SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne a bútorait cserélje le! Van jobb módszer is háziporatka-allergia ellen!

Családinet [cikkei] - 2011-10-17
A lakáson belül jelentkező allergiás tüneteket nagy százalékban a háziporatka jelenléte okozza. A tüsszögéssel, orrdugulással és köhögéssel járó panaszok a téli időszakban felerősödnek, megfelelő kezeléssel azonban mindez elkerülhető.
Ne a bútorait cserélje le! Van jobb módszer is háziporatka-allergia ellen!

Nem a por okozza

A poratka-allergiával kapcsolatban sokan a lakásban időről-időre felbukkanó pormacskákra gondolnak, a háziporatka-allergiának azonban valójában nem sok köze van a porhoz. Az allergiás tünetek kiváltója az atkák családjába tartozó háziporatka nevű élőlény mikroszkópikus méretűre feltöredezett, levegőben szálló beszáradt széklete - mondta el dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. Ez az ürülék az, amit belélegezve, megérintve, az arra érzékenyeknél szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de okozhat csalánkiütést, ekcémát is.

A takarítás nem szünteti meg a panaszokat

A háziporatkák főként az ember elhalt, lehullott hámsejtjeivel táplálkoznak, így a legnagyobb mennyiségben az ágyneműkben, párnákban, bútorhuzatokban, szőnyegekben, plüssállatokban találhatóak. A fűtési idény alatt a lakásokban gyakori magas - 60 százalék feletti -  páratartalom és a 17-25 °C közötti hőmérsékletet kedvező feltételeket biztosít az atkák elszaporodásához. A háziporatka-allergia tünetei ezért főként a téli időszakban jelentkeznek.


Ne a lakást rendezze át!

A háziporatka-mentesítő praktikák sokat segíthetnek az atkák számának csökkentésében. Rendszeres takarítással és a lakás berendezésének kisebb-nagyobb átalakításával sokat tehetünk az allergiás tünetek enyhítéséért. De megéri-e megválni a kárpitozott bútoroktól, a kedvenc fotelünktől, vastag sötétítő függönyöktől, allergénmentesre cserélni a matracot, vagy kidobni a szőnyegeket, ha létezik más, ennél jóval költségkímélőbb megoldás is? A háziporatka okozta allergiás tünetek kezelésére alkalmazható az immunterápia, melynek során a beteg azt az anyagot kapja cseppek, vagy tabletta formájában, szigorúan ellenőrzött mennyiségben, amire allergiás. A szervezete így idővel megtanulja elviselni azt az allergént, amely korábban az allergiás tüneteket okozta. A kezelés költsége pedig nem haladja meg a havi 8000 forintot.

A kezelést már most el kell kezdeni

Az immunterápiás kezelést még a tünetek jelentkezése előtt javasolt megkezdeni, így a betegek elmondása alapján már az első évben is jelentős javulás tapasztalható - magyarázza a főorvosnő. Háziporatka-allergia esetében a „szezont” egyértelműen a téli hónapok jelentik, november végétől-decembertől erősödnek az allergiás panaszok. A kezelést ezért javasolt már most, az őszi hónapokban megkezdeni. A terápia sikerességéhez 3 éven keresztül, évi 6 hónapon át tartó kezelés szükséges.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja