SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges szájtorna

Családinet [cikkei] - 2006-10-02
A rendszeres rágógumi használattal hozzájárulunk szájhigiénénk megőrzéséhez, erősítjük koncentrációs képességünket, sőt a testsúlyvesztésben is segítségünkre lehet.
Egészséges szájtorna

Az őslakos amerikaiak, sőt már az ókori görögög is használták a rágógumit fogaik tisztaságának, s leheletük frissességének megőrzésére.

 

Napjainkban leginkább a friss lehelet érdekében, vagy cukormentes nassként választjuk a rágózást. Mindemellett az elmúlt néhány évben a rágózás fogászati szerepe kiemelten hangsúlyossá vált, a fogszuvasodás megelőzésének terén. Egészségügyi szervezetek, mint például a British Dental Health Foundation felismerték a cukormentes rágógumi használatának a száj egészségének megőrzésében betöltött kiemelt szerepét.

 

Az étkezések hatására a szájban kialakult savas közeg képes a fogzománc ásványi anyagainak lebontására. Amennyiben fogmosásra nincs lehetőségünk, a következő legmegfelelőbb védekezési mód fogaink egészségének megőrzésére a cukormentes rágógumi választása.

 

Új kutatások azonban a friss lehelet és a szájhigiéné fenntartása mellett a rágózás számos más előnyeire is felhívják a figyelmet.

 

Rágógumi fogyasztása közben a folyamatos mozgással serkentjük az agy irányába történő véráramlást, s az így biztosított extra oxigénnel fokozhatjuk éberségünket és koncentrációs képességünket.

 

A University of Northumbria in Newcastle és a Cognitive Research Unit in Reading által publikált vizsgálatok felvetése szerint a rágózás egyaránt 35 százalékkal növelheti a hosszú,- és rövidtávú memória működését.

A végzett vizsgálatok során azon személyek, akik a teszt kitöltése közben rágóztak, jobb emlékező képességről tettek tanúbizonyságot, a feladatok során több szót jegyeztek meg.

 

Vizsgálatok bizonyítják a rágózás stresszt csökkentő szerepét is. A száj rendszeres mozgása az agy azon részét stimulálja, mely a stressz csökkentéséért felelős. Az I. világháborúban szolgált katonákat rendszeresen elláták rágógumival, éppen a feszültség oldása végett. Ezt a módszert napjainkban is alkalmazzák a hadseregben.

 

Pszichiáterek és pszichológusok állítása szerint is a rágózás kiválóan alkalmas a magányosság és unalom érzésének elűzésére, segít a feszültség levezetésében és társadalmilag is elfogadott módját biztosítja a harag és ingerültség érzéseitől való megszabadulásnak.

 

A súlyfeleslegtől való megszabadulás érdekében is érdemes a cukormentes rágógumit választanunk, két okból is. Az egyik, hogy amíg rágózunk, egész biztosan nem nassolunk. Másrészt pedig a rágózás során óránként 11 kalóriát égetünk el.

 

A hír alapjául a „The way of the gum” cikk szolgált.

www.orvostkeresek.hu 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja