SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Új élet, új szív

Családinet [cikkei] - 2007-10-19
A középkorúak közt fokozottan jelentkező szívproblémák megelőzését soha sem késő elkezdenünk. 4 változtatással akkor is pozitív hatást érhetünk el, ha újoncoknak számítunk az egészséges életmód követőinek egyre népesebb csapatában.

Új élet, új szív

  A The American Journal of Medicine folyóiratban közölt kutatás során 15,700 felnőtt adatait vizsgálták. A résztvevők 45-64 közöttiek. Az 1980-as években, a vizsgálat kezdetén kérdőíveket töltöttek ki, melyekben életviteli szokásaikról kérdezték őket.

 A kitöltött kérdőívek alapján összegyűjtötték azokat a felnőtteket, akiket a vizsgálat négy szempontja alapján az egészséges életmódot élők csoportjába soroltak. Ők voltak azok, akik naponta legalább 5 zöldséget és gyümölcsöt elfogyasztottak, sétáltak, vagy bármely más fajta testedzést végeztek minimum heti 2,5 órán át, testtömeg index adataik a túlsúlyos érték alatt maradtak és nem dohányoztak.

 A vizsgálat kezdetén a résztvevők mindössze 8,5 százaléka tartozott a fenti csoportba. A kutatás során a kérdőívet három évenként ismét kitöltötték, illetve feljegyeztek minden egyéb, a résztvevők egészségi állapotában bekövetkezett változást is.

 A következő hat éven belül 970 résztvevő változtatott életmódján úgy, hogy megfeleljen e négy szempont feltételeinek. Mindezt önszántukból, s nem a kutatók felhívására tették, a vizsgálat ugyanis ez esetben csupán megfigyelésen alapult. A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása volt a leggyakoribb életmódbeli változtatás. Ezt követte a rendszeres mozgás, a dohányzás abbahagyása, majd bizonyos mértékű súlyvesztés.

 A pozitív változtatásoknak köszönhetően a vizsgálat alatt a résztvevők kevesebb, mint 5 százaléka hunyt el, vagy szenvedett szívinfarktust, vagy alakult ki nála bármely más szívbetegség. A halálozás kockázata 40, a szívbetegségek kialakulásának veszélye pedig 35 százalékkal csökkent azok körében, akik mind a 4  változtatást véghez vitték életükben.

 

A hír alapjául a “4 Health Habits Cut Heart Disease” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja