SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Objektív műszeres hallásvizsgálatról

Dr. Németh Tamás [cikkei] - 2008-01-21
Miért szükséges a műszeres hallásvizsgálat akkor is, ha nem fáj a fülünk és nem hallunk rosszul?
Objektív műszeres hallásvizsgálatról

A kétoldali, szeparált műszeres hallásvizsgálat a fül-orr-gégészeti alapvizsgálat elengedhetetlen része. Napjainkban a lázzal és komoly fülfájással, halláscsökkenéssel járó gennyes középfülgyulladások meglehetősen ritkán fordulnak elő. A gennyes középfülgyulladás diagnózisa még a kezdő fül-orr-gégész számára is egyszerű feladat. A panaszok döntő többségét okozó fülkürthurut és az igen gyakran, különösen féloldali esetben még halláspanaszt sem okozó úgynevezett szerózus középfülgyulladás diagnózisának felállítása, kizárólag homloktükörrel történő megtekintéssel, komoly hiba. Mivel a komoly következményekkel járó patológiás folyamatok még a fül-orr-gégész szakorvos részéről is negatívnak ítélt dobhártya mögött észrevétlenül is kialakulhatnak, ezért a minden betegnél rutinszerűen elvégzett objektív hallásmérés kötelezőnek tekintendő.

A műszeres vizsgálatot a középfül impedancia mérése jelenti, aminek kapcsán a hallásmérő műszer egy változtatható frekvenciájú, kellemetlenséget nem okozó halk szignál hang segítségével állapítja meg a hallócsontláncolat hangvezetési képességét, a középfülben mérhető légtartalmat és nyomásértéket. A vizsgálat objektív, hiszen nem igényli a betegtől a hang hallásának visszajelzését. A hallócsontláncolat tökéletes hangvezető képessége nem jelenti, hogy a hallószerv működése is kifogástalan. Erre a kiegészítő dobüregi reflexvizsgálat szolgál.

A külső hallójáratba megfelelő erősségű hangot sugározva (a hallócsontláncolat kifogástalan hangvezető képessége esetén) a hanginger által kiváltott ingerület a hallópályákon át az agy hallásért felelős területeire jut, ott átkapcsolódva egy finom reflexet vált ki, ami a dobhártya, csak műszerrel detektálható rezdülését váltja ki, amit a hallásvizsgáló műszer érzékel. A különböző frekvenciájú hangokkal elvégzett mérés, és a mért frekvenciákon észlelhető reflexválaszok megléte az ép hallás bizonyítékát jelentik.
A régi, mázsás súlyú készülékek tudását a mai készülékek mobiltelefon méretben biztosítják. A modern készülékek rendkívüli precizitással készülnek, az általunk használt Madsen-GN Otometrics készüléken például még a tengerszint feletti, méterben mért magasságnak megfelelő nyomásértékeket is be kell állítani, ami a repülőgépek műszereiben használatos módszer. A műszerek mérési sebessége ( swap ) és nyomásiránya változtatható, ami például gyors mérési beállítás esetén lehetővé teszi, hogy ijedős, sírós gyermek hallását is képesek legyünk megmérni.

Madsen-GN Otometrics Otoflex 100 típusú készülék



Rendkívül gyors és pontos, fájdalom és kellemetlenségmentes mérés.
Duplex bluetooth kapcsolaton keresztül a mérés folyamata a beteg és hozzátartozója részére LCD panelen szinkron megfigyelhető.
Bluetooth nyomtatás, nemzetközi szabványnak megfelelő lelet.
Az adatok tárolása NOAH kompatibilis fájl formátumban történik. Ez az jelenti, hogy a mérési adatok és grafikus görbék bármilyen kommunikációs informatikai csatornán, fájl formában elküldve, a világ bármely részén, NOAH kompatibilis audiológiai informatikai rendszerekben értelmezhetőek, megjeleníthetőek és audiológiai leletekbe beilleszthetőek.
Ezek a fájlok természetesen csak speciális audiológiai programokkal nyithatók meg, így a mérési eredményeket tartalmazó fájlokat betegeink részére csak külön kérésre küldjük el e-mailben. 

www.fuleszorvos.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Klimax: teljes kép a változókorról

Klimax: teljes kép a változókorról

Vannak, akiket hirtelen és váratlanul ér, hogy beléptek a változókorba, míg mások évek óta tudatosan készülnek rá. Mutatjuk, melyek a klimax tünetei, és hogy milyen életmódbeli és étrendbeli változásokkal tudunk enyhíteni a kellemetlenségeken.
Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

Barna folyás: mit jelent és mikor kell aggódni?

A női ciklus során számos változást tapasztalhatunk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a barna folyás. Sokan aggódnak, amikor ilyen jelenséget tapasztalnak, hiszen nem mindig egyértelmű, hogy mi állhat a háttérben.
Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

Segítő közösség tüdőfibrózissal élőknek

A betegszervezetek olyan non-profit szervezetek, amelyek rendkívül értékes segítséget adhatnak különböző krónikus betegségben szenvedőknek a klasszikus értelemben vett betegellátáson túl. Ezek a szervezetek adott betegségcsoportok szerint szerveződnek, és döntően önkéntesek munkáján alapulnak. A Magyar Tüdőfibrózis Egyesület a tüdőfibrózissal élők számára nyújtja azokat a betegszervezeti szolgáltatásokat, amelyek jelentős befolyással lehetnek az érintettek életminőségére.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
A szerkesztő ajánlja