásának valószínűségét.

 A hír alapjául a „Blood pressure climbs along with weight” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja